Oficiali ai Bancii Nationale au participat luni la Viena unde a avut loc o intalnire care sa "reinvie" Initiativa de la Viena, prin care bancile cu capital strain sa isi mentina expunerea asupra economiilor emergente din Europa. In toamna anului 2009, grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain care au operatiuni in Romania au semnat scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10 la suta, dupa ce, in luna martie, FMI obtinuse la Viena un acord global al acestora, in perioada urmatoare fiecare stat urmand sa ia mai bine politicile naţionale pentru a evita efectele adverse, în contextul de răscumpărare a datoriilor băncii în curs de desfăşurare în Europa.

Întâlnirea a reunit autorităţile de supraveghere si oficiali ai Ministerelor de Finante din ţările-gazdă şi de origine a bancilor transfrontaliere majore, precum şi funcţionari din instituţiile UE (Comisia Europeană, EBA, CERS), ai instituţiilor financiare internaţionale (FMI, BERD, BEI şi Grupul Băncii Mondiale). BCE a participat în calitate de observator.

Planul poartă numele de Iniţiativa de la Viena 2.0 şi are ca scop continuarea împrumuturilor către Europa de Est pe parcursul actualei crize a datoriilor din zona euro.

În prezent, băncile occidentale au stocat mai bine de 500 de miliarde de euro la Banca Centrală Europeană (BEC). Unele dintre ele şi-au redus considerabil activităţile în Europa de Est, în timp ce altele au anunţat că se vor retrage definitiv din regiune. Banca germană Commerzbank a anunţat că nu va mai acorda împrumuturi în afara Germaniei şi Poloniei.

În acest context, preşedintele BERD, Thomas Mirow, a făcut la jumătatea lunii noiembrie un apel urgent, publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung, prin care a cerut băncilor să nu abandoneze financiar Europa de Est.

Acordul anterior a fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.