Finantele au adaugat PFA-urile programatorilor la nomenclatorul activitatilor pentru care impozitarea se face prin transe de venit
Nu toate serviciile informatice sunt reintegrate in catalogul activitatilor supuse transelor de venit, ci numai serviciile ce nu genereaza drepturi de autor si drepturi conexe drepturilor de autor pentru serviciile informatice, explica pentru HotNews Adrian Benta, consultant fiscal.
Din punctul de vedere al clasificatiilor CAEN, sunt enumerate urmatoarele coduri ce se pot impozita prin transe de venit:
a) 6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei;
b) 6203 Activitati de management (gestiune si exploatare) al mijloacelor de calcul.
"Analizand punctual codurile CAEN observam ca activitatea de programare, cunoscuta in intelesul „clasic” nu se regaseste printre activitatile supuse transelor de venit, insa este in competenta directiilor generale teritorile ale ANAF sa extinda clasificarile CAEN privind serviciile informative. La prima vedere, transele de venit sunt aplicabile numai pentru consultanta in servicii infromatice, iar activitatile de consultanta nu sunt nici pe departe servicii informatice desfasurate de persoanele cu specializare in domeniul informatic, ci mai mult mascheaza activitatea reala de programare, precum si pentru activitatea de service si depanare sisteme informatice", explica Benta.
Retinem ca si pentru aceste servicii, mai adauga Benta, exista obligatia adoptarii normelor de venit in trimestrul al IV-lea 2011 de catre directiile teritoriale ANAF si depinde de fiecare persoana interesata cum reuseste valorificarea actualelor prevederi normative si cum fructifica in folos propriu modificarile introduse.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Sa se puna impozit pe geamuri si pe fum ca tot suntem o tara de "iobagi" pe mosia fmi, condusa de arendasi pdl.
nu din impozitele luate de pe spinarea noastra?
mai si vorbesti!
Plateste nene plateste daca partidul o cere trebuie sa platesti.
Fostul rege al Iordaniei spunea: "O tara bogata inseamna oameni bogati". Cum a facut acest om? Simplu. A redus impozitele si taxele la minim.
A redus drastic ajutoarele sociale.
Efectul un popor care nu stie cuvantul criza. Un popor care ar fi facut orice pentru regele lor.
Avertisment: Aceasta nu este o pledoarie pentru monarhie.
Nu de alta dar voi astia de la pdl sunteti saraci cu duhul si pricepeti mai greu niste lucruri.
Stam relativ bine fata de alte state europene, de ex. Ungaria sau Bulgaria, avem si PIB per capita, si populatie, si PIB in valoare absoluta mai mare ca Iordania, da' de-aia subsolul nostru tot nu poate da ce poate subsolul iordanian. (In mod straniu insa, populatia care traieste la sau sub limita saraciei e comparabila, ca pondere.)
Daca chiar vrei sa vezi ce-i aia subsol bogat, vezi ce au vecinii nostri bulgari. Si compara si cantitatea, nu te uita doar ce e prezent - noi la diversitate stam foarte bine, dar rezervele ce le avem sunt foarte mici.
Acelasi barem il va plati si patronasul care anul asta dorind sa fenteze statul si-a luat pe firma masina premium.
Dupa cum spuneam Romania are nevoie de simplitate in taxe ca are de unde sa colecteze si nu sa ia doar de la saraci. Din contra pe cei saraci care primesc ajutoare ar trebui sa-i educe prin munca.
Iordania nu are gram de petrol. Iordania mai este numita si "elvetia orientului mijlociu" si a ramas o tara filoamericana.
stiu ca toti vrem sa nu platim nimic si sa primim toti, dar la un moment dat e bine sa fii cinstit cu tine si cu cei din jurul tau..care platesc impozite fara sa se planga..
Uiti cartitzoi prostanac, ca PSD-ul ne-a bagat in haznaua asta, vanzand toate activele statului la preturi de nimic? SI pe de-asupra a cumparat fregate din al doilea razboi mondial la preturi exorbitante. De asta nu o sa ajungem nicaieri, pentru ca sunt oameni creduli si uituci ca tine!!!
nu e o pledoarie pentru vechi guvernari, dar aruncatul constant cu xxx in ceea ce a fost pentru a "justifica" ceea ce este e josnic. ce-ar fi ca pdl, daca e asa de dornic sa svoata tara la liman, sa vorbeasca mai putin (si asa in dezavantajul sau, caci are bubele sale cat universul) si sa faca mai mult?
Ai vazut ca a scris unul la fel de neinformat ca tine despre petrol si ai venit sa arunci repede cu venin fara sa faci o mica verificare.
Mai citeste odata si vezi unde am scris eu de petrol si psd si apoi comenteaza.
Cei orbiti de neputinta realizarilor nu deosebesc graul de neghina.
Eu ma facut o referire la un mod de a guverna si a avea cetateni multumiti.
Este usor sa spui sa traiti bine dar este mai greu sa si faci asta, mai ales cand interesele personale sunt mai presus de orice.
In acelasi timp mai vad nevoit sa-ti amintesc povestea flotei romanesti disparute in ceata, pentru a intelege de ce trebuie sa cumparam la preturi exorbitante.
2 stim ca majoritatea populatiei e tampita si nepregatta incapabila sa produca ceva. asa ca sa-i jupuim pe cei care muncesc pe prostii care au ramas aici sa-i stoarcem noi cei de la putere
Nu va mai agitati atata.
Informaticienii au scapat de impozitare in sistem real si pot pune treaba asta in aplicare, interpretand usor pe langa ...ordin !
S-ar putea ca beneficiarii servicilor sa zica pas, la asa zisele serviciile de consultanta informatica, prin care nu atingi tastatura calculatorului, ca si ei au fiscul pe cap !!!
Restul e apa de ploaie.
Pe cand si alte profesii...cum ar fi medicii ?
Ca si ei desfasoara o activitate foarte importanta ?
La Multi Ani 2012 !
Problema suntem noi ca si popor, pentru ca nu avem atitudine si nu ne aparam impotriva agresiunii manifestata de cei pe care ii numim sa ne conduca.
Un an nou cat mai bun !!
"
Discutia pe care am avut-o la Finante (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:09)
Varujan Pambuccian [anonim]
“Am avut astazi o discutie lunga la Finante. Problema nu e la ei ci la ORDA. Activitatea de care vorbim este considerata purtatoare de drepturi (patrimoniale si nepatrimoniale) de proprietate intelectuala si tot ce tine de IPR nu poate face face obiectul unui PFA cu norma de venit, cica. De chestia asta m-au convins, dupa discutie, si juristi independenti in care am totala incredere.
Cei de la Finante au fost foarte cooperanti, dar problema vine din Legea 8/1996 si din directiva europeana care asimileaza din punctul de vedere al proprietatii intelectuale productia de soft cu creatia literara. De-aia, printre altele, insist de ani buni pe langa forurile europene sa trecem si noi la patente asa cum e in SUA.
Sper sa gasesc o solutie, am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri lucrurile in ceea ce priveste PFA-ul cu norma de venit sau pentru a gasi o alta forma de optimizare fiscala pentru industria de IT."
apoi
"
Singurele coduri CAEN acceptate de ORDA au fost:
6202
6203
6209 este considerat, in continuare, ca facand obiectul legislatiei care considera softul un soi de creatie literara si deci munca in acest domeniu nu poate fi normata.
"
Numai bine, si multumiri domnului Pambuccian pentru efortul depus mai ales in aceasta perioada !
Anul asta a fost groaznic, pot sa spun cu mana pe inima ca am cautat sa fiu cat mai strans la documente si ca sa fiu mai convingator chiar am facut discounturi pentru clientii cu care m-am inteles, dar - sincer - as vrea sa ma simt stimulat (cum a fost pina in 2010), pentru ca cea mai mare cheltuiala deductibila e viata mea si creierul meu care scade cu inaintarea in varsta, dar alte creiere stătute nu se gandesc la asta. Chiar ma gandeam sa inchid PFA-ul si sa lucrez ori pe contract de munca ori la negru, dar sa vedem ce o mai fi. Acum depinde mult de omul care ne-a ajutat sa convinga pe cei de ORDA ca software pe baza de comanda nu e proprietatea mea ci a celui care l-a comandat. Daca nu se face nimic ne vom pomeni cu o groaza de soft-uri indiene, bulgaresti, rusesti, s.a. traduse si care o sa mearga de o sa rupa shmecherilor care ne conduc.
Sa speram ca macar in cel de-al 12-lea ceas sa fie bine. In curand o sa fie o petitie, am creat-o pe petitieonline.ro, astept raspunsul administratorilor si sa o semnam.
si cum toti au intrat in fibrilatii si au inceput sa puna presiuni, vor mai apare si alte "exceptii"....
Daca ati fi lucrat vreodata in domeniul IT ati fi stiut ca nu totul se rezuma la a scrie linii de cod. De la partea de concept, analiza, dezvoltare, testare, implementare, instruire, livrare - toate stau sub palaria mare a serviciilor informatice. Cand cineva are competente extraordinare pe unul sau mai multe din zonele mai sus descrise poate si e foarte ok sa ofere consultanta. Faptul ca o persoana nu are specializare in domeniul informatic nu inseamna ca nu poate presta servicii de acest tip. Eu cred ca nu este necesar sa urmezi o facultate de profil ca sa poti sa livrezi astfel de servicii.
6022 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei;
este de fapt 6202....
In plus, persoana citata in articol nu are nimic de a face cu emitentul ordinului in discutie.
Un articol serios ar trebui sa contina macar un atasament cu extras din MO al ordinului respectiv insa articolul de aici pare cel putin dubios la prima vedere.
Oameni buni! Nu asa se face presa. Citati surse oficiale, credibile. Chiar in halul asta manipulati o informatie neverificabila la ora asta doar ca sa faceti reclama mascata unui consultant fiscal?
Apropos, treceti si numarul ordinului de ieri, asa ar fi profesionist, e 3022 (acum vezi cine a verificat mai atent si MO?).
An nou fericit si tie si sper ca pe viitor sa nu mai lasi loc de dubii.
M. Of. Partea I nr. 931 din 29 Decembrie 2011, pag 15.
o completare a listei de activitati normate cu serviciile in informatica , codurile caen 6202, 6203.
Explicatia acestei brambureli am dat-o intr-un comment anterior.
Numai bine !
Sistem cu norma de venit si sistem real stiu ce inseamna dar transa de venit??
Multumesc si Hotnews.ro, care printre greseli de scriere si articole mai "de craciun" asa, a mediat o comunicare in timp util intre noi si dl. Pambuccian !
Textul asta cu contributia inutila la sistemul de pensii este doar o autoamagire a celor care incearca sa nu contribuie, a tinerilor in general care spun ca lasa ca mai vad ei pana atunci, etc. Dar timpul trece repede, si toate se platesc pana la urma, inclusiv aceasta fentare a contributiei la pensie. Si sa te vad atunci, cum vei trai doar cu pensia minima sociala...
In esenta pentru mine personal exista posibilitate mare sa nu apuc niciodata pensia pentru ca am o boala genetica.
Dar lasind asta la o parte, consider ca pot sa iau decizii mai bune financiar decit statul si sa pot ajunge, din acele sume gestionate de mine, la un fond de pensie(=odihna) mai generos, la numai 48-50 de ani, plusminus dupa noroc. Imi asum riscul sa nu reusesc si in acest caz sa nu am ajutor.
Daca vei citi despre "marshmallow experiment" din 1972, cind niste copii sint lasati singuri intr-o camera cu niste bezele in ciocolata si li se spune "daca nu te atingi de ele, vei primi mai tarziu, poate, un premiu mare", cei mai multi copii se infig pina la cot in bezele aici si acum, nu le pasa de ce e mai tarziu. Pentru astfel de oameni si pentru cei mai putin isteti, de acord, teoretic e bine ca statul sa ii forteze sa cotizeze, protejandu-i astfel de ei insisi. Acestia, da, sint cei mai multi oameni. Dar totusi asta e in teorie, iar acest sistem gandit defectuos inca de la inceput si-a depasit oricum chiar si limitele elementare ale bunului simt, lucru dovedit de mult timp.
Repet: cer libertatea de a avea grija de mine insumi, si treaba mea ce fac la batrinete !
Virsta de pensionare creste, cu siguranta daca ar fi pina atunci ar ajunge lejer la 70, adica 35 + 35.
Dar indiferent de expectativele mele de viata si de domeniul de activitate, oricine plateste si asteapta sa fie ajutat de stat peste mai mult de 20 de ani e in opinia mea, dupa ce am studiat mult problema istoric, fraier. Considerand un venit mediocru european de 1000 euro, in respectivii 20 de ani daca ai lua cei 350 euro si i-ai pune la ciorap, ei s-ar face 84000 euro. Daca in schimb ii investesti in niste amarite de obligatiuni de stat (unul sigur cu risc mic, oricare fond mare de pe piata europeana mai vechi de 5 ani azi) obtii anualizat cel putin 8%. pina la 12% media pe 5 ani. Astfel suma cumulata bate 100.000 euro. Dupa acei 20 ani, poti obtine echivalentul salariului tau cu care ai cotizat fara sa te atingi de suma, doar din aceeasi dobanda, deci "perpetuu" !
E un exemplu mult simplificat si vulgar, ca sa il inteleaga si carcotasii grei la minte. Daca iti asumi riscuri poti obtine si 21% anualizat, pe piata romaneasca.
De aceea cer dreptul sa decid eu cu pensia mea, nu sa particip la un sistem in care e nevoie de 2 tineri cu salariul de 2300 lei ca sa suporte un singur pesnionar cu pensia de 1500 lei ! e o piramida ne-viabila care a expirat deja.
Asa ca matale ai beta talasemie minora. Cei mai multi oameni nici macar nu au habar ca au boala asta. Si mor fericiti cu ea la 80 de ani.
Eu am beta talasemie minora si am trecut de 40 de ani. Am facut sport de persormanta si acum inca mai fac sport. Asa ca mai linisteste-te. Si vezi exact de ce anume suferi.
P.S. Zinedine Zidane are si el beta talasemie minora. Saracul, acum 5 ani a fost cel mai bun fotbaliust din lume, dar nu stie ca o sa moara de tanar.
P.S.2 Un singur lucru ai de facut cu adevarat bine: daca ai copii, fa-le analize. Problema dramatica e cand ambii soti au beta talasemie minora: exista 50% sanse pentru copii sa aiba beta talasemie minora si 50% sa aiba betatalasemie majora. Deci e bine sa stie asta si sa stie de asta cand or sa sa casatoareasca si or sa aiba parinti.
P.S.3: La subiect, vad ca multi nu inteleg ca platirea taxelor e o masura de solidaritate, nu de dreptate. Sunt N meserii care nu au posibilitatea de a alege in a plati sau nu taxe. Dar sa zicem ca toti ar putea sa faca asta. Ce se va intampla cu milioanele de pensionari actuali? Ar muri in cateva luni de frig si de foame, pe sub poduri. Pensia lor se plateste din contributia actuala. Vi se pare o solutie buna?
Cit despre solidaritate sociala: altii care acum sint batrini, sint liberi sa-si fi strins pensia lor, sa fi avut grija de ei, nu e ok sa platesc eu pentru ei.
Sa faca un fond redus numai pentru ajutor social strict, sa fie FOARTE drastici cu criteriile de acordare (handicapati din nastere sau de foarte tineri etc, oameni care nu au avut sansa sa aiba grija de ei), si pentru ala cotizez. Dar la pensia celor care au avut posibilitatea dar nu au stiut sa aiba grija de ei insisi, fie ei si tata/mama, nu cotizez !
savingurile se vor topi!
o pensie te ancoreaza cumva la venitul mediu pe economie si la puterea de cumparare!
In loc sa va imprumutati la banci pe 30 de ani si sa ii dati statului bani de pensie, mai bine ati gandi ! :)))
Nota: 1000 EUR = 4300 RON. Daca o firma scoate atit din casierie pentru tine, tu vei primi 2300 RON net, un salariu normal, cu o cotizare la pensie de 1000 RON rotunjit. Deci calculul de mai sus e valid si in romania, cu conditia sa fiti prestatori care transpira si nu bugetari care stau la cafele si fac greva de al 13-lea salariu.
Personal as fi de acord ca fiecare sa fie obligat sa-si poarte singur de grija. Problema e ca n-ai cum sa impui asa o masura in RO la momentul actual, datorita cantitatii mari de oameni care inca stau cu mana intinsa la stat.
http://www.mercer.com/articles/global-pension-index
http://www.globalpensionindex.com/pdf/melbourne-mercer-global-pension-index-report-2011.pdf
16 tari civilizate, cu diverse sisteme de pensii mai bune sau mai rele. Unele mari ajung sa fie catalogate ca "unreliable" pe termen mediu-lung. Oare Romania unde s-ar gasi in aceasta analiza ?!? serios, daca pui unul linga altul acele criterii, nu iti e rusine ca cotizezi de fraier (in conditiile in care ai mai putin de 45 de ani) ?
Problema de fond insa ramane:
Softul nu este opera literara si nu poate fi protejat in felul asta.
Problema este foarte serioasa, iar aici am vazut numai o consecinta marunta a ei. In Statele Unite si Japonia, se protejeaza elementele de noutate si nu cele de expresie. Adica softul nu este considerat opera ci, numai cel care merita asta, inventie sau inovatie.
Ganditi-va cate secvente sunt comune in mai toate programele, pentru ca asa se scriu lucrurile de rutina. Daca cineva ar lua in serios asta, toti producatorii de soft europeni s-ar bloca unii pe ceilalti. Mie mi se pare incredibil faptul ca ceea ce se protejeaza in Europa este de fapt... rutina si nu inovarea. Si asta cu drepturi de proprietate intelectuala.
Pana acum, au fost doua tentative de schimbare a directivei europene, dar au esuat ambele in Parlamentul European. Cred ca oamenii astia trebuie intr-un fel treziti la realitate.
Poate ne gazduieste HotNews o discutie serioasa pe tema asta si incercam sa venim de aici (ajutati si de avocati specializati) cu argumente catre Comisia Europeana si Parlamentul European.
Si mai ganditi-va la ceva:
In spatiul virtual se tranzactioneaza o gramada de obiecte virtuale si, in curand, odata cu utilizarea pe scara larga a 3D printerelor si blueprinturi. Ele sunt complet neprotejate. In SUA sunt deja procese pe tema asta. An avut o prezentare la OMPI pe acest subiect dar numai delegatia japoneza a luat foarte in serios subiectul. Si aici, Uniunea Europeana trebuie sa intreprinda ceva la nivelul directivei.
Va dorec un An Nou fericit toturor si celor carora nu am apucat sa le spun nimic de Craciun, le transmit acum cele bune.
Rational, trebuie sa facem ceva ca sa ne asiguram o minima continuitate si siguranta: cum dansul nu ar ajunge presedinte doar cu voturile noastre si cum nici presedintele nu poate trece de multe ori de cei 400+ din varful piramidei de paraziti, continuitate putem spera sa gasim cum ? ca programatori in Luxemburg/Elvetia/Olanda ?
Desi e o victorie mica, ma simt de parca am furat universului citeva frimituri de liniste, prin bunavointa temporara a zeilor. Si ma simt obosit, eu personal, de luna decembrie 2011 petrecuta in Romania, Europa, Pamint ...
Sistemul folosit de SUA nu este nici pe departe laudabil, este mai degraba un puternic exemplu negativ.
Atunci cand se cheltuiesc miliare de dolari (google cumpara motorola mobility) pentru a juca jocul impus de sistemul de patente software, sistemul este cu siguranta corupt. (acei bani putea foarte bine mege in R&D)
Exemplul dat nu este nici pe departe singular la fel cum nu sunt putine companiile numite "patent-trolls", cele care exploateaza nu o mica scapare ci chiar ideea de baza a sistemului de patente software pentru a extorca, legal, companii cu vechime si a inchide start-up-uri.
Am sa-mi fac timp sa va timit o argumentare mai detaliata, daca dvs. considerati ca este necesar.
In alta ordine de idei, daca ne uitam la patente prin prisma scopului pt. care au fost introduse, in momentul de fata sistemul de patente e complet anacronic. Intentia patentelor, la origine, a fost de a sustine inovatia. S-a considerat ca diversii agenti inovatori (persoane din mediul academic, firme de tehnologie etc.) sunt mai motivate sa creeze inovatii si inventii, daca li se garanteaza o perioada de exclusivitate in exploatarea acestora. Din acelasi motiv, la vremea aia s-au introdus in legislatia tarilor care au legiferat patentele si reglementari care conditionau dreptul de proprietate asupra unui patent de punerea in aplicare a acestuia. Chestia asta cu aplicarea in momentul de fata e doar o gluma, iar intr-o economie bazata pe cunoastere si inovatie, daca nu inovezi mori, asa ca motivatia pt. patente, asa cum au fost acestea concepute initial, a cam murit.
In plus, intr-o economie formata in majoritate din servicii, cum sunt majoritatea economiilor moderne si puternice, detinerea unui patent e de fapt doar o distorsiune nejustificata - un patent ii ofera unei firme un avantaj nejustificat. Chiar daca zece firme pot oferi un serviciu, unele poate chiar mai bine si mai ieftin decat cea care detine patentul care face serviciul posibil, firmele alea trebuie sa astepte expirarea patentului pt. a oferi acel serviciu.
Cercetarea si studiile pt. punerea pe piata a unui nou medicament costa enorm - potential de ordinul miliardelor de EUR. In urma acestor studii, se obtine un patent, si medicamentul e de obicei pus pe piata la un pret ridicat doar de firma care are patentul. Dureaza zeci de ani, pana expira patentul, inainte ca alte firme sa poate fabrica legal medicamentul, la un pret mai mic, in cantitati mai mari, accesibil unui numar mai mare de pacienti.
Dupa acest sistem, singura care castiga e firma care produce patentul, dar societatea pe ansamblu pierde.
Daca se elimina complet sistemul de protectie prin patente, iar nu e bine, ca cele miliarde cheltuite pe cercetare firma nu si le mai poate recupera.
Eu cred ca trebuie un sistem care sa reduca durata de valabilitate a tuturor patentelor.Dat fiind ca viteza de inovare si de evolutie economica actuala e mult mai mare decat era in urma cu un secol.
E absurd dar desi o anume varianta poate fi cea mai corecta din toate punctele de vedere (dar mai ales d.p.d.v. logic) are sanse zero de adoptare, motivele sunt evidente. In acest caz, cand raul nu poate fi eliminat, are vreun sens incercarea de a inlocui un rau cu alt rau? Fiindca patentele nu reprezinta o alternativa la rau ci doar o alta forma de manifestare a acelui rau.
Totusi sunt de acord ca adevaratii freelanceri independenti pot simula contracte din codurile 6203 si 6203 (daca partenerii externi vor fi de acord de exemplu), dar nu-mi vine sa cred ca firmele care lucreaza cu angajati PFA isi pot permite sa simuleze astfel contractele PFA, adica sa pretinda ca nici un PFA nu programeaza la ei dar ei totusi fac outsourcing.
Oricum sper ca ONRC sa-mi raspunda oficial la intrebarea pe care am listat-o in articolul anterior, in sumar: "as dori sa stiu daca in urma schimbarii activitatii PFA-ului meu in clasa CAEN 6202 sau 6203, prin ce lege si ce organism imi poate verifica contractele PFA si ce sanctiuni risc, daca in continuare execut activitatile prevazute la clasa CAEN 6201 sau oricare alta decat cea declarata pentru PFA?"
Au introdus in schimb CAS 31.5%, la PFA cu norma de venit aplicabil practic la venituri.
http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_254878/pageID_3/O-noua-OUG-De-la-anu-contributia-la-pensii-se-calculeaza-ca-din-venitul-NET-cam-la-toti.html
Ultima pagina, edificatorie.
Interesant ca avem zero press coverage pe subiectul acesta.
ceea ce s-a publicat in M.OF 931 (OUG 125/2011) spune la noul art.226^22: se accepta ca baza la pensie venitul declarat, dar nu mai mic de 35% din salariul mediu brut pe economie.
deci rotunjit 31% * 35% * 2100 = vreo 225 lei / luna este minimul acceptat la pensie.
UUUUFFFFFFFFFFFFF !
Mare dezinformator, gradul si unitate militara?
La pagina 38, referitor la "Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din activitati independente", in coloana stanga jos scrie:
"Baza de calcul
Art. 296^22. - (1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin.(1) lit.a)-e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat a de 5 ori acest castig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale."
Din punctul vostru de vedere rezulta fara echivoc din aceasta formulare ca PFA la norma de venit vor plati CAS la norma sau la salariul mediu brut pe economie (oricare ar fi mai mare dintre cele doua?
Dar daca ai un domeniu in care strict creezi, 90% din creier sau brate, e o bataie mare de joc.
In momentul in care eu ca programator realizez software la comanda, eu pot sa aleg sau sa fiu obligat prin contract sa renunt la dreptul de autor pentru software-ul realizat.
Ar trebui sa se faca distinctie intre cei ce dezvolta software-ul propriu si apoi il comercializeaza si cei care "doar" realizeaza software-ul.
poti sa realizezi software si de la tine de acasa pt diferite firme, si nu la sediul lui x su y, si mai mult poti face soft pt firme din alta tara
doar ca aici discutam cum se va face impozitarea si nu dacao activitate e dependenta sau nu si e obligata la impozitare in sistem real +CAS+CNAS etc, astea au fost deja clarificate in 2010
http://www.petitieonline.ro/petitie/11898057
Faptul ca s-au introdus cele 2 coduri suplimentare e in avantajul ministerului de finante fiindca fara ele nu ar fi putut impozita la norma de venit dar nici in sistem real daca pfa-ul nu facea cerere de trecere, asadar nu ar fi putut impozita de loc, se crease un vid legislativ.
Acum poate impozita. Asa ca stati linistiti, o sa ramaneti pe norma de venit.
totodata, acum ramane in aer modificarea vizavi de contributia la pensie. stiu ca nu s-a adoptat inca 31,3% din venitul brut, dar pot stii ca nu se va adopta in urmatoarele 1-2 luni?
oamenii astia au macar vreunpic de respect pentru noi?
Think about !
bafta!
Asa, pe nepusa masa, sa merg la angajator sa-i cer un 30% in plus la salariu, dar fara a-mi afecta intr-un fel munca (adica sa nu muncesc 30% in plus). Ce om care are o afacere de rulat crezi ca isi permite si face asa ceva? Ce patron crezi ca-si vine masina luxoasa (daca are asa ceva, sunt multe cazuri in care n-au asa ceva)? Si in ultima instanta, piata e libera!
Decat sa mareasca salariile dintr-o data, mai bine angajeaza 3-4 indieni in locul unui roman sau de ce nu, mai bine lucreaza direct cu un american sau neamt sau englez care oricum e mai profi.
Am si eu doua intrebari in legatura cu noua impozitare a PFA-urilor. Eu am PFA deschis din 2008 cu cod CAEN principal 6201 si cod CAEN secundar 6202 si altele. Intrebarile mele sunt:
1. in 2012 pot sa raman pe norma de venit sau trebuie sa optez pt venit real?
2. in cazul in care optez pt venit real dar am si carte de munca ce impozit datorez statului?
3. Trebuie sa-mi deschid alt PFA daca doresc sa-mi trec ca si activitate principala 6202 in loc de 6201?
Va multumesc
1. Poti sa ramai cu impozitare la norma de venit. Trebuie sa ajungi la Registrul Comertului pentru a solicita renuntarea la 6201 a.i. sa ramana doar 6202 ca si cod principal. Apoi mergi la finante pentru depunere cerere (parca 070) pentru a te lua in evidenta cu noul cod.
2. 16% din venitul net.
3. Nu se poate deschide un alt PFA daca exista deja unul deschis.
Nu ezitati sa trageti teapa Statului Roman, fiindca nici clientela politica nu ezita sa fure din bani publici! Si cu cat mai putini bani publici, cu atat se va putea fura mai putin!
Hai noroc si spor la dedus cheltuieli!
Vezi http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/decl_220_2008.pdf - cum completezi asta pentru norme de venit. Daca ei nu emit decizie de impunere, pentru ca sunt suficient de tampiti, te-ai scos cu un mare impozit la o norma 0 - pentru ca tu nu ai decizia de impunere. Daca nu vrei sa te certi cu ei - le-o trimit prin posta recomandata ( aici e destul de nasol ca la o adica nu poti dovedi ce era in plicul ala ).
Depune 220 pentru norme de venit, daca nu vor sa o accepte le faci adresa - iei numar la registratura si astepti. In 30 de zile trebuie sa-ti raspunda - nu o vor face in termen legal - dar macar ai o opozitie si e mai greu pentru ei sa te abuzeze /amendeze ca n-ai trecut la sistem real.
Bafta !