Guvernul a aprobat miercuri suplimentarea bugetelor ministerelor Sanatatii, Transporturilor, Mediului, Educatiei si Dezvoltarii cu aproximativ 1,1 miliarde lei pentru plata unor arierate, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Fondurile provin din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

Astfel, Ministerul Sanatatii va primi aproximativ 435 milioane lei pentru plata arieratelor din sanatate. Sumele vor fi transferate de Ministerul Sanatatii catre Fondul national unic de asigurari de sanatate pentru a putea fi achitate furnizorilor, datoriile la medicamentele compensate si gratuite astfel incat, la finele anului, sa nu fie inregistrate restante mai vechi de 90 de zile.

Bugetul Ministerului Transporturilor va fi majorat, de asemenea, cu 450 de milioane de lei pentru plata obligatiilor restante catre furnizorii de energie electrica. Prin asigurarea acestor fonduri, vor fi reduse arieratele operatorilor economici monitorizati din subordinea Ministerului Transporturilor, respectandu-se astfel angajamentele convenite in acest sens prin Acordul Stand-by incheiat cu FMI.

Bugetul Ministerului Dezvoltarii va fi suplimentat cu 150 de milioane de lei tot pentru plata unor arierate. Aceste datorii au fost acumulate ca urmare a executarii unor lucrari efectuate in cadrul unor proiecte de alimentare cu apa la sate, pietruirea, reabilitarea, modernizarea si asfaltarea drumurilor locale, realizarea de sisteme integrate de apa si canalizare.

De asemenea, a fost majorat bugetul Ministerului Educatiei cu suma de 50 de milioane de lei, conform solicitarilor primite din partea Inspectoratelor Scolare Judetene. Fondurile merg catre autoritatile locale si sunt destinate platii unor lucrari pentru reabilitarea si modernizarea unor scoli.

Bugetul Ministerului Mediului si Padurilor pe anul 2011 a fost suplimentat cu suma de 40 milioane lei, pentru plata arieratelor la obiectivele de investitii in infrastructura de mediu promovate in cadrul programelor multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor.