Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, s-a declarat luni foarte ingrijorat de situatia crizei datoriilor din Europa, declarand ca aceasta ar putea paraliza pietele financiare si economia, daca guvernele nu trec la actiuni eficiente.

"Suntem intr-o situatie foarte grava si nu trebuie sa stam deoparte in aceasta situatie", a spus Draghi in fata Parlamentului European, scrie publicatia The Wall Street Journal in editia online de marti.

Acum trei luni, predecesorul domnului Draghi, Jean-Claude Trichet, a spus in fata aceleiasi Comisii pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European ca aceasta criza a ajuns la "dimensiuni sistemice". Dl. Draghi a afirmat luni ca "situatia s-a inrautatit in continuare" de atunci. Trebuie luate masuri pentru a restabili cresterea economica si pentru a stimula crearea de locuri de munca, chiar daca guvernele vulnerabile isi reduc deficitele bugetare, a mai spus oficialul.

Draghi a avertizat ca recentele decizii ale guvernelor europene pentru a imbunatati coordonarea politicilor fiscale si economice "nu sunt suficiente" si a cerut guvernelor sa puna in aplicare acordurile de anul trecut pentru salvarea Europei. Oficialul a adaugat ca eforturile pentru consolidarea sistemului bancar nu ar trebui sa conduca la o franare a creditarii.

Desi nu a comentat in mod specific decizia Standard & Poor`s de a reduce ratingul mai multor tari din zona euro, dl Draghi a subliniat ca increderea in agentiile de rating ar trebui sa fie "mult mai putin mecanica" si ca o concurenta mai mare intre acestea ar fi utila.

Mario Draghi a lansat un apel pentru detasarea de evaluarile agentiilor de rating, afirmand ca acestea trebuie considerate "un parametru printre multi altii".

Agentia de rating Standard&Poor's a coborat luni cu o treapta ratingul AAA al Fondului European de Stabilitate Financiara (FEFS), ca urmare a retrogradarii ratingului a zece tari din zona euro.