Nebunia a inceput pe 14 aprilie, atunci cand, aflati in SUA, liderii UE, mai exact, Angela Merkel, sustinuta de ministrul de finante german, Wolfgang Schauble, a spus ca detinatorii de bonduri grecesti ar trebui sa suporte costurile.

Trichet si Sarkozy s-au aflat in opozitie cu cei doi. Trichet inca era presedintele ECB, si nu dorea ca investitorii privati sa suporte povara datoriilor Greciei. Sarkozy se temea ca un "haircut" pentru Grecia ar putea sa dauneze bancilor franceze. Ceea ce s-a si intamplat spre finalul anului, atunci cand Societe General, Credit Agricole si BNP Paribas au fost retrogradate.

Pe 6 mai 2011, la o intalnire secreta a ministrilor de finante din zona euro, tinuta in Luxembourg, Schauble si Trichet s-au contrat dur. Schauble a insistat ca ministrii de finante sa inceapa in acel moment sa gaseasca solutii pentru ca investitorii privati sa suporte datoria Greciei. Trichet s-a enervat si s-a ridicat de la masa negocierilor.

Tot atunci, au aparut zvonurile ca Grecia ar putea parasi zona euro iar la Atena au izbucnit proteste violente impotriva masurilor de austeritate pe care Guvernul condus de Papandreou trebuia sa le implementeze la presiunea liderilor europeni.

Integral pe EurActiv.ro