Retrogradarea ratingului a 10 state europene, unele inregistrand expuneri insemnate pe sectorul bancar din Romania va scumpi creditele in euro prin scumpirea banilor cu care bancile din Romania se vor imprumuta in afara, au declarat pentru HotNews oficiali din sistem. Creditele in lei nu vor fi influentate, costul acestora depinzand de politica monetara interna.

  • Melania Hancila, economist sef Volksbank: Vom asista la scumpirea marginala a finantarii in euro pentru bancile care activeaza in Romania

Melania Hancila, ec.sef Volksbank

Melania Hancila, ec.sef Volksbank

Foto: Hotnews

"Retrogradarea de catre S&P a unora dintre cele mai mari economii din Zona Euro va afecta Romania prin canalul creditului in valuta, deoarece bancile mama din tarile respective urmeaza sa fie retrogradate la randul lor, ceea ce va determina scumpirea finantarii in euro pentru bancile care activeaza in Romania. Totusi, ma astept ca majorarea dobanzilor la finantarile in euro sa fie marginala, deoarece bancile din Romania se imprumuta deja la costuri ridicate induse de cotatiile CDS-ului pentru Romania, iar tarile retrogradate oricum se imprumutau mai scump decat ar fi justificat ratingul lor de pe pietele internationale si deci aceasta retrogradare era in mare parte incorporata deja in nivelul randamentelor solicitate de investitori tarilor respective. Nu ma astept sa aiba impact asupra costului finantarii in lei, care este influentata in principal de politica economica si monetara interna".

  • Florin Citu: Avand in vedere sistemul oligopolistic din piata bancara cred ca dobanzile la creditele viitoare in euro o fie mai mari

"Orice influenta se va vedea doar in costul creditelor noi. Teoretic intr-un mediu competitiv nu ar trebui sa vedem

florin citu

florin citu

Foto: Agerpres

o crestere a dobanzilor la credite, atat in lei cat si in valuta, deoarece bancile ar putea reduce marja care se aplica la fiecare credit peste costul de finantare atat in euro cat si in lei. Totusi avand in vedere sistemul oligopolistic din piata bancara cred ca dobanzile la creditele viitoare in euro o fie mai mari. Pentru creditele in lei depinde foarte mult de reactia BNR. Ca sa nu vedem cresteri ale dobanzilor in lei este nevoie ca BNR sa introduca lichiditate in sistemul interbancar la scadente mai mari: pana la un an. Prin aceasta injectie de lichiditate BNR nu relaxeaza politica monetara dar face functionala piata interbancara folostita de banci pentru finantarea activelor pe termen lung in lei".

  • Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank: Este momentul sansei creditelor in moneda nationala

"Si inainte de retrogradarea, in contextul ostil din Europa resursele in euro erau destul de scumpe. Gestul S&P a marit presiunea de crestere a costurilor finantarii in euro si, in cel mai probabil scenariu, vom asista la

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal

Foto: HotNews.ro

cresterea dobanzilor la euro practicate de bancile romanesti. Partea buna a acestui scenariu este ca imprumuturile in lei devin mai atractive. Este momentul sansei creditelor in moneda nationala, daca e sa vedem jumatatea plina a paharului".

Standard&Poor's a anuntat vineri seara ca a retrogradat ratingul a noua tari din zona euro si l-a mentinut la alte sapte tari, decizia fiind justificata de faptul ca liderii europeni "au luat masuri politice insuficiente" pentru redresarea sistemului financiar. Calificativele acordate Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost retrogradate cu o treapta, in timp ce cele ale Italiei, Ciprului, Portugaliei si Spaniei au pierdut doua trepte. Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.