Cresterea economica a Germaniei a atins 3% in 2011, permitand astfel reducerea deficitului public la 1% din PIB, potrivit cifrelor publicate miercuri de oficiul pentru statistica Destatis, preluat de AFP.

In 2010, cea mai mare economie europeana a inregistrat o crestere record de 3,7%, cu un deficit public de 4,3%.

In 2011, consumul a crescut cu 1,5%, in conditiile in care acest indicator era pana acum punctul slab al Germaniei. Exporturile au crescut cu 8,2% iar investitiile private in bunuri de productie s-au majorat cu 8,3%, potrivit cifrelor provizorii.

UPDATE Economia Germaniei s-a oprit din crestere la finele anului 2011, PIB-ul scazand cu circa 0,25% in trimestrul IV, potrivit unei prime estimari a Destatis.

"In raport cu trimestrul precedent, economica ar trebui sa scada cu aproximativ un sfert de punct" in ultimul trimestru, a declarat Norbert Räth, director de studii la Destatis, intr-o conferinta de presa sustinuta la Wiesbaden.

Cu o valoare de 26,7 miliarde de euro, respectiv 1% din PIB, deficitul public a revenit sub pragul de 3% impus de tratatele europene, pentru prima oara din 2008.

Cu aceste cifre, Germania pare sa continue sa creasca mai repede decat marii sai vecini, care nu au publicat insa, pana in prezent, cifre oficiale.

Franta estimeaza o crestere de 1,75% si un deficit public inferior tintei oficiale de 5,7%. Marea Britanie prevede o crestere de 0,9% in 2011 si un deficit public de 8,4% pentru anul bugetar 2011-2012 (care se incheie in martie).

Economistii se asteapta la o incetinire puternica a economiei germane in 2012, chiar un recul la inceputul anului, din cauza crizei de incredere care mineaza Zona Euro. Guvernul mizeaza pe o crestere de 1% in 2012.

Modelul economic al Germaniei, bazat pe o puternica industrie exportatoare, a permis o relansare viguroasa dupa profunda recesiune din 2009, precum si scaderea somajului, cu pretul majorarii inegalitatilor sociale.

Multiplicarea locurilor de munca pe perioade determinate si norma redusa, combinate cu o austeritate salariala, au facut ca pragul de saracie sa se mentina peste 14%, unde stagneaza de mai multi ani.