"Date publicate marti au aratat o majorare a rezervelor valutare la 33,2 miliarde euro la sfarsitul lunii decembrie de la nivelul precedent de 31,8 miliarde euro. Excluzand factorii cunoscuti (printre care o transa de la Banca Mondiala in valoare de 0,4 miliarde euro in cadrul acordului curent de finantare externa) estimam ca banca centrala a cumparat aproximativ 0,5 miliarde euro pe parcursul ultimei luni. Aceasta este o schimbare fata de precedentele doua luni, in care am estimat ca BNR a consumat aproape 1,3 miliarde euro protejand leul, si este probabil rezultatul tranzactiilor provenite in urma schimbarii contabile de la inceputul acestui an ce inseamna un nivel mai scazut al provizioanelor", se arata intr-o nota a ING Bank

"Aprecierea limitata a leului din decembrie (aproximativ 1%) indica faptul ca banca centrala probabil a neutralizat o parte importanta a acestor fluxuri si, deoarece se poate ca aceste tranzactii sa nu se fi terminat, acest comportament ne da motive sa credem ca si urmatoarele fluxuri ar putea fi tratate in mod similar. BNR se poate sa fi implementat o astfel de abordare pentru a completa stocul rezervelor valutare dupa operatiunile din lunile precedente sau poate pentru a limita volatilitatea leului, chiar daca de aceasta data aceasta volatilitate ar fi insemnat o apreciere a monedei nationale", mai noteaza economistii ING.

  • Aceasta perioada de constituire a rezervelor pare in mod clar mai lichida decat precedenta. Aceasta se datoreaza presupuselor interventii valutare ale BNR

Potrivit acestora, ratele de dobanda pe termen scurt raman la niveluri scazute –randamentele implicite ale swap-urilor valutare O/N se tranzactioneaza aproape de 0%. Aceasta perioada de constituire a rezervelor pare in mod clar mai lichida decat precedenta si credem ca aceasta se datoreaza in mare parte presupuselor interventii valutare ale BNR. Miscari semnificative au fost vizibile recent si la nivelul ratelor la o luna si trei luni ce au inregistrat scaderi de aproape 100pb pana la 3,7% si respectiv 4%. Cea mai recenta operatiune de injectie de lichiditate a bancii centrale ajunge la maturitate miercuri si, desi nivelul scazut al retelor de dobanda pe termen scurt reduce probabilitatea, credem ca este destul de probabil ca banca centrala sa organizeze o alta operatiune repo.

  • Lucian Croitoru: odata cu declansarea crizei financiare internationale, BNR si-a reluat interventiile pe piata valutara

Potrivit unui studiu realizat de Lucian Croitoru- consilierul Guvernatorului BNR, numeroasele interventii pe piata valutara au consolidat reputatia bancii centrale privind sensibilitatea sa referitoare la magnitudinea deprecierii/aprecierii leului.

"Ameliorarea acestei reputatii ar permite agentilor economici sa evalueze corect riscurile ratei de schimb si nivelul optim al variabilelor care depind de marimea acestui risc, cum ar fi nivelul datoriei externe si investitiile in sectoarele bunurilor comerciabile (tradable). O ameliorare a reputatiei a aparut in perioada noiembrie 2005-iulie 2007, cand BNR nu a intervenit pe piata. Dar, odata cu declansarea crizei financiare internationale, BNR si-a reluat interventiile pe piata valutara", mai spune Croitoru.

In studiu se precizeaza ca cele mai multe vanzari nete care au depasit 2% din rezerve au avut loc intr-un numar de 10 luni din perioada 2008-2010, in conditiile crizei financiare internationale si a crizelor guvernamentale si politice din perioada 2009-2010.

De asemenea, in perioada 2008-2010 s-au vandut 83,7% din totalul vanzarilor de valuta efectuate de banca centrala in perioada 1999-2010, restul de 16,3% vanzandu-se in perioada 1999-2004, se mai spune in document.

  • Cele mai multe cumparari nete mai mari de 2% din rezerve au avut loc in perioada 1999-2004

"Celelalte vanzari nete care au depasit 2% din rezerve s-au efectuat in 7 luni (41% din numarul de luni) din perioada 1999-2004, in special pentru a suplini ajustarile structurale insuficiente in raport cu obiectivele dezinflatiei. In aceasta perioada s-au vandut 16,3% din totalul sumelor vandute de banca centrala in perioada 1999-2010", arata studiul.

Cele mai multe cumparari nete mai mari de 2% din rezerve (efectuate in 43 din 50 de luni, adica in 86% din cazuri) au avut loc in perioada 1999-2004, in principal pentru a compensa, prin deprecieri competitive, lipsa de ajustari in sectorul exportator. In aceasta perioada s-au cumparat 59,6% din totalul cumpararilor efectuate de banca centrala in perioada 1999-2010. Dupa adoptarea strategiei de tintire a inflatiei, in august 2005, banca centrala a cumparat 28,3% din totalul cumpararilor se mai precizeaza in studiu.