USL cere demisia de urgenta a ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, pe motiv ca ar fi mintit in legatura cu cererea de majorare a taxelor si impozitelor locale venita din partea primarilor, informeaza Agerpres. Potrivit unui comunicat al USL, autoritatile locale, in general, si Asociatia Municipiilor din Romania, in special, nu au solicitat Guvernului majorarea de la 20% la 50% a limitei pana la care pot fi crescute taxele locale. In acest fel, USL contrazice afirmatia ministrului finantelor, Gheorghe Ialomitianu, potrivit careia o serie de lideri ai asociatiilor de primarii, printre care si cel al Asociatiei Municipiilor din Romania, ar fi cerut "telefonic" majorarea taxelor. Interesant este ca doi dintre cei pomeniti de Ialomitianu fac parte din USL.

"Guvernul a considerat ca in aceasta perioada nu este bine sa marim impozitele si taxele locale", a declarat Gheorghe Ialomitianu, la finalul sedintei Executivului de marti. Acesta a precizat ca au fost multe discutii legate de propunerea asociatiilor de primari pentru majorarea de la 20% la 50% a limitei pana la care pot fi crescute taxele locale.

  • "Au fost multe discutii legate de modificarea cotei aditionale de 20%. Sa stiti ca autoritatile locale au trimis la Ministerul Administratiei si Internelor, au solicitat la acest minister sa se majoreze cota aditionala, si aici primim de la Ministerul Administratiei, semneaza director Iustin Marinescu, si spune: "Prin prezenta, ca urmare a discutiilor telefonice purtate cu presedintii asociatiilor comunelor din Romania, Emil Draghici, primarul comunei Vulcan Bai, cu presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, Teodor Dumitru Banciu, primarul orasului Saliste si cu presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitesti, solicitarea privind modificarea acestei cote aditionale". Au pus doua variante in solicitarea acestor organizatii, prin presedintii lor - sa eliminam acea cota de 20% si sa lasam la liber sau sa majoram cota aditionala de la 20% la 50%", a explicat Ialomitianu modul in care s-a ajuns la discutia privind majorarea taxelor locale.

La doar o zi dupa aceasta declaratie, USL a trimis comunicatul de presa prin care solicita demisia ministrului specificand faptul ca ar fi mintit. "Ministrul Ialomitianu a incercat sa legitimeze printr-o minciuna intentia Guvernului din care face parte de a lovi din nou in populatie si de a baga inca o data mana in buzunarele romanilor. Aceasta este o noua dovada a faptului ca politicile inguste ale austeritatii, pe care actuala putere continua sa le promoveze sunt falimentare", se arata in comunicat.

Cine sunt primarii enumerati de Ialomitianu

  • Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitesti si presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania este membru PSD. Pendiuc a fost decorat recent cu Ordinul National pentru Merit in Grad de Ofiter de catre presedintele Traian Basescu.
  • Teodor Dumitru Banciu, primarul orasului Saliste si presedintele Asociatiei Oraselor din Romania este membru PNL.
  • Emil Draghici, presedintele Asociatiei comunelor din Romania si primarul comunei Vulcan Bai este independent.

]

UPDATEIalomitianu a revenit cu un comunicat in care spune ca "modificarea impozitelor si taxelor locale se efectueaza prin lege sau ordonanta de urgenta in urma consultarii asociatiilor municipiilor, oraselor si comunelor din Romania sau la propunerea acestora".

"Majorarea cotelor aditionale la impozitele si taxele locale a fost solicitata de catre asociatiile municipiilor, oraselor si comunelor din Romania la intalnirile conducerii Ministerului Administratiei si Internelor cu reprezentantii acestor organizatii", se mai arata in comunicat.

Ialomitianu mai spus ca in urmaacestor intalniri Ministerul Administratiei si Internelor a transmis catre Ministerul Finantelor solicitarile asociatiilor municipiilor, oraselor si comunelor din Romania prin adresele:

  • adresa nr.1019750/DPFBL/09.12.2011 prin care se transmite solicitarea Asociatiei Comunelor din Romania de majorare a cotelor aditionale la impozitele si taxele locale in cadrul intalnirii pe care acestia au avut-o, in data de 22.11.2011 cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor;
  • adresa nr.1019809/DPFBL/19.12.2011 prin care se transmit solicitarile, domnului Emil Draghici, primarul comunei Vulcana Bai si presedinte al Asociatiei comunelor din Romania, domnului Teodor Dumitru Banciu, primarul orasului Saliste si presedinte al Asociatiei oraselor din Romania si a domnului Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitesti si presedinte al Asociatiei municipiilor din Romania, de majorare a cotelor aditionale la impozitele si taxele locale de la 20% la 50%.
  • Prin adresa nr.101/06.12.2011 transmisa la Ministerul Finantelor Publice de catre presedintele Asociatiei comunelor din Romania, domnul Emil Draghici, se solicita modificarea art.287 din Legea 571/2003 privind codul fiscal in ceea ce priveste modul de stabilire a cotelor aditionale la impozitele si taxele locale.

Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor aveau obligatia sa prezinte in Guvern solicitarile asociatiilor municipiilor, oraselor si comunelor din Romania, se mai arata in comunicat.

  • Nota redactiei: Tudor Pendiuc si Teodor Dumitru Banciu nu au putut fi contactati pana la aceasta ora.