Din punctul de vedere al cursului valutar, 2011 a insemnat o volatilitate redusa, cursul de la inceputul anului fiind apropiat de cel publicat vineri, 23 decembrie. HotNews.ro va publica in aceste zile si estimarile economistilor sefi ai principalelor banci comerciale in ceea ce priveste 2012. Pana atunci, publicam un top al principalelor evenimente din 2011 cu importante consecinte economice.

Cititi mai jos care au fost cele mai importante evenimente care au afectat economia tarii in anul ce se incheie.

  • Ianuarie

Intrevedere de gradul 3 la BNR

Preşedintele Traian Băsescu întâlneste la sediul BNR pe guvernatorul Mugur Isărescu, reuniune la care participa premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, recent premiat ca cel mai bun ministru de finante din Europa. Sunt stabiliti parametrii unui nou acord de finanţare, de tip preventiv, cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Basescu îşi asumă responsabilitatea eşecului în cazul Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la CSM, că îşi asumă responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în Spaţiul Schegen, în calitate de şef al statului. El a menţionat, că, din păcate, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost anexat ca o condiţie pentru Schengen. Preşedintele a adăugat însă că este „evident” că „marile noastre probleme” sunt cantonate în zona Justiţiei şi fiecare trebuie să-şi asume responsabilităţile.

Tanasescu confirma decizia unui nou împrumut de la FMI

România ar putea împrumuta maximum 3,7 miliarde de euro de la FMI, a anuţat reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Mihai Tănăsescu. Noul acord cu FMI, de tip preventiv, va prevedea un împrumut de 3,7 miliarde de euro pentru România şi ar putea fi încheiat pe un an, după finalizarea programului actual, în mai. Autorităţile române vor un acord cu Fondul doar pe un an, întrucât în 2012 vor avea loc alegeri parlamentare.

  • Februarie

Vizita preşedintelui Comisiei Europene, Herman van Rompuy

Presedintele Traian Basescu s-a întâlnit cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, fiind a doua oara când seful statului îl primeste pe oficialul european la Palatul Cotroceni. Întrevederea a vizat pregatirea deciziilor în domeniul economic care vor fi agreate la Consiliul European de primavara, în perioada 24 - 25 martie, precum si asigurarea implementarii deciziilor Consiliului European din februarie, în special în domeniul energiei.

Caut premier. Accept variante

Dupa numeroase zvonuri privind posibila inlocuire a premierului Boc, presedintele Traian Băsescu admite ca ar fi dorit o schimbare dar s-a lovit de refuzul liderilor organizatiilor judetene ale PDL. ”Plecând inclusiv de la premisa unui nou Guvern cu un nou premier ca solutie de relansare a încrederii. Sau de a propune ca ruptură necesară", declară preşedintele ţării. Seful statului a declarat că Guvernul trebuie să găsească un alt stil de guvernare, care să ducă la relansarea economică. “Speculaţiile pe care le faceţi cu premierii sunt în afara realităţii pentru că nimic nu poate fi lansat în discuţie înainte de alegerile UDMR”, a declarat Băsescu. Pentru această funcţie sunt vehiculate mai multe variante, cu Mugur Isărescu în capul listei, ca preferat iniţial. Călin Georgescu, Florin Georgescu, Cătălin Predoiu şi Lucian Croitoru sunt şi ei “nominalizaţi”. Deputatul social-democrat Iulian Iancu Mugur a declarat că Mugur Isărescu şi Florin Georgescu au refuzat propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a prelua funcţia de premier. Potrivit aceloraşi surse din PDL, un alt nume luat în calcul pentru şefia Guvernului este Mihai Tănăsescu, actualul reprezentant al României la FMI.

E oficial: economia a scăzut cu 1, 2% în 2010

Economia României a scăzut cu 1,2% anul trecut, mai puţin decât estimările oficiale ale autorităţilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar în trimestrul patru PIB a avansat cu 0,1%, în termeni reali, faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor Institutul Naţional de Statistică. Economia Uniunii Europene a crescut cu 2,1% în trimestrul al patrulea din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, respectiv cu 0,2% raportat la trimestrul al treilea. PIB-ul zonei euro a avansat în acelaşi timp cu 2%, respectiv 0,3%.

Acţiunea "Vama"

O mie de poliţişti, jandarmi şi procurori au declansat operatiunea “Vama”, al carei bilant este fără precedent: peste 80 de arestări în doar câteva zile, mai bine de o sută de reţinuţi şi confiscări de sume mari de bani, proveniţi din şpăgi. La mai puţin de o săptămână după arestarea a 59 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Vama Siret, la graniţă cu Ucraina, a venit rândul altor 140 de vameşi şi poliţişti de frontieră, din 5 vămi de la graniţa cu Serbia. Câteva zeci au fost aduşi imediat la Bucureşti cu patru elicoptere. Restul au fost urcaţi în autocare.

Raportul BNR asupra inflaţiei

Guvernatorul Băncii Naţionale a prezrntat Raportul asupra inflaţiei. "Rămânem în rândul ţărilor cu deficit extern rezonabil, dar mare, şi după experinţa avută nu cred că ne va mai credita cineva dacă se va face o constatare clară: că românii se dezvoltă tot pe consum. Consumul va creşte, dar la cei care produc. Cei care vin cu creşteri de productivitate vor avea şi creştei de salarii şi probabil, la sfârşit, va creşte şi consumul social. Stabilitate financiară este mai mult decât supraveghere sau stabilitate bancară. Este un domeniu în care Banca Naţională se uită asupra întregii economii. De exemplu, dacă o bancă se bate ca să îşi recupereze banii de la client şi îl sugrumă pe acesta, pentru noi asta înseamnă cel mult stabilitatea băncii, dar nu stabilitate financiară. Un client sugrumat se adaugă la un alt client sugrumat şi, la nivelul întregii economii, rezultatul poate să fie cu totul altul decât percepe o bancă"

  • Martie

Adoptarea de către Guvern a Codului Muncii

Guvernul a adoptat luni, înainte de Mărţişor, Codul Muncii - într-o şedinţă specială de Guvern. Proiectul a fost apoi înaintat Parlamentului pentru ca deputaţii şi senatorii să îi aducă amendamente şi să stabilească data angajării răspunderii care a fost stbilită pe 8 Martie. Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat imediat că "o moţiune de cenzură se impune de la sine". În ţară adoptarea de către Guvern a Codului Muncii a generat mai multe proteste ale oamenilor nemulţumiţi de noile prevederi ale Codului.

Guvernul vrea reforme

Guvernul vrea să reducă numărul de posturi din Ministerul Finanţelor cu aproape 5.200 şi să desfiinţeze Garda Financiară şi Autoritatea Vămilor, atribuţiile acestora urmând să fie preluate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care e responsabilă de colectarea unor venituri de circa 34 mld. euro pe an la buget. Ministerul Finanţelor a rămas unul dintre cele mai nereformate ministere, alături de Ministerul de Interne. În toamna anului trecut, premierul Emil Boc îi cerea ministrului de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, să reorganizeze ministerul.

  • Aprilie

Lupta pentru PPP

Guvernul a aprobat o listă cu 17 obiective majore care ar urma să fie construite în parteneriat public - privat (PPP), în condiţiile în care specialiştii susţin că legea de bază care reglementează PPP-ul este absolut nefuncţională.

România a iesit din recesiune

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, fata de ultimelele trei luni ale anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS). PIB a urcat cu 1,6% în serie bruta si cu 0,3% în serie ajustata sezonier. Astfel, România a iesit tehnic din recesiune. Adrian Vasilescu: "Romanii nu simt nimic, nu au ce sa simta. In trimestrul al treilea, Romania a produs mai mult, dar asta nu inseamna ca vor vedea ceva pe mesele lor", a declarat Adrian Vasilescu crede ca rezultatele se vor face simtite peste cel putin doi ani si nu se vor vedea la nivelul intregii tari.

Misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti, in perioada 27 aprilie-9 mai, pentru prima evaluare a noului acord. Jeffrey Franks s-a intalnit, la sfarsitul misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, cu presedintele Traian Basescu. În ceea ce priveşte concluziile primei evaluari a noului acord stand-by de tip preventiv incheiat cu Romania, seful misiunii FMI pentru Romania, s-a declarat multumit de progresele inregistrate de tara noastra. Estimarile legate de cresterea economica se mentin la 1,5% in 2011, crestere bazata pe exporturi puternice si sustinerea cererii interne, si de pana la 4%, in 2012.

Trecerea la Zona Euro se amână

Nimic de mirare, la ce criza e in Euroland. Guvernul a amânat ţinta de trecere la EURO cu 2 ani şi a programat pentru perioada 2013-2015 integrarea în mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-II. Având în vedere necesitatea continuării reformelor structurale menite să crească flexibilitatea economiei româneşti şi capacitatea acesteia de a face faţă eventualelor şocuri asimetrice, se apreciază că moneda naţională va putea intra în mecanismul ratei de schimb II (ERM II) în perspectiva anilor 2013-2014. Această apreciere are în vedere şi necesitatea îndeplinirii sustenabile ex-ante a criteriilor de la Maastricht, inclusiv prin intermediul consolidării fiscale durabile, care să conducă la maximizarea probabilităţii ca România să-şi limiteze la cei doi ani obligatorii durata participării la mecanismul ratelor de schimb II. Guvernul a aprobat Programul de convergenţă al României, care va fi transmis Comisiei Europene, şi a decis să menţină obiectivul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015.

Scandalul "Eurostat": notificarea deficitului, prelucrată de statisticienii guvernului

Eurostat îşi exprimă rezervele în privinţa calităţii datelor raportate de România - Faţă de datele transmise la 31 martie 2011 EUROSTAT şi-a exprimat unele rezerve asupra calităţii datelor, în principal cu referire la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate în sectorul administraţiile publice conform metodologiei ESA 95.

Odată cu Notificarea fiscală s-au transmis date suplimentare la solicitările instituţiei europene în vederea analizei includerii în sectorul Administraţiile publice a unor societăţi precum CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA. Situaţiile au fost elaborate de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României conform metodologiei europene ESA 95 pe baza datelor raportate în contul de profit şi pierdere şi a celor din bilanţul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost făcute estimări deoarece contul de profit şi pierdere şi respectiv bilanţul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificării (31 martie a.c.). În şedinţa Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, în vederea identificării discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare.

SOV, un tip retinut

Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut pentru şantaj de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru că a pretins lui Sebastian Ghiţă 150.000 de euro.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au dispus la data de 19 aprilie 2011 începerea urmăriri penale, iar, miercuri, reţinerea inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Cezar Ion Ilie, pentru şantaj, informează Ministerul Public.

Demisia ministrului Muncii, Ioan Nelu Botiş

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate şi Departamentul de Luptă Antifraudă s-au autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, şi au început o anchetă. Posibilul conflict de interese o are în prim plan şi pe soţia demnitarului, care a castigat 8.400 lei pe luna in cadrul proiectului "Sansa la demnitate", realizat de asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si a carui finantare europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Ioan Botis. Ministrul Botis este suspectat de incompatibilitate, deoarece coincidentele din acest caz se tin lant. Prima coincidenta este ca Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a ministrului sunt implicati in afacere. Încolţit din toate parţile, Boţiş nu a avut altă alternativă decât demisia de onoare. Iar, mandatul de interimar la conducerea Ministerului Muncii a fost preluat de premierul Emil Boc, care a explicat că a ales interimatul pentru a fi realizată o consultare consistentă cu privire la numele viitorului ministru, imediat după Sărbătorile de Paşte.

Rezilierea contractul de proiectare şi execuţie a Autostrăzii Bucureşti-Braşov

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România a anuntat ca a transmis, luni, “o notificare de reziliere a contractului de proiectare si executie a Autostrazii Bucuresti-Brasov, tronsonul Bucuresti-Ploiesti” catre antreprenorii acestei lucrari. Pe acest tronson licitatia a fost câstigata de asocierea dintre firmele SC SPEDITION UMB SRL (), SC PA&CO INTERNATIONAL SRL, SC EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL, SC TEHNOSTRADE , SC Spedition UMB este o firma controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, în timp ce compania SC Euroconstruct Trading 98 apartine lui Dan Besciu, iar Pa&Co International este detinuta de Costel Casuneanu.“Antreprenorul nu a mai executat lucrari pe sectorul de drum în cauza de mai bine de 16 luni, demobilizând resursele necesare. Încalcarea prevederilor contractuale prin abandonarea lucrarilor conduce la rezilierea contractului de catre beneficiar în conformitate cu prevederile contractuale”, se arata într-un comunicat al CNADNR. “Totodata, desi costurile acestui contract au crescut deja semnificativ, antreprenorul solicita în continuare majorari de pret pe care CNADNR nu le poate acorda, având în vedere legislatia în vigoare”, precizeaza reprezentantii companiei de stat. În plus, acestia sustin ca, în termen de o luna, vor finaliza revizuirea proiectului si pregatirea documentatiei de atribuire pentru lansarea unei noi licitatii.

  • Mai

Seful Statului cere reorganizarea administrativă a ţării

Preşedintele Traian Băsescu propune necesitatea reorganizării administrativ-teritorială a ţării. Ţara aşa cum este organizată nu poate stimula dezvoltarea, susţine Băsescu. "Pentru a diminua impactul dirijării politice a resurselor, o soluţie e reorganizarea administrativă. Avem comune cu câteva sute de oameni care nu-şi pot asigura din taxe şi impozite nici măcar funcţionarea Primăriei. De ce mai ţin comuna?", a spus preşedintele Traian Băsescu. “Problema revizuirii Constituţiei României este una cât se poate de serioasă şi nu poate fi folosită ca un giumbuşliuc, ca un truc electoral. Băsescu este un om care joacă un fel de alba-neagra cu câţi clienţi mai are, cu Constituţia României", a replicat liderul PNL, Crin Antonescu.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat de la FMI

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de tentativă de viol la New York, a demisionat, iar demisia intră în vigoare "imediat", a anunţat Fondul Monetar Internaţional, conform CNN.

Directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a fost pus sub acuzare pentru agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare de persoană, în urma unui incident produs într-un hotel din New York, a declarat avocatul său, citat de CNN. "Cu tristeţe infinită mă simt obligat astăzi să prezint Consiliului Executiv demisia mea din funcţia de director al FMI. (...) În această perioadă mă gândesc mai întâi la soţia mea - pe care o iubesc mai mult decât pe oricine - la copiii mei, la familia mea, la prietenii mei. Mă gândesc şi la colegii mei de la Fond; împreună am realizat atât de multe lucruri extraordinare în ultimii trei ani şi ceva. (...) Tuturor, vreau să le spun că resping cu toată fermitatea posibilă toate acuzaţiile făcute împotriva mea", a declarat Strauss-Kahn într-un comunicat. Dominique Strauss-Kahn a fost inchis intr-o celula izolata de la inchisoarea Rikers Island, departe de restul detinutilor, in aripa de vest, unde sunt incarcerati infractorii suferinzi de boli contagioase, dar si cei aflati in custodia politiei.

  • Iunie

România susţine consolidarea guvernanţei Schengen din interiorul UE

România participă şi susţine propunerile de consolidare a guvernanţei Schengen, din interiorul spaţiului, şi nu din afară acestuia, a declarat vineri, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu, la finalul reuniunii Consiliului European. Potrivit şefului statului, în cadrul reuniunii s-a discutat pe marginea unor articole din Raportul de Concluzii - articolele 20, 21 şi 22, care vizează modificările aduse guvernanţei Schengen. Băsescu a subliniat că a primit asigurări din partea liderilor europeni – cu o parte dintre ei având şi discuţii bilaterale - că articolele menţionate nu afectează România şi Bulgaria.

Numirea noului ministru al Muncii

Sebastian Lăzăroiu este propunerea lui Emil Boc pentru functia de ministru al Muncii. Fostul consilier prezidenţial a fost nominalizat la o lună după ce a anunţat că doreşte să se dedice analizei politice şi la două săptămâni după ce susţinea că raţiunea ar trebui să îl îndemne pe premierul Emil Boc să lase locul unui tehnocrat la Guvern.

  • iulie

Atac la furnizorii de medicamente

Preşedintele Traian Băsescu a avut o reacţie extrem de dură la adresa furnizorilor de medicamente, prima de acest fel din mandatul său, cerând stoparea plăţii arieratelor din sistem până când se va reglementa sistemul de achiziţii de medicamente în spitale şi farmacii. În cadrul declaraţiei de presă pe tema recentului raport al Comisiei Europene, preşedintele a atins şi probeleme extrem de spinoase aşa cum sunt banii pe care firmele din sistemul sanitar îi au de recuperat, dar şi lobby-ul companiilor de medicamente. "Vreau să ştiţi public punctul meu de vedere, indiferent ce va decide Guvernul: nu trebuie plătit niciun leu pentru arieratele la medicamente până când nu se reglementează sistemul de achiziţii de medicamente şi în spitale, şi cele distribuite prin farmacii. A continua la fiecare şase luni să tot constatăm că avem arierate în condiţiile în care şi Comisia Europeană constată nereguli în achiziţiile de medicamente cred că este o mare greşeală, indiferent cine ne cere să plătim cu prioritate în zona de arierate la medicament", a spus Traian Băsescu.

Vizita FMI în România

Delegaţii au sosit la Bucureşti pentru a doua analiză a acordului stand-by. Au avut diferite întâlniri cu oficiali români.

Publicarea raportului de ţară al CE

Al cincilea raport CE de evaluare a progreselor României în aplicarea MCV arată că, în ciuda progreselor înregistrate din iulie 2010, este nevoie în continuare de un efort susţinut pentru a stăvili coruptia. În cel mai recent raport, Comisia Europeană a recomandat adoptarea de măsuri urgente pentru îmbunătăţirea sistemului de recuperare a produselor infracţiunii, a urmăririi în justiţie a cazurilor de spălare de bani, precum şi a protecţiei împotriva conflictului de interese în gestionarea fondurilor publice.

Un esec: vânzarea acţiunilor Petrom

Statul nu a reuşit să vândă cele 9,84% dintre acţiunile Petrom pe care le-a scos pe bursă. "Oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile SC OMV PETROM SA, efectuata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie s-a incheiat, in 22 iulie, la ora 12. Subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80 la suta, necesar pentru a inchide oferta", se arata intr-un comunical al Ministerului Economiei. MECA susţine că vânzare nu a fost considerată un eşec, faptul că s-a tranzacţionat pe bursă a fost un semnal de transparenţă.

Prima vizită în România a unui premier israelian, după Revoluţie

Prima vizită a unui premier israelian în România, după 1989, a dus la reafirmarea sprijinului Bucureştiului pentru varianta israeliană a unei soluţii negociate a păcii din Orientul Mijlociu, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu consideră România un model de democraţie pentru ţările arabe.

Premierul Emil Boc şi prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu au convenit cu acest prilej asupra organizării, în luna Noiembrie, la Ierusalim, a primei întâlniri interguvernamentale româno-israeliene, pentru concretizarea unor proiecte de dezvoltare de interes comun. De asemenea, în această perspectivă, au fost stabilite câteva domenii-cheie de colaborare bilaterală, şi anume: infrastructură, energie, agricultură, turism, apărare, sănătate, cultură, cercetare şi schimburi de burse.

  • August

Vizita lui Boc în China

România redescopera relatiile cu China. Premierul s-a deplasat acolo însoţit de câţiva miniştri pentru a le vorbi partenerilor chinezi despre intenţia autorităţilor de a dezvolta relaţii economice cu China. Primul-ministru s-a intalnit cu preşedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao. La finalul întrevederii, şeful Executivului român a declarat că discuţiile au avut rolul de a da un semnal foarte clar, atât din punct de vedere economic, cât şi politic, în ceea ce priveşte susţinerea dezvoltării unor proiecte majore de investiţii chineze în România.

  • Septembrie

Scandalul Schengen continua

Olanda şi Finlanda au blocat intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Astfel că, România nu va intra în Schengen din luna Octombrie, nici macar parţial, cu frontiera aeriană. Discuţia din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost întreruptă Joi şi nu va mai fi reluată. Negocierile au continuat între ambasadorii României, Bulgariei, Olandei şi Finlandei, mediate de cel al Poloniei, însă nu au ajuns la nicio soluţie pentru deblocarea situaţiei, ceea ce înseamnă ca aderarea ţării noastre e blocată pe termen nedeterminat.

Un transport cu bulbi de lalele din Olanda a fost oprit în Vama arădeană Nădlac, în urma suspiciunilor că plantele ar fi purtătoare a unor bacterii, marfa fiind ulterior indisponibilizată în vederea confiscăriii din cauza lipsei documentelor. Zece tiruri sechestrate în vamă, două confiscate şi trei întoarse din drum către Olanda. În trei zile de filtre la vama, inspectorii Fiscului au reusit sa blocheze aproape complet importurile de flori. Ce a început dintr-o suspiciune de trafic cu droguri intr-un depozit din Ilfov a ajuns apoi o alerta bacteriologica. Politia spune ca a găsit-o la Oradea pe Erwynia Carotovora, o ciuperca periculoasă care atacă în special bulbii de flori. Imediat olandezii s-au dus la Comisia Europeană unde ne-au acuzat de abuz. Şi asta pentru că aceste controale stricte au fost introduse la numai o zi după ce Guvernul olandez a decis să blocheze intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Analizele finale au arătat că nu există "organisme de carantină", drept urmare "marfa poate fi comercializată pe piaţa din România", Romania importă din Olanda aproape tot ce gasim la tarabele de flori, adica 90% din trandafiri, crizanteme sau gerberă. Pierderile se ridică deja la sute de mii de euro in numai trei zile, în condiţiile în care importam seminte, bulbi, plante si flori taiate de peste 20 de milioane de euro in fiecare an.

Traian Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu omologul său Barack Obama la Casa Albă. Ziariştii români nu au avut acces la întâlnire. Existau zvonuri că această întâlnire ar putea avea loc, însă nu erau cunoscute ora şi locul. Secretul a fost ţinut până în ultimul moment. Întâlnirea a avut loc după discuţiile pe care preşedintele Băsescu le-a avut cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Întrevederea care a durat aproximativ 25 de minute nu a fost anunţată în agendele oficiale ale celor doi. Doar cameramanul oficial al Administraţiei Prezidenţiale având permisiunea de a filma începutul întâlnirii. La întoarcerea din vizita efectuată în SUA, preşedintele Traian Băsescu a declarat că "s-a semnat un document extrem de important pentru securitatea naţională".

Decizia coaliţiei de a infiinţa Ministerul Afacerilor Europene

Primul-ministru Emil Boc decide înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene. Ministrul desemnat este Leonard Orban în funcţia de ministru al Afacerilor Europene. Noul ministru va coordona procesul de absorbţie a fondurilor europene, precum şi politicile şi strategiile din domeniul afacerilor europene.

Noul proiect privind taxa auto- aprobat de Guvern

Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, a fost aprobat de Guvern. Acest proiect prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. Potrivit proiectului de lege, care are la bază principiul “poluatorul plăteşte“, taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege.

  • Octombrie

Recenzez, daca ma balbai

Recensământul populaţiei, inceput bine, se termina prost. Oamenii nu stiu daca trebuie sau nu sa isi declare CNP-ul, seful INS are o iesire neinspirata la un post TV, iar purtatorul de cuvant al institutiei este destituit. "Purtătorul de cuvânt, după ce a făcut precizări că nu orice recenzori acordă sancţiuni, ci persoane special nominalizate care constată cuantumul sancţiunii a mers puţin mai departe şi şi-a exprimat din grabă şi din pregătire insuficientă un punct de vedere personal că nedeclararea CNP nu impune sancţiune", a declarat Vergiliu Voineagu, şeful INS. Colectarea CNP-ului în procesul de recenzare, precum şi a datelor privind ocupaţia sau locul de muncă sunt obligatorii. La recensământ sunt prelucrate codul numeric personal, precum şi etnia, religia şi limba maternă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Summit-ul de la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu s-a întors mai îngrijorat decât era atunci când a plecat către Summit-ul de la Bruxelles. Acesta a avertizat că "Bugetul pe 2012 trebuie să fie extrem prudent, pentru că finanţarea deficitului este extrem de scumpă". "Datorită situaţiei economice din UE, şi a situaţiei regionale, influenţată în primul rând de Grecia, bugetul anului 2012 trebuie să fie extrem de prudent, nu neapărat pentru că n-am găsit bani să finanţăm deficitul, dar pentru că finanţarea deficitului este extrem de scumpă", a declarat Băsescu, la Cotroceni. Băsescu a anunţat că nu va aproba un proiect de buget care nu va conţine detalii despre investiţiile care se vor face. Preşedintele a spus că a discutat acest aspect cu membrii Guvernului, în cadrul întâlnirii de la Cotroceni. "I-am avertizat pe membrii Cabinetului, nu o fac pentru prima oară, că voi trimite înapoi în Parlament un buget care nu arată exact unde se duc banii de investiţii", a afirmat Traian Băsescu. Întreaga Europă este afectată de criza „datoriilor urâte” şi de situaţia economică a Greciei, dar cel mai greu o duc ţările cele mai sărace precum România.

  • Noiembrie

Presedintele se ia la tranta cu bancherii

Dupa ce un euro ajunge la 4,36 lei, iar BNR pare sa lase cursul sa se miste natural, preşedintele Traian Băsescu avertizeaza asupra "comportamentului posibil" al unor bănci. Preşedintele le-a reamintit public bancilor europene ca au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play". "Vreau să cred că anunţul Băncii Centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor. (...) Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor europeni cât au condiţionat accesul României în UE de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009, iar azi dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în perioadă de criză, vom considera o lipsă de fair play în relaţia cu România. Apelul meu este să apelaţi la aceste mecanisme, şi nu la sugrumarea economiei româneşti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atât bugetului de stat, cât şi mai ales economiei private", a declarat Traian Băsescu.

Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României

Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru 2012, de la 3,7% la 2,1%. Cauza: perspectivele economice sumbre ale Europei. Totuşi, se prognozează revenirea consumului privat în a doua jumătate a lui 2012. Performanţele exporturilor în 2011 urmează să se reflecte anul viitor în cererea internă, în timp ce cererea externă va continua să reprezinte un factor de sprijin, însă mai puţin solid din cauza condiţiilor economice tot mai dificile din Europa şi din alte părţi ale lumii, se arată în Prognoza Economică de toamnă a CE.

Vizita delegaţiei FMI

Reprezentanţii FMI revin în România. Mesajul lor e simplu: suntem pe drumul cel bun, dar ne aşteaptă o mulţime de pericole şi va fi destul de greu să trecem peste ele. Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a arãtat, în cadrul întâlnirii, de Miercuri, dintre reprezentaţii FMI şi liderii Coaliţiei de guvernare, cã actualul context economic internaţional este unul "de furtunã", dar cã România este mai bine pregãtitã decât în urmã cu doi ani. "România se îndreaptă spre furtună, puţin mai pregătită ca acum doi ani", a declarat Jeffrey Franks. Pe de altă parte, premierul Emil Boc i-a asigurat pe oficialii FMI cã Executivul va pregãti pentru anul viitor un proiect de buget "de vreme rea", pentru a se asigura cã România nu va intra "în furtunã.

BNR reduce dobanda cheie

În şedinţa din 2 Noiembrie 2011, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,00 la sută de la 6,25 la sută pe an începând cu data de 3 noiembrie 2011. Lichiditatea va fi si ea gestionata adecvat. Rata anuală a inflaţiei a scăzut la nivelul de 3,45 la sută în luna septembrie de la 4,25 la sută în luna precedentă, reintrând după mai mult de un an în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei. Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat a înregistrat de asemenea o reducere mai puţin însemnată, ea coborând la nivelul de 2,72 la sută în luna septembrie faţă de 2,92 la sută în luna august. Reducerea ratei anuale a inflaţiei s-a produs în principal datorită scăderii consemnate în perioada iunie-septembrie a nivelului preţurilor volatile ale produselor alimentare şi a epuizării unei mari părţi a efectului de runda întâi al majorării TVA.. Potrivit calendarului, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 ianuarie 2012.

Creşterea pensiilor şi salariilor din sectorul public de la jumătatea anului viitor ar încălca nu mai puţin de cinci prevederi stabilite prin Legea responsabilităţii fiscale

Creşterea pensiilor şi salariilor din sectorul public de la jumătatea anului viitor ar încălca nu mai puţin de cinci prevederi stabilite prin Legea responsabilităţii fiscale, inclusiv interdicţia de a opera astfel de majorări cu şase luni înainte de alegeri parlamentare, apreciază Consiliul Fiscal. "A recurge din nou la mecanismul derogării pentru a ocoli regulile statuate de Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010 (mecanismul derogării de la LRF a fost deja utilizat cu prilejul primei rectificări bugetare din august 2011) ar ridica întrebări serioase la adresa relevanţei acestora şi ar anula beneficiile pe termen lung pe care stabilirea unui cadru bazat pe reguli de formulare al politicii fiscal-bugetare le produce", se arată în opinia Consiliului Fiscal privind proiectul de buget pentru anul 2012.

  • Decembrie

Votarea bugetului pe 2012

Cu 169 de voturi pentru, 94 împotrivă şi o abţinere, Bugetul de Stat şi Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat pe 2012 au fost adoptate de plenul reunit al Parlamentului.

Electrica SA nu va mai fi inclusă pe lista companiilor de stat la care va fi numit un manager privat

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au convenit ca Electrica SA să nu mai fie inclusă pe lista companiilor de stat la care va fi numit un manager privat, după ce furnizorul de energie electrică a fost inclus în această categorie în negocierile iniţiale dintre cele două părţi. Scrisoarea de intenţie convenită în final de Guvern cu FMI, în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, nu mai prevede includerea Electrica printre companiile de stat cu management privat, aşa cum stabilea proiectul scrisorii.

Surse: Mediafax, Agerpres, Amos News, surse proprii