Incepem recomandarile diminetii de vineri cu un text care explica multe celor care se mai intreaba care e efectul interventiei bancilor centrale din ultimii ani. Doar BCE, FED si Bank of Japan au bilanţuri care se ridică la peste 8 trilioane USD dolari, dublu fata de 2007. 8000 de miliarde de dolari sunt artificiali, fiind datorati exclusiv generozitatii bancilor centrale. Un alt text care musai e de citit este cel al lui Barry Eichengreen, aparut in Foreign Policy: "Cand mor valutele". Sistemul monetar internaţional se bazează pe doar două valute: dolar şi euro. Împreună, ele reprezintă aproape 90 % din rezervele valutare, alcătuind aproape 80% din valoarea DST. Dintre toate titlurile de creanţă exprimate într-o monedă străină, mai mult de trei sferturi sunt în dolari şi euro. Aici aveti un grafic peste care nu puteti trece daca discutati despre aur.

“My wife has a strong personality, let’s put it that way,”, a spus guvernatorul Bancii Elvetiei, Hildebrand, despre sotia lui, fost trader care a facut cateva operatiuni valutare care i-au adus profit de 61.000 de euro.

Legatura dintre globalizare, frecventa evenimentelor extreme (cutremure, taifunuri samd) si cresterea economica o gasiti pe Reuters, aici.

FED ar putea adopta in 2012 regimul de tintire al inflatiei.

Despre Ungaria, care arata zonei Euro cum NU se procedeaza, citim in BusinessWeek.

Excelent materialul de pe Vox.eu privind legatura dintre speranta de viata si PIB/capita. De citit neaparat.

Daca aveti chef de predictii apocaliptice (pentru unii), le gasiti pe Economonitor.

Un soi de "stiati ca...?" al datoriei publice a SUA, gasiti aici. Bun pentru conversatii la o bere sau ceai (in caz ca sunteti raciti).

Nu pot sa nu recomand textul din The Economist, "Darul limbilor". Nu e vorba de relatia subaltern-sef, ci de o gena care te face mai poliglot decat altii. Vezi aici London headlines-urile

Cam atat pentru aceasta dimineata, desi am mai rasfoit pagini ca aceasta , ca aceastasau ca aceasta.

Aaaa, si sa nu uit de textul lui Zakaria. De citit neaparat, la fel ca si raportul Center for Economic and Policy Research (CEPR), despre piata muncii. Un document in genul carora mi-as dori sa se faca si la Ministerul nostru de profil.