"Guvernul a considerat ca in aceasta perioada nu este bine sa marim impozitele si taxele locale", a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, la finalul sedintei Executivului. Acesta a precizat ca au fost multe discutii legate de propunerea asociatiilor de primari pentru majorarea de la 20% la 50% a limitei pana la care pot fi crescute taxele locale. "Decizia a fost ca pentru 2012 sa nu modificam impozitele si taxele pe care le-au platit contribuabilii in 2011", a precizat Ialomitianu.

  • "Au fost multe discutii legate de modificarea cotei aditionale de 20%. Sa stiti ca autoritatile locale au trimis la Ministerul Administratiei si Internelor, au solicitat la acest minister sa se majoreze cota aditionala, si aici primim de la Ministerul Administratiei, semneaza director Iustin Marinescu, si spune: "Prin prezenta, ca urmare a discutiilor telefonice purtate cu presedintii asociatiilor comunelor din Romania, Emil Draghici, primarul comunei Vulcan Bai, cu presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, Teodor Dumitru Banciu, primarul orasului Saliste si cu presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitesti, solicitarea privind modificarea acestei cote aditionale". Au pus doua variante in solicitarea acestor organizatii, prin presedintii lor - sa eliminam acea cota de 20% si sa lasam la liber sau sa majoram cota aditionala de la 20% la 50%", a explicat Ialomitianu modul in care s-a ajuns la discutia privind majorarea taxelor locale.

Ministrul a mai spus ca "primariile nu mai puteau sa majoreze decat in mod abuziv, pentru ca potrivit Legii finantelor publice locale, taxele, impozitele si taxele locale se stabilesc cu sase luni inainte".