Daca s-ar aplica la nivelele convenite in prezent, taxa financiara ar aduce circa 70 de miliarde de dolari, scrie economistul Bob Adelmann in The New American. Vazuta ca o "pedeapsa" pentru riscul prea mare asumat de banci-componenta a declansarii actualei crize, taxa financiara a impartit Europa in doua tabere. Premierul britanic David Cameron a declarat in urma cu doua zile ca se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca impunerea acestei taxe, cu mentiunea ca va vota in favoarea taxei doar daca va fi aplicata global. "O taxa pe tranzactiile financiare poate avea efect doar daca este aplicata simultan in toate tarile. Altminteri, tranzactiile se vor muta catre locurile in care sunt mai putin taxate. Din punctul meu de vedere, cu cat mai repede se ajunge la un acord, cu atat mai bine", declara recent pentru HotNews.ro consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Contactat de HotNews, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank, Radu Ghetea a spus ca desi in principiu s-a opus unei asemenea taxe cata vreme sistemul bancar local nu a fost sprijinit financiar de catre Stat, daca decizia vine din partea organismelor europene, a te opune e inutil. Intrebat daca clientii bancilor vor fi cei care in final vor plati noua taxa instituita, Ghetea a spus ca "in timp si difuz", bancile ar putea transfera asupra clientilor costurile suplimentare legate de noua taxa pe tranzactii.

Amenintarile lui Cameron de a bloca taxa Tobin, conceputa in 1972 de economistul american James Tobin pentru a reduce speculatiile de pe piata valutara, mareste riscul ca Marea Britanie sa fie izolata de cele 26 de tarie ale Uniunii, mai ales in contextul in care Regatul a fost si singura tara a UE care s-a opus acordului de guvernanta fiscala votat la summitul de la Bruxelles din 9 decembrie 2011.

Comisia Europeana a adoptat, in septembrie 2011, planurile impunerii unei taxe pe tranzactiile financiare. Pentru a putea fi aplicata pe teritoriul Uniunii, taxa trebuie votata de toate cele 27 de state membre.

Presedintele francez si cancelarul german Angela Merkel se vor intalni luni, la Berlin, ocazie cu care vor discuta despre taxa Tobin. Aceasta va fi dezbatura si in cadrul unei intalniri a Consiliului European de la Bruxelles din 30 ianuarie.