Constructia de zgarie nori a precedat adeseori crizele financiare, astfel incat investitorii ar trebui sa fie atenti la evolutiile din China si India, unde santierele se multiplica, este concluzia unui studiu publicat miercuri de banca britanica Barclays.

Barclays Capital apreciaza ca exista "o corelatie periculoasa intre constructia de mari imobile si o criza financiara iminenta: New York 1930, Chicago 1974, Kuala Lumpur 1997 si Dubai 2010".

Ultimul exemplu: turnul Burj Khalifa din Dubai, gigantul de peste de 800 de metri inaltime, inaugurat in momentul in care emiratul intra in criza financiara.

Aceasta legatura, care poate fi ilustrata in ultimii 140 de ani, nu este rezultatul hazardului, spun expertii bancii de afaceri.

Zgarie norii sunt adeseori simptomele unei bule imobiliare mai extinse si "reflecta o proasta alocare a capitalului si iminenta unei corectii economice".

"Investitorii trebuie deci sa acorde o atentie deosebita Chinei", unde se afla in prezent 53% din zgarie norii aflati in constructie in lume, spun autorii studiului.

India trebuie si ea supravegheata: cu doar doua turnuri gigant definitivate si cu alte 14 in constructie, aceasta tara trebuie sa inaugureze pana in 2016 al doilea turn din lume ca inaltime, "Tower of India".

Aceasta explozie de constructii faraonice risca inca o data sa se sfarseasca prost, avertizeaza Barclays, care prevede o posibila "corectie economica pentru cele mai mari economii ale Asiei in urmatorii cinci ani".