"Raed Arafat a venit sa studieze medicina în Romania din pura întamplare: a fost prima tara, dintre cele în care îsi depusese dosarul, care l-a acceptat la studii medicale." O întâmplare care a adus în România un om, care plecând de la nimic, a reuşit să dezvolte un sistem funcţional de stat. Cum a reuşit? Cu ajutorul pompierilor şi a donaţiilor internaţionale. Împotriva sistemului sanitar care a vrut continuu să-l desfiinţeze. De ce? Pentru că nu era din sistem, scrie Dan Selaru pe blogul lui.

"Nu v-ati gandit niciodata sa ramaneti în Marea Britanie, în Elvetia, tari care au o alta deschidere si alte posibilitati pentru aceasta meserie?

Nu aveam de gand sa raman în Romania, dar, o data ce am început proiectul SMURD, nu mai plec, pentru ca nu las ceva început si neterminat. Si cum ceea ce am început este foarte greu, e aproape imposibil de terminat într-o viata de om. "

Nu prea seamănă a mentalitate românească. De fapt, nu este. Aducerea lui Raed Arafat în Guvern de către Premierul Tăriceanu şi păstrarea lui de către Guvernul Boc este una din puţinele măsuri coerente şi pe termen lung ale Puterii. Şi poate singura şansă a sistemului medical de reformare.

Păcat că în cei aproape 20 de ani nu a fost creată, nu s-a dezvoltat, o clasă de personalităţi de acest fel în rândul personalului bugetar. De la directori de şcoală la prefecţi sau manageri de spital, judecători sau poliţişti. Iar cei care au reuşit să-şi facă treaba onest, eficient şi responsabil sunt nişte iluştri necunoscuţi. Pentru că într-un mod pervers noi nu vrem să ne recunoaştem valorile, actuale sau trecute.

Mai mult, când cineva le recunoaşte e acuzat de populism şi de interese politice. Raed Arafat a salvat sute, poate mii de vieţi, noi l-am ţinut ani de zile ca să-i dăm cetăţenia română.

Încă nu e contestat. Încă. Dacă o să încerce să reformeze sistemul medical o să vedeţi cea mai urâtă campanie de până acum. Şi atunci o să fie necesar să-i fim alături necondiţionat, chiar dacă nu înţelegem, pentru că acest om a dovedit că ştie ce face, cu fapte nu cu vorbe.

Presa ar trebui să găsească toţi oamenii simbolizaţi de Raed Arafat, şi să-i sprijine, nu să caute toate ciurucurile pe care să le transforme în imaginea negativă a României. Nu sunt pentru acoperirea realităţii, sunt pentru prezentarea acesteia şi a soluţiilor de rezolvare a disfuncţionalităţilor sistemului numit România şi a oamenilor care pot face asta.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru

P.S. Articol scris in ianuarie 2009