Lipsa de incredere din zona euro a determinat bancile sa depoziteze la BCE o mare parte din imprumutul de 489 de miliarde acordat. Zona euro sufera in continuare din cauza crizei datoriilor suverane, informeaza Expat Times.

Traseul banilor din ultimele doua saptamani a fost contrar asteptarilor. Din 489 de miliarde de euro, 347 de miliarde de euro au fost depusi de banci inapoi, la BCE, preferand o dobanda mica. Bancile in continuare nu au incredere, in special in acele banci care au investit in bonduri italiene. BCE spera ca bancile sa foloseasca aceasta suma de bani pentru investitii cu risc scazut.

Exista riscul ca Guvernul italian nu isi va putea plati datoriile iar aceste banci vor avea foarte mult de suferit. In acest timp, Grecia se chinuie sa ii convinga pe investitori sa renunte la 50% din datorie.

Banca Centrala Europeana a refuzat sa cumpere bonduri ale statelor cu probleme mari, dar a lasat de inteles ca va achizitiona financial asset-uri daca o economie va fi la un pas de default.