Guvernul francez ia in calcul nationalizarea diviziilor inca independente ale grupului financiar Dexia, potrivit Les Echos citat de Mediafax. Operatiunea ar include Dexia Credit Local, specializata in credite pentru primarii si autoritati locale, si vehiculul de refinantare Dexia Municipal Agency.

Intentia Frantei de a nationaliza Dexia este motivata partial de deteriorarea pozitiilor financiare ale celor trei state implicate in salvarea grupului in luna octombrie, care a condus la scaderea calitatii garantiilor oferite. Totodata, transferul vehicului de refinantare al Dexia catre banca franceza de stat Caisse des Depots (CDC) pune presiuni prea mari pe finantele publice.

Reprezentantii Dexia au refuzat sa comenteze aceste informatii.

De asemenea, o sursa apropiata ministrului francez de Finante a precizat ca nu are cunostinta de un astfel de plan.

Dexia a fost salvata de la faliment in octombrie de guvernele din Belgia, Franta si Luxembourg, care au decis sa ofere garantii pentru finantarea bancii.

Guvernul belgian a nationalizat deja activitatile bancare locale ale Dexia.

Grupul incearca sa vanda majoritatea operatiunilor, urmand sa se restranga la o asa-numita "bad bank", banca de active neperformante.

CDC a contribuit in octombrie la salvarea Dexia, alaturi de Banque Postale, prin asigurarea a peste 65% din activele diviziei de credite locale a Dexia, un portofoliu de creante totalizand aproximativ 70 miliarde de euro.