Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul a aprobat finantarea privata pentru constructia de locuinte ANL

Agentia Nationala pentru Locuinte va construi locuinte cu chirie, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrari publice, a decis, ieri, Guvernul printr-o ordonanta de urgenta. Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a ANL pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program. In program vor putea fi preluate si constructiile nefinalizate, aflate in diferite stadii de executie, pentru includerea lor in circuitul public. Repartitia locuintelor se va face la nivel local, contractele de inchiriere urmand a fi incheiate de catre ANL. Beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii, iar criteriile de ierarhizare a cererilor sunt cele folosite si in prezent in programul ANL de constructie de locuinte pentru tineri.

Guvern: Indexarea semestriala a tichetelor de masa, de cresa si cadou nu mai este obligatorie

Angajatorii nu vor mai fi obligati sa indexeze semestrial valoarea tichetelor de masa, de cresa si a tichetelor cadou, in urma unei decizii luate ieri de catre Guvern. Executivul a hotarat modificarea textului initial al legii privind tichetele de masa, de cresa si cadou, care se acorda de catre Companiile Nationale si regiile cu capital de stat care se autofinanteaza. Prin aceasta modificare, indexarea valorii tichetelor nu mai este obligatorie. Reprezentantii Executivului au explicat ca aceasta decizie este in concordanta cu Strategia fiscal-bugetara si cu angajamentul Guvernului privind restrangerea cheltuielilor bugetare.

Standard & Poor's a retrogradat ratingul Ungariei in categoria junk

Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingul Ungariei, de la "BBB-" la "BB+", in categoria "junk", cu perspectiva negativa. Agentia de evaluare financiara a anuntat ca retrogradarea reflecta deteriorarea predictibilitatii si credibilitatii politicilor Ungariei. Perspectiva negativa a ratingului inseamna ca Ungaria are "una din trei" sanse sa sufere o noua retrogradare a calificativului anul viitor, daca se va constata o deteriorare a performantelor fiscale sau externe ale tarii. Decizia vine dupa ce si Moody's a retrogradat in categoria "junk" calificativul Ungariei in luna noiembrie. Intr-un comunicat al Ministerului Economiei de la Budapesta se arata ca analiza Standard & Poor's nu este bazata pe evaluarea economiei si a sistemului financiar din Ungaria, ci pe presiunile participantilor la piata, care ar fi interesati de consolidarea dolarului si slabirea zonei euro.

Senatul italian a adoptat cu larga majoritate masurile de austeritate ale premierului Mario Monti

Senatul italian a adoptat programul de austeritate pentru combaterea crizei al premierului Mario Monti, care prevede reducerea deficitului cu circa 20 de miliarde de euro pentru echilibrarea bugetului pana in 2013, precum si masuri de stimulare a economiei de 10 miliarde de euro. Senatorii au adoptat cu o majoritate covarsitoare masurile de austeritate, cu doar 14 voturi impotriva, dupa ce pe 16 decembrie au fost aprobate si de Camera Deputatilor. Masurile prevad reforma sistemului de pensii, cresterea impozitelor pe bunurile imobiliare, precum si masuri de stimulare a economiei italiene.