Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR a coborat nivelul dobanzii cheie la 5,75%. Economisti: Efectele pe piata dobanzilor la lei vor fi mici

BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,75% (de la 6%) incepand cu data de 6 ianuarie 2012. Banca Nationala a mai decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Reducerea dobanzii era asteptata de jucatorii din piata, cei mai multi mizand pe scaderea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara. Contactat de HotNews, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist sef al Raiffeisen Bank, a declarat ca decizia a fost motivata de evolutia favorabila a inflatiei, fiind de asteptat ca in prima parte a anului sa asistam la pasi similari din partea bancii de emisiune. "Efectele pe piata dobanzilor la lei vor fi mici, mesajul BNR e important mai degraba ca semnal", a mai explicat Ionut Dumitru.

Oficial maghiar: Ungaria doreste ajungerea la un acord cu FMI si UE cat mai repede posibil

Ungaria doreste ajungerea la un acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana "cat mai repede posibil", a declarat joi ministrul responsabil cu negocierile cu aceste institutii. Oficialul ungar a aratat ca Guvernul este constient de gravitatea situatiei si de miza discutiilor cu cele doua institutii internationale. Budapesta ar fi dispusa sa accepte un acord de tip stand-by cu FMI, similar celui din 2008. Aceasta procedura permite unui stat sa atraga resurse de la Fondul Monetar pentru a lupta impotriva unui dezechilibru temporar al finantelor sale, cu conditia de a pune in aplicare un program bugetar de austeritate. Aceste declaratii au linistit oarecum pietele, iar forintul s-a stabilizat in jurul nivelului de 321 unitati/euro, insa ramane in apropierea nivelului minim istoric. Miercuri, moneda maghiara a atins nivelul minim istoric de 320,27 forinti pentru un euro.

Primele fotografii oficiale cu Dacia Lodgy

Dacia a prezentat primele poze oficiale cu versiunea de serie a monovolumului Lodgy, care va fi prezentat in luna martie la Salonul Auto de la Geneva. Compania a anuntat ca masina are o lungime de 4,5 metri, fiind cu circa 20 cm mai lunga decat Dacia Duster. Lodgy va avea atat o versiune cu cinci locuri, cat si una cu sapte locuri. Modelul va fi produs in Maroc si va fi lansat pe piata romaneasca in luna aprilie. "Cu o lungime de 4,5 metri, Dacia Lodgy ofera un volum considerabil al portbagajului, inclusiv in varianta cu 7 locuri. Numele este o trimitere directa la trasatura sa esentiala: capacitatea de a gazdui o intreaga familie si bagajele sale", au aratat reprezentantii Dacia. Preturile de pornire oficiale pentru Dacia Lodgy nu sunt deocamdata publice, insa presa franceza a speculat un prag de pornire de 10.000 euro.

Kodak se pregateste de faliment - surse

Kodak a inceput pregatirile pentru o posibila intrare sub protectia legii falimentului, iar compania se zbate sa obtina fonduri din vanzarea de active, dar mai ales din vanzarea diverselor brevete pe care le detine din vremea cand era unul dintre pionierii fotografiei, scrie Wall Stret Journal. Compania, care are pierderi mari, a fost avertizata ca va fi delistata de la Bursa din New York, daca actiunile mai raman mult timp la valoarea de sub un dolar. In plus, cativa directori au parasit deja compania. Eastman Kodak s-a infiintat acum 131 de ani si detine peste 1.000 de brevete in domeniul fotografiei, fiind una dintre companiile care au pus bazele acestui domeniu. In ultimii ani, Kodak a fost insa depasita de mai toti concurenti, nereusind sa se adapteze la dezvoltarea fara precedent a fotografiei digitale. Potrivit presei, Kodak ar fi in discutii cu mai multe banci pentru a obtine finantare dupa ce va intra sub protectia legii falimentului, insa compania nu a confirmat informatiile, precizand ca nu face comentarii pe marginea unor zvonuri.