Christine Lagarde, seful FMI, a avertizat asupra pericolului care paste zona euro. In ziua de Craciun, Lagarde a iesit la rampa, vorbind despre consecintele summit-ului de la Brussel, din 9 decembrie: cresterea economica de 4% la nivel global, prevazuta pentru 2012, ar putea fi revizuita. N-ar fi o surpriza daca ne-am trezi cu o crestere economica negativa. Lagarde le-a cerut europenilor sa se grabeasca in luarea deciziilor, in conditiile in care 11 state sunt indecise in a vota sau nu modificarile Tratatului de la Maastricht.

"Summit-ul din 9 decembrie nu a fost abundent in cifre, ci in principii politice complicate. Ar fi bine ca europenii sa vorbeasca pe o singura voce si sa anunte un program simplu. Toti investitorii asteapta asta", a spus Lagarde.

In opinia sa, tarile din Uniunea Europeana sunt prea protectioniste si este aproape imposibil de gasit un consens la nivel de Uniune. "Parlamentele nationale nu vor sa isi foloseasca banii publici ca sa garanteze alte state. Este prea mult protectionism, fiecare este pentru el."

In ianuarie ar urma sa fie un nou summit al Uniunii Europene, acolo unde ar trebui sa se stabileasca odata si pentru totdeauna cum vor arata si cand vor fi implementate noile modificari din Tratat.