Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Un nou proiect de lege a energiei: Presedintele ANRE va fi numit de seful statului

Noul proiect de lege a energiei prevede ca presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei va fi numit de seful statului. Ministerul Economiei a postat pe site-ul sau o noua forma a proiectului de lege a energiei electrice. Este vorba despre un act normativ care ar trebui sa transpuna in legislatia nationala directiva europeana privind organizarea pietei energiei. Este pentru a treia oara cand este supus dezbaterii publice acest proiect, se arata intr-o analiza HotNews.ro. De aceasta data, proiectul prevede că presedintele si vicepresedintele ANRE sunt numiti de seful statului, la propunerea premierului. Formele mai vechi ale proiectelor prevedeau ca numirile sa se faca de catre premier. Proiectul mai prevede ca tarifele reglementate pentru clientii noncasnici sa fie eliminate treptat pana in decembrie 2015. Anul trecut, autoritatile romane au primit critici dure din partea Comisiei Europene din cauza modului in care au fost elaborate proiectele privind transpunerea legislatiei comunitare. La sfarsitul lunii septembrie a fost demarata si o procedura de infringement.

Philipp Hildebrand, seful Bancii centrale elvetiene, a demisionat

Seful Bancii centrale elvetiene, Philipp Hildebrand, a demisionat din functie. Demisia vine in urma scandalului tranzactiilor valutare in care este implicata sotia sa, care a determinat aparitia speculatiilor ca ea ar fi beneficiat de informatii privilegiate. Philipp Hildebrand a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca a decis sa demisioneze deoarece nu poate furniza dovada care sa demonstreze ca sotia sa a facut tranzactiile valutare de la care a pornit acest scandal fara stirea lui. Guvernatorul elvetian a vandut la inceputul anului 2010 o casa de vacanta a familiei, iar banii obtinuti din vanzare au fost o parte investiti in dolari, iar alta parte a ramas denominata in franci. In august, sotia sefului Bancii centrale elvetiene ar fi cumparat 500.000 de dolari, pe care i-ar fi vandut doua luni mai tarziu, castigul ei fiind de 65.000 de dolari. In perioada dintre cele doua tranzactii, Banca Nationala a Elvetiei a stabilit un curs minim de 1,20 franci pentru un euro, dupa ce cele doua monede au ajuns pentru scurt timp la paritate. Saptamana trecuta, guvernatorul bancii centrale elvetiene spunea ca nu are motive sa demisioneze, in urma acuzatiilor potrivit carora sotia sa ar fi profitat de decizia bancii de a deprecia francul elvetian. Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca Thomas Jordan va prelua functia de presedinte.

Angela Merkel: Germania si Franta vor insista pentru impunerea taxei pe tranzactiile financiare in zona euro, daca nu va fi posibila adoptarea ei la nivelul UE

Germania si Franta vor insista pentru impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare in zona euro, daca un astfel de demers nu va fi posibil la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Anuntul a fost facut de cancelarul german Angela Merkel, in cadrul unei conferinte de presa comune alaturi de presedintele francez Nicolas Sarkozy. Merkel sustine ca aceasta taxa este raspunsul "corect" in fata actualei situatii economice. Liderul german a adaugat ca nu are inca acordul Parlamentului german cu privire la impunerea acestei taxe. De cealalta parte, presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a reafirmat angajamentul pentru punerea in aplicare cat mai curand posibil a unei taxe pe tranzactiile financiare. In plus, Angela Merkel a anuntat ca vrea ca ministrii europeni de finante sa schiteze un proiect pentru taxa pe tranzactiile financiare pana in luna martie. Cei doi lideri au precizat ca acordul fiscal al Uniunii Europene va fi finalizat pana in luna martie.

Fundatia One Laptop Per Child prezinta tableta ultra low-cost care se poate incarca dand la manivela sau printr-un panou solar

Tableta ultra low-cost pentru elevii din tarile sarace, care se poate incarca cu ajutorul unui panou solar sau cu o manivela. Acesta este produsul prezentat la targul de tehnologie din Las Vegas de Fundatia One Laptop Per Child, cunoscuta pentru laptop-urile gandite pentru copiii din state defavorizate. Tableta cu ecran de 8 inch ar putea avea o autonomie de sase - sapte ore, iar soft-ul va fi definitivat in functie de dorintele guvernelor care vor comanda produsul. Tinta de pret ar fi in jurul a 100 de dolari. Jurnalistii care au testat tableta spun ca dispozitivul are doua probleme principale: este extrem de lent in deschiderea si rularea aplicatiilor, iar ecranul tactil nu functioneaza cu promptitudine la atingeri. Noua tableta este in faza de prototip, iar multe detalii, inclusiv cele legate de soft, vor fi definitivate dupa ce compania va primi primele comenzi.