Standard&Poor's a a anuntat vineri seara ca a retrogradat ratingul a 10 tari din zona euro si l-a mentinut la alte 7 tari. S&P isi justifica decizia, spunand ca liderii europeni "au luat masuri politice insuficiente" pentru redresarea sistemului financiar.

  • Austria, Franta, Malta, Slovacia si Slovenia au fost retrogradate cu o treapta, in timp ce Italia, Cipru, Portugalia si Spania au pierdut doua trepte.  Asa cum era de asteptat, ratingul Frantei a fost redus la AA+. Perspectiva este negativa, ceea ce inseamna ca tara ar putea suferi mai multe taieri.
  • Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.

S&P a avertizat totodata ca masurile de austeritate nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele financiare ale Europei. Reprezentantii agentiei sunt de parere ca, singure, masurile de austeritate "risca de devina auto-distructive" si, in plus, "nu acopera intregul spectru al turbulentelor financiare". Acest avertisment trebuie indreptat catre Fondul Monetar International, dar si catre puterile Europei.

Bruxelles-ul a anuntat ca se teme acum pentru ratingul Fondul European de Sprijin (EFSF) a carui retrogradare ar avea consecinte extrem de grave pentru economia europeana si mondiala.

Vezi LIVE TEXT evolutia evenimentelor:

23:40 Standard&Poor's a retrogradat Franta la ratingul AA+. Perspectiva este negativa, ceea ce inseamna ca tara ar putea suferi mai multe taieri.

Ratingul Germaniei nu a fost coborat si ramane la AAA, in timp ce ratingul Portugaliei a fost retrogradat cu doua trepte, ceea ce inseamna ca va intra in randul statelor cu rating nerecomandat investitiilor - junk.

Italia a fost retrogradata la BBB+.

Austria este retrogradata la AA+.

Ratingul Spaniei a fost retrogradat cu doua trepte la A de la AA-.

Finlanda si-a pastrat ratingul la AAA-, dar este amenintata de perspectiva negativa.

22:25: Randamentul obligatiunilor Fondului European de Stabilitate Financiara cu scadenta in aprilie 2022 a crescut pe piata secundara dupa aparitia zvonurilor privind retrogradarea ratingurilor mai multor tari din zona euro, de la 3,128% la 3,144%

22:20: Agentia italiana de presa ANSA, citata de The Guardian, arata ca Guvernul de la Roma ar fi fost notificat ca ratingul Italiei urmeaza a fi retrogradat (aceasta este o practica curenta a agentiilor de evaluare financiara)

21:50: Potrivit datelor furnizate de "persoane apropiate situatie", compilate de The Telegraph, aceasta este situatia in acest moment: Franta si Austria vor singurele tari din zona euro care isi vor pierde ratingul AAA in aceasta noapte. Germania, Finlanda, Luxemburg si Olanda sunt, aparent, in siguranta. Surse din Irlanda au anuntat ca si aceasta tara a scapat de retrogradare, in vreme ce Italia, Spania si Portugalia vor primi un calificativ cu doua trepte mai mic decat cel actual (Portugalia va intra in randul statelor cu rating nerecomandat investitiilor - junk).

Slovacia a fost atentionata ca va fi retrogradata, iar Belgia - tara cu cea mai mare datorie raportata la PIB si cu un sector bancar cu probleme, e un candidat probabil.

Nu se stie inca nimic despre Slovenia, Estonia si Malta.

21:39: Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble a minimizat importanta retrogradarii ratingului tarilor europene. "In ultimele luni am ajuns sa fim de acord la mivel mondial ca nu trebuie sa supraevaluam deciziile agentiilor de rating. Nu este o noutate ca exista o incertitudine mare pe pietele financiare in ceea ce priveste zona euro", a spus el. (The Wall Street Journal)

21:25: The Guardian arata ca surse din Germania, Finlanda, Olanda si, in urma cu cateva minute, Irlanda au negat ca ratingul acestor tari ar fi fost coborat. Asta inseamna ca posibilele "victime" ar fi Franta, Austria, Belgia, Luxemburg, Estonia, Italia, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

21:22: Baroin a mai declarat ca cele mai multe state din zona euro au fost notificate de agentia de evaluare financiara cu privire la o retrogradare a ratingului. Nu se stie inca ce inseamna "cele mai multe state din zona euro".

21:20: O sursa europeana a declarat pentru AFP ca si Austria isi va pierde ratingul triplu A

21:08: E oficial. Ministrul francez de finante a anuntat ca Franta a fost avertizata ca ratingul va fi retrogradat cu o treapta, transmite AFP. Francois Baroin a adaugat ca retrogradarea nu este o catastrofa, calificativul AA+ fiind unul bun. El a adaugat ca Franta nu va adopta noi masuri de austeritate, guvernul urmand sa propuna "reforme puterrnice"

21:04: Presedintele francez Nicolas Sarkozy va sustine in aceasta seara un discurs la televiziunea publica, tema probabila fiind retrogradarea ratingului Frantei

20:58: Ratingul Slovaciei, in prezent la A+, va fi coborat cu o treapta

20:43: Politicianul german Michael Fuchs acuza S&P de jocuri politice si se intreaba de ce ratingul Marii Britanii este mentinut la AAA, in conditiile in care tara are o datorie mai mare decat a Frantei (Reuters)

20:37: Les Echos scrie ca S&P ar putea publica numele tarilor retrogradate la 23:30 (ora Romaniei)

20:35: The Guardian noteaza ca exista zvonuri potrivit carora Finlanda nu ar fi fost retrogradata

20:30:The Wall Street Journal arata ca trebuie urmarite 4 lucruri dupa anuntul S&P: este crucial cine nu va fi retrogradat, perspectiva atasata noilor ratinguri va da tonul tranzactiilor financiare de saptamana viitoare, desi Franta este in centrul stirilor cea mai vulnerabila tara in cazul unei retrogradari este Italia, S&P este prima agentie care ia o astfel de masura

20:22: Ultimele zvonuri arata ca ratingul Italiei va fi coborat cu doua trepte, de la A la BBB+

18:56: Bursele europene au inchis pe rosu vineri, dupa aparitia zvonurilor ca agentia Standard & Poor's va retrograda mai multe state europene, pierderile fiind insa limitate. Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a scazut cu 0,46%, iar Dax, indicele Bursei din Frankfurt, a coborat cu 0,58%. La Bursa din Paris, indicele CAC 40 a coborat cu 0,11%.

18:44: Surse: Ratingul Frantei va fi retrogradat cu o treapta

18:33: Un purtator de cuvant al Guvernului francez a declarat la un post TV ca "Franta ramane o investitie sigura si isi poate plati datoriile", potrivit The Guardian. In trecut, surse din cadrul Executivului se grabeau sa nege zvonurile privind o eventuala retrogradare.

18:30: Bloomberg noteaza ca S&P ar putea publica anuntul privind retrogradarea tarilor din zona euro in jurul orei 20:00 (ora Romaniei)

18:20: Presedintele francez Nicolas Sarkozy la convocat vineri dupa-amiaza pe ministrul de Finante, Francois Baroin, in contextul informatiilor aparute cu privire la o retrogradare iminenta a ratingului Frantei. Francois Baroin a ajuns la palatul prezidential la ora 16:00 GMT. Presedintia franceza a refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Standard & Poor's a avertizat inca de la inceputul lunii decembrie ca ar putea reduce calificativele acordate unui numar de 15 state din zona euro, printre care si Franta.

Citeste si:

,br>