Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BCE a mentinut dobanda de politica monetara la 1%

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 1%, a anuntat joi un purtator de cuvant al institutiei cu sediul la Frankfurt. Decizia nu reprezinta o surpriza, dupa cele doua reduceri succesive de la finele anului trecut. Rata dobanzii de politica monetara, care determina dobanda la care bancile din zona euro se imprumuta de la BCE, a revenit la nivelul minim istoric de 1% in luna decembrie. Prima oara, acest indicator a atins nivelul minim in mai 2009, in fata crizei economice si financiare globale. Confruntata cu un risc crescut de inflatie, institutia de la Frankfurt a majorat ulterior dobanda in aprilie 2011, la 1,25%, si apoi in iulie, la 1,5%. BCE a fost insa nevoita sa faca un pas inapoi in noiembrie, reducand din nou dobanda la 1,25%, in urma accentuarii crizei datoriilor suverane.

Moody's a retrogradat ratingul Valenciei, cea mai indatorata regiune din Spania

Agentia de evaluare Moody's a retrogradat ratingul regiunii Valencia, cea mai indatorata regiune din Spania, si a avertizat ca ar putea reduce calificativul altor noua regiuni din aceasta tara din cauza problemelor de lichiditate. Ratingul din categoria junk al Valenciei a fost redus cu doua trepte, cu doar o treapta peste categoria "extrem de speculativ". Totodata, agentia de rating a anuntat ca nu este exclusa o noua retrogradare a calificativului. Valencia este cea mai indatorata regiune din Spania, avand o datorie de 20,5 miliarde de euro. In luna decembrie, autoritatile din Valencia au intarziat cu o saptamana rambursarea unei datorii de 123 milioane de euro catre Deutsche Bank si nu a reusit sa subscrie in totalitate o emisiune de obligatiuni de 1,8 miliarde de euro.

RBS va concedia 3.500 de angajati din cadrul diviziei de investment banking

Royal Bank of Scotland va concedia 3.500 de angajati din cadrul diviziei de investment banking si va vinde sau inchide divizia de brokeraj si cea de consultanta. Aceste actiuni fac parte dintr-un plan pe trei ani de reducere a riscului si de concentrare a activitatii pe sectoarele de retail si corporate banking din Marea Britanie. RBS, detinuta in proportie de 83% de guvernul britanic, a aratat ca in urma acestei actiuni afacerile Diviziei Global Banking and Markets se vor reduce in urmatorii trei ani cu 120 miliarde de lire sterline, la 300 miliarde de lire sterline. Ministrul britanic de Finante a cerut luna trecuta bancii sa continue restructurarea Diviziei Global Banking and Markets pentru a deveni mai putin riscanta, desi dimensiunea acesteia s-a injumatatit in ultimii trei ani.

Justitia franceza a decis ca mostenitorii Renault nu vor primi despagubiri pentru nationalizarea companiei in 1945

Un tribunal din Paris a decis ca mostenitorii fondatorului grupului auto Renault nu vor primi despagubiri din partea statului francez in controversatul caz legat de nationalizarea companiei in anul 1945. Renault a fost atunci acuzata ca ar fi colaborat cu germanii in cel de-al Doilea Razboi Mondial. De 60 de ani, mostenitorii se lupta in instanta, sustinand ca decizia statului care acum 67 de ani a confiscat toate bunurile Renault a fost contrara declaratiei drepturilor omului. De altfel, ei sunt decisi sa faca apel la decizia Tribunalului parizian. Renault a intrat in 1940 sub control german si a produs pentru Werhmacht material militar, astfel ca dupa victoria aliatilor a fost singura companie franceza importanta penalizata prin nationalizare pentru colaborationism. Urmasii lui Louis Renault au declansat de ceva vreme o campanie de reabilitare a acestuia, iar in anul 2010 au obtinut in justitie retragerea dintr-o expozitie a unei fotografii care il infatisa pe fondatorul Renault alaturi de Hitler la salonul auto de la Berlin din 1939. Louis Renault s-a nascut in 1877 si a construit prima masina la 21 de ani. El a murit intr-o inchisoare franceza in 1944, in timp ce astepta sa fie judecat pentru colaborarea cu nazistii.