Investitiile in pietele financiare au fost o provocare dura in anul 2011. Au castigat doar cei care au speculat pe termen scurt – mediu, intuind directia corecta a pietei. Daca bursele de valori au reamintit de criza din 2008, dintre metalele pretioase doar aurul a mai “stralucit” putin si foarte putine valute au inregistrat performante notabile in lupta acerba pentru devalorizare, se arata intr-o analiza Admiral Markets.

Surprinzator poate, valuta anului a fost yenul japonez, in pofida catastrofei din luna martie, a randamentului nul cat si a interventiilor Bancii Centrale si a deficitului imens, de circa 200% din PIB, ce se reflecta in evolutia celui mai important indice bursier nipon. Totusi, piata japoneza a fost privita drept una mai putin riscanta decat cea americana sau europeana, urmare a actiunilor de finantare interna a datoriilor si repatrierii capitalului dupa dezastrul natural, crescand astfel cererea pentru yeni. Dolarul si yenul au profitat de criza din zona euro in a doua jumatate a anului, chiar daca aceasta evolutie nu reflecta realitatea despre ritmul economiei americane si japoneze, fiind posibil ca in cele din urma cursurile de schimb sa urmareasca mai mult performanta si conditiile economice ale tarilor.

Pe de alta parte, moneda americana a inceput dezastruos anul, cand investitiile speculative aveau la baza imprumutul in dolari, recuperand spectaculos in a doua parte, atunci cand Rezerva Federala a inlaturat speculatiile tiparirii de moneda si a anuntat o politica monetara 0 pana la jumatatea lui 2013. Acesta a reprezentat un punct de inflexiune in pietele financiare, ce a dus la un refugiu masiv in dolari si bonuri de tezaur americane, investitorii lichidand pana si investitiile in aur.

Pe locul secund s-a situat dolarul Australian (AUD), valuta cu cea mai buna dobanda dintre cele majore, ce a beneficiat de exporturile de materii prime si marfuri finite in special catre China in primele luni ale anului. AUD-ul este cea mai ceruta valuta in momentele de optimism ale investitorilor, ce speculeaza diferentialul de dobanda fata de valutele ieftine. Podiumul este inchis de francul elvetian, cu o apreciere modesta, usor pozitiva, ce a scazut media ultimilor 3 ani sub 10%. In pofida interventiilor, investitorii nu sunt convinsi sa-si converteasca francii in euro si prefera cursul minim stabilit de Banca Centrala.

De altfel, euro a fost marea dezamagire a anului si cea mai mediatizata valuta. Teama ca zona se va destrama a afectat nu doar euro, dar si apetitul global fata de risc si interesul speculativ, ce a dus la un flux de capital panicat din regiune si drept consecinta euro a pierdut 12% in ultimele 7 luni, s-a apropiat la paritate cu francul elvetian, in timp ce bursele din Germania si Franta au inregistrat un declin semnificativ.

Valutele emergente din regiune au fost cele mai afectate, mai putin RON-ul, care a inregistrat doar un declin modest in 2011, ca urmare a politicii monetare ce a urmarit in special controlul inflatiei si nu stimularea economiei, dar si a sustinerii BNR. Regresul economic a fost resimtit puternic de bursa locala, indicele BET fiind printre performerii negativi, pentru al treilea an din istoria Bursei de Valori Bucuresti.

2011 a demonstrat ca investitiile speculative in pietele financiare si in special in cea valutara sunt periculoase si dificile daca nu sunt intelese si controlate. Analistii Admiral Markets considera ca cei care au invatat din anul precedent vor profita si de oportunitatile care vor urma: “Cu masuri fiscale tot mai severe, dobanzi minime sub nivelul inflatiei si masuri neconventionale de politica monetara ce distrug puterea de cumparare a banilor, investitiile inteligente vor fi singura metoda de protectie si de crestere reala a capitalului in 2012. Din nefericire, educatia investitionala este limitata si multi sunt speriati de datele negative, insa deprecierea unui activ reprezinta o excelenta oportunitate de profit, fiind rapida si intensa. Prin studiu profund in acest domeniu sau consultarea unor specialisti, premizele unor profituri decente exista, piata ofera intotdeauna oportunitati reale” a conchis analistul Admiral Markets.