"Buletinul lunar BNR a aratat ca deficitul de lichiditate s-a deteriorat semnificativ in decembrie – bancile au luat zilnic de la banca centrala 4,1 miliarde RON, dupa calculele noastre", se arata intr-un raport al ING Bank. Acesta este cel mai mare deficit de lichiditate din 2009, cand s-au inregistrat episoade de tensiune severa pe piata monetara, si ar putea parea frapant deoarece ratele pe termen scurt au inregistrat scaderi importante in decembrie, mai arata raportul citat.

"Explicatia noastra pentru aceasta combinatie stranie este ca emisiunile de titluri de stat din decembrie, cumparate de un numar mic de dealeri primari, au fost in mare parte finantate prin intermediul operatiunilor de piata monetara organizate regulat de banca centrala (de unde rezulta majorarea sumei de bani pe care bancile au imprumutat-o de la BNR) in timp ce multi alti detinatori de titluri s-au confruntat cu o crestere a lichiditatilor deoarece nu au refinantat (probabil intr-o proportie importanta) titlurile care au ajuns la scadenta", se mai arata in documentul semnat de economistul Vlad Muscalu.

De asemenea, lichiditatea din sistem s-a imbunatatit in continuare probabil ca urmare a unor cheltuieli mai mari in decembrie, bazate, printre altele pe sumele atrase prin emisiunile de titlurile de stat ce au fost finantate prin operatiunile de piata monetara ale bancii centrale.

"Concluzia acestei povesti complicate, ce credem ca arata cum este condusa piata monetara, este ca sunt multe modalitati de a tempera presiunea ascendenta a ratelor de dobanda pe termen lung. Aceasta concluzie este pozitiva pentru investitorii pe termen scurt in titluri de stat in lei dar dependenta de mecanisme asa neobisnuite este negativa pe termen lung. Partea negativa este totusi atenuata de faptul ca politici stranii au fost implementate tot mai des la nivel global pe parcursul ultimilor ani", conchid autorii raportului.