HotNews.ro a contactat cei mai influenti economisti rugandu-i sa raspunda unui set de intrebari despre vulnerabilitatile economice ale acestui an si despre atuurile Romaniei in fata crizei. Profesorul Daniel Daianu ne-a remis luni opinia sa, astazi urmand sa publicam raspunsurile date de Lucian Isar. Urmeaza apoi pozitiile profesorului Moisa Altar, sefului ING Misu Negritoiu, Melaniei Hancila- economist sef al Volksbank, Florin Citu, Emil Stoica, Ionut Dumitru- seful Consiliului Fiscal, FMI, precum si ai altor economisti sefi din bancile comerciale sau ai oficialilor BNR.

Lucian IsarFoto: Hotnews

Rep: Credeti ca 2011 va fi un an mai degraba mai dificil sau mai degraba mai "digest" decat 2011 din punct de vedere economic?

Lucian Isar: In cazul Romaniei, anul 2012 va fi tot unul de stagnare economica ca si 2011 cu o crestere situata in intervalul -1% / +1% dupa eliminarea elementelor cu caracter exceptional. Polarizarea sociala va continua iar deciziile economice vor continua sa fie cu carater tactic bazat pe evolutia lunara a tintelor comunicabile electoral. La nivel European desi presiunile electorale continua sa altereze deciziile economice, problema economiei grecesti va trebui transata in 2012.

Rep: Care sunt principalele riscuri pentru economia Romaniei in acest an?

L.I.: Riscurile majore pentru Romania sunt interne si sunt legate de continuarea mentalitatii austere si de pariul perdant cu expansiunea economica in conditii de consolidare fiscala pe fondul recesiunii or stagnarii economice. Suplimentar, tintele false promovate ca si deziderate economice deformeaza tesatura economica si sociala cu repercursiuni pe termen lung.

Rep: Care sunt atuurile pe care putem miza in 2012 pentru a atenua efectele crizei?

L.I.: Romania are o economie emergenta situata in interiorul Uniunii Europene dar fara restrictiile zonei euro. Fructificarea acestei pozitionari impreuna cu multiplele zone de ineficienta, existenta resurselor si lipsa investitiilor inclusiv in domenii contemporan perdante reprezinta atuurile Romaniei.

Rep:Cat de plauzibil este un scenariu in care se va destrama Eurozona?

L.I.: Proiectul Euro continua sa fie unul mai mult politic decit economic. Cu siguranta suntem departe de forma finala a Eurozonei deoarece arhitectura actuala si-a dovedit déjà deficientele. Masurile suplimentare anuntate recent nu adreseaza decit "probleme de imagine" si nu esenta.