Euro s-a devalorizat brusc miercuri, cazand la cel mai scazut nivel de la inceputul lunii ianuarie, pe o piata marcata de un volum foarte scazut al schimburilor si de incertitudinile persistente legate de situatia din Zona Euro, in ciuda succesului emisiunii de obligatiuni a Italiei, relateaza AFP.

In conditiile in care evolua de ieri in jurul valorii de 1,3070 dolari, euro a scazut brusc sub pragul de 1,30 dolari la ora 15,00 GMT, scadere care a continuat pana la 1,2941 dolari la 16,00 GMT, cel mai redus nivel din 11 ianuarie.

La aceeasi ora, euro a scazut pana la 100,80 yeni, aproape de nivelul de 100,76 yeni atins in 4 octombrie, cel mai redus nivel de peste zece ani in fata devizei nipone.

"Ingrijorarile persistente asupra zonei euro apasa si, la deschiderea pietelor americane, am vazut investitorii fugind de activele considerate riscante, printre care si euro, in beneficiul valorilor refugiu precum dolarul si yenul", a explicat Mark Deansde la societatea financiara MoneyCorp.

Printre factorii declansatori, publicarea bilantului Bancii centrale europene ar putea sa suscite cateva ingrijorari, a adaugat Kathleen Brooks, analist la Forex.com.

Si volumul foarte redus de schimburi a exacerbat miscarile pietei, noteaza AFP.