Germania si Franta vor insista pentru impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare in zona euro, daca un astfel de demers nu va fi posibil la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel in cadrul conferintei de presa comune cu presedintele francez Nicolas Sarkozy. Merkel considera ca aceasta taxa e raspunsul corect in fata actualei situatii economice.

Liderul german, citat de The Telegraph, a adaugat ca inca nu are acordul Parlamentului german cu privire la impunerea acestei taxe.

Totodata, presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a reafirmat angajamentul pentru punerea in aplicare cat mai curand posibil a unei taxe pe tranzactiile financiare, adaugand ca "dereglementarea scandaloasa" si anormala din sectorul financiar trebuie strunita.

El a mai spus ca cei care au contribuit la crearea crizei financiare trebuie acum sa ajute la solutionarea acesteia.

Angela Merkel a adaugat ca vrea ca ministrii europeni de finante sa schiteze un proiect pentru taxa pe tranzactiile financiare pana in luna martie.

Cei doi lideri au mai anuntat ca acordul fiscal al UE va fi finalizat pana in luna martie. Sarkozy a spus ca negocierile vor fi finalizate in zilele urmatoare, astfel incat acordul sa poata fi semnat la data de 1 martie.

De asemenea, Merkel si Sarkozy au reiterat faptul ca Grecia va ramane in zona euro, cu conditia ca autoritatile de la Atena sa puna in aplicare reformele fiscale convenite. Cancelarul german a mai declarat ca a fost necesara punerea in aplicare a unui program de restructurare a datoriilor Greciei si a vrut sa linisteasca pietele spunand ca aceasta procedura va ramane o "exceptie".

Cu toate acestea, Merkel a amenintat Grecia ca ar putea sa piarda urmatoarea transa din acordul cu UE si FMI daca nu va ajunge curand la un acord cu creditorii privati. Negocierile dintre guvernul elen si creditorii privati ai Greciei, care dureaza de mai multe saptamani, s-au blocat din cauza pierderilor pe care acestia sunt dispusi sa le suporte. Acordul initial prevedea o reducere cu 50% a datoriilor Greciei, insa se pare ca autoritatile de la Atena solicita acum o diminuare cu 60% a sumelor datorate.

In absenta acestei transe, Grecia ar fi in imposibilitatea de a rascumpara obligatiuni de 14 miliarde de euro scadente la sfarsitul lunii martie.