Peste zece banci italiene, inclusiv creditori de top precum UniCredit si Intesa Sanpaolo au imprumutat miercuri 116 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), prin noul program de finantare pe o perioada de trei ani, aproape un sfert din total, au declarat trei surse apropiate situatiei, citate de agentia Reuters.

Prima oferta de fonduri pe trei ani a BCE de miercuri a avut o cerere masiva de 489 miliarde de euro de la 523 banci, dand sperante ca poate fi evitata o criza a creditelor si ca banii ar putea fi folositi pentru a cumpara obligatiuni italiene si spaniole.

"Suma (n.r. imprumutata de bancile italiene) se ridica la 116 miliarde de euro" a spus o sursa bancara importanta pentru Reuters. Cifra a fost confirmata si de alte doua persoane. Suma imprumutata de bancile italiene include obligatiuni bancare garante de stat in valoare de 40,4 miliarde de euro, folosite ca si garantii pentru imprumuturi.

Cea mai mare suma a fost obtinuta de Intesa Sanpaolo, 12 miliarde de euro. Banca a confirmat ca a folosit obligatiuni garantate de stat pentru a se imprumuta.

UniCredit si asociatia bancilor italiene (ABI) au respins ideea ca banii de la BCE vor fi folositi pentru achizitia de noi obligatiuni guvernamentale.

"Sunt convins ca aceste lichiditati vor sustine economia reala, pentru a se evita astfel o criza a creditelor", a declarat Federico Ghizzoni, directorul general al UniCredit, intr-un interviu la un post de radio.