Ciclul de productie "low-cost" din China se apropie de final. In ceea ce priveste PIB-ul, China va deveni a doua economie a lumii pana in anul 2025. Cresterea rapida din ultimele decenii nu va dura la nesfarsit, totusi: anumite industrii si-au atins deja maximul si, in astfel de cazuri, China a inceput sa piarda cota de piata la nivel mondial. Populatia imbatraneste: pana in anul 2030 forta de munca se va diminua cu 100 milioane, determinand un usor deficit de muncitori si implicit costuri de productie in crestere, se arata in cel mai recent studiu al Roland Berger.

"Avantajul de cost incepe sa se erodeze din pricina majorarii salariilor si a inflatiei, precum si a cresterii costurilor de export si transport. Companiile straine vor fi determinate in consecinta sa isi regandeasca strategia de productie din China", se mai spune in raport.

Dupa trei decenii de crestere rapida, China a devenit o super-putere economica si va deveni cel mai probabil a doua economie a lumii pana in anul 2025. Totusi, semnele indica o posibila schimbare a tendintelor: politica unui singur copil, populatia imbatranita si implicit diminuarea fortei de munca ar putea genera blocaje in anumite sectoare, conducand la cresterea costurilor de productie. Alti factori, in special majorarea inflatiei si a costurilor de export si transport, ar putea de asemenea juca un rol cheie. Multe industrii, precum sectorul textil, incep deja sa inregistreze o schimbare negativa de trend, determinand un declin al cotei de piata a Chinei la nivel mondial. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent studiu desfasurat de Roland Berger Strategy Consultants, Finalul erei "low-cost" in China.

"Companiile straine care si-au externalizat o parte a productiei in China ar putea fi determinate in curand sa isi reevalueze strategia de productie", sustin consultantii Roland Berger Strategy Consultants. In momentul de fata, propunerea de valoare pentru multe companii mari din China incepe sa dispara, pe masura ce costurile in crestere erodeaza avantajul competitiv "low-cost".

  • Forta de munca in scadere, cresterea costurilor de productie

"In ultimele decenii, China a devenit unul dintre principalele motoare economice ale lumii. Pana in anul 2025, ar putea deveni chiar a doua economie a lumii, PIB-ul tarii fiind estimat sa ajunga la 7,6 mld. de euro – dublu fata de PIB-ul cumulat al Germaniei si Indiei", observa consultantii Roland Berger. In acelasi timp totusi, China incepe sa se confrunte cu o noua provocare: studiul releva o forta de munca aflata in imbatranire si in declin, in principal ca rezultat al politicii unui singur copil. Unul din patru oameni din China va fi mai in varsta de 60 de ani pana in 2030. Tara se indreapta asadar catre o potentiala mare problema demografica. Pe masura ce numarul de pensionari va continua sa creasca, forta de munca se va diminua cu aproximativ 10% pana in anul 2030, reprezentand un minus de 100 de milioane de persoane aflate in campul muncii fata de prezent.

In plus, actiunile guvernului chinez de a imbunatati conditiile de viata din regiunile centrale ale tarii incetinesc migrarea populatiei catre zonele urbane. In consecinta, deficitul generat de forta de munca va pune din ce in ce mai multa presiune pe nivelul salariilor, care s-au majorat deja cu 258% fata de 1999. In plus, la acest fenomen contribuie si nelinistea sociala si grevele.

  • Schimbarea tendintelor in mai multe sectoare industriale

Desi cresterea salariilor este principalul factor determinant al cresterii costurilor, efectul combinat al inflatiei si presiunea asupra relaxarii cursului de schimb accelereaza de asemenea pierderea competitivitatii. In plus, se

inregistreaza cresteri ale costurilor de export si transport. Comparativ cu anul 2006, costurile de export din China au crescut considerabil mai mult decat in alte tari – 49% fata de media globala de doar 13%. Costurile de transport s-au majorat de asemenea, pe fondul cresterii pretului petrolului si a consumul energetic mondial.

Ca urmare, expertii Roland Berger se asteapta ca implicit costurile de productie din China sa creasca cu 75% numai intre 2010 si 2015. Chiar si faptul ca guvernul chinez continua sa se concentreze pe dezvoltarea economica reprezinta o provocare pentru modelul traditional "low-cost". Analizand economia Chinei, se poate observa deja o indepartare de industriile intensive in munca ce aduc o valoare adaugata mica. In consecinta, mediul de productie semnaleaza o schimbare de tendinte.

Industrii cheie, precum sectorul textil, si-au atins apogeul si se afla pe punctul de a inregistra scaderi ale cotelor de piata pe plan mondial. Multe companii vizeaza de acum tari invecinate, ca de exemplu Vietnam, prentru o forta de munca mai tanara, mai de incredere, relatii comerciale mai favorabile si implicit costuri de productie mai bune. Bineinteles, exista inca multe oportunitati de extindere in China, dar acestea au inceput sa se concentreze in anumite sectoare precum semiconductorii, placile de circuite sau industria auto.

  • Nevoia companiilor de a regandi strategia de productie din China

Desi ciclul low-cost din China se apropie de final, exista totusi in continuare numeroase oportunitati pentru companiile care vizeaza reducerea costurilor. De exemplu, guvernul ofera din ce in ce mai multe stimulente fiscale si reduceri la achizitionarea de terenuri, in special pentru a contribui la dezvoltarea regiunilor centrale si vestice, dar si pentru a sustine proiectele de inalta tehnologie sau de tehnologie verde. Astfel, se poate observa ca dezvoltarea parcurilor industriale cu politici favorabile in anumite provincii atrag deja mari investitori. Companii internationale de tehnologie au dezvaluit recent planuri de a investi peste 3 mld. de dolari in centre de dezvoltare-cercetare si centre de productie de inalta tehnologie in China, care se apropie asadar de finalul unei ere.