Statul modern si buna guvernanta. Cat costa un stat iresponsabil? Dragos Rosca a discutat online cu cititorii

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 18 ianuarie 2012, 12:25 Economie | Finanţe & Bănci


Dragos Rosca
Foto: RBLS
Cat costa un stat iresponsabill? Romania se vrea un stat modern in care buna guvernanta sa fie la ea acasa. Ce presupune acest lucru? Cum putem imbunatati disciplina fiscală si supravegherea economică? Dispunem de un management al crizelor? Avem instituţii puternice şi reguli de bază în adoptarea deciziilor? Cum vede Statul modern si buna guvernanta economica un participant la apropiatul summit romanesc de business - Romanian Business Leaders Summit - RBLS. Dragos Rosca, directorul general al Gemisa  Investments a discutat cu cititorii HotNews.

Carte de vizita:

Dragos Rosca, directorul general al Gemisa Investments a infiintat compania in 2004, bazându-se pe experienţa de 10 ani acumulată ca membru al Central European Management team al Roland Berger Strategy Consultants. Pozitionându-se drept firmă de investiţii pentru start-upuri, Gemisa a avut în portofoliu un număr de 14 companii precum Optical Network, Pres Pro International, Oxigen Plus, Lauren Finance, Sensiblu Optica, Fleet Management Services, BIA Human Resource Management Service, Diagnosis, Simplu Credit, Gipo si Miniblu. Până în prezent, compania a investit peste 14 milioane de euro în proiecte de tip start-up.

Nota redactiei:

 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 ionut

  Cat costa un stat iresponsabil si cum pot fi facute asemenea calcule in mod riguros? Multumesc

  • Dragos Rosca

   Nu cunosc o formula de calcul specifica acestui subiect. Insa in mare, e vorba de diferenta dintre ce ar trebui sa coste un serviciu public si cat costa el de fapt. Sau de diferenta intre cat costa in Romania si cat costa intr-un stat eficient (sa zicem un stat din Europa de nord).
   De exemplu, in Suedia costa aproape nimic sa faci o declaratie fiscala in calitate de persoana fizica. In Romania cheltui bani pe transport sa mergi la administratia fiscala, consumi timp, consumi hartie, platesti salariul unui functionar public de la ghiseu, chiria sau amortizarea unei cladiri unde se afla sediul administratieofiscale respective, etc. Si toate acestea pentru ca nu se doreste implementarea unor sisteme eficiente de raportare online.

 • Întrebarea nr. 2 mariana

  Ce inseamna de fapt buna guvernanta? Cine o aplica in acest moment? Cat timp dureaza pregatirea si asumarea ei?

  • Dragos Rosca

   Buna guvernanta inseamna sa ai grija de cetatenii propriei tari. Adica sa le faci viata cat mai buna. Sa investesti banii pe care cetatenii ii dau sub forma de impozite in mod responsabil in proiecte care aduc maximum de valoare adaugata si efecte pozitive pentru cat mai multi dintre cetateni. Sa cheltui banii din bugetul tarii cu grija si atentie, negociind la maxim preturile pentru achizitii publice. Inseamna sa ceri sericii de calitate de la furnizorii guvernamentali si sa oferi servicii bune propriilor cetateni. Sa incurajezi competitia si inovatia. Adica lucruri pe care le vedem ca sunt aplicate in tarile cu demcratii solide.

   Implementarea bunei guvernante este un proces continuu si treuie sa fie in atentia fiecarui guvern sau autoritate publica. Si ar trebui sa fie prioritatea principala a acestora iar asumarea ei trebuie sa fie in fisa postului oricarui functionar public.

 • Întrebarea nr. 3 Ioanid

  De imbunatatit disciplina fiscala au incercat mai toti cei care s-au perindat pe la MFP s-o faca. Probabil si din motive politice, probabil din alte cauze, nu s-a intamplat. Care ar fisolutiile? E posibil in Romania? Gradul de conformare ramane scazut cu toate eforturile autoritatilor

  • Dragos Rosca

   Nu sunt un expert in fiscalitate, sunt insa un contribuabil. Si potsa va spun ca marea majoritate a contribuabililor romani sunt contribuabili onesti. Sunt insa cteva probleme. Una dintre el este numarul enorm de taxe, despre caaeseori nu ai cunostinta. Se vorbeste de foarte mult timp de consolidarea acestora si reducera numarului lor. Nu se intamplainsa in mod efectiv acest lucru. Pe de o parte se incearca reducerea lor, pe de alta parte apar altele noi permanent. Acest lucru indica "proasta guvernare" la nivelul MFP. Adica, nu exista o coordonare si un mecanism real de implementare a proiectului de reducere a numarului de taxe in MFP. Altfel, ar trebui sa se vada rezultate pozitive, nu doar vorbe.

 • Întrebarea nr. 4 Marian Ionescu

  Aveti o buna experienta in firmele private. De ce toate recomandarile pe care diferitele organizatii-AMCHAM, FIC samd nu sunt luate in considerare de autoritatile romane? Buna guvernanta nu de aici trebuie sa inceapa?

  • Dragos Rosca

   Intr-adevar, buna guvernare se regaseste inclusiv in dialogul cu diversi parteneri din zona non-guvernamentala, in implicarea lor efectiva in deciziile de guvernare si in mecanismele de elaborare si implementare legislativa. Un anumit nivel de dialog exista, insa pentru a obtine rezultate, probabil ca este nevoie de mai multa presiune din partea celor care fac recomandari pentru a putea obtine rezultate. Buna guvernare nu aduce benficii imediate guvernantilor (spre deosebire de proasta guvernare). Asa incat, in lipsa unui factor de presiune, e mai usor sa aplici o decizie de proasta guvernare decat una de buna guvernare.

 • Întrebarea nr. 5 ionel ancuticai

  E adevarat ca principalele probleme din Romania le constituie coruptia, birocratia, lipsa infrastructurii si logistica slab dezvoltata? E adevarat ca daca s-ar imbunatatii (in sensul bun!) macar pe jumatate cei 4 indicatori de mai sus ar rezulta un profit brut ce ar permite chiar dublarea salariilor in consonata cu cresterea profitului net al companiilor?!

  • Dragos Rosca

   Cred ca daca in Romania se pune mai mult accent pe competenta celor din administratia publica, pe aplicarea unui presiuni continuee in vederea diminuarii coruptiei si pe o responsabilizarea mai mare in cheltuirea banilor publici, atunci vom avea si infrastructura, si educatie si servicii de sanatate mai bune.

 • Întrebarea nr. 6 reggie

  Sunteti pentru sau impotriva privatizarilor unor companii de stat. credeti ca e ok sa le privatizam acum? s-ar gasi cumparatori?

  Care sunt principalele zone de business in care ar fi preferata Romania in privinta ISD?

  multumesc

  • Dragos Rosca

   Romania are inca foarte multe domenii unde este nevoie de privatizare. In general, experienta ultimilor 20 de ani a aratat ca daca privatizarea se face in mod responsabil (cu mecanisme de creare a unui cadrul competitional, cu reglementare si control public) atunci rezultatele sunt pozitive. Daca insa se face pe criterii clientelare, si fara a lua in calcul impactul asupra cetatenilor, atunci avem si cazuri nefericite.

   Oricum, companii precum Oltchim, CFR Marfa, sau Antibiotice Iasi trebuiau si puteau sa fie privatizate demult. Faptul ca ele sunt inca in proprietatea statului nu e un semn de buna guvernare.

 • Întrebarea nr. 7 dumitru

  As dori sa aflu parerea Dvs despre viitorul economic al zonei euro si impactul asupra Romaniei pe termen scurt, mediu, lung.

  De la ce vine criza: de la lipsa de responsabilitate? Cat o sa ne mai coste? Cat de importanta este cerinta de a fi responsabil in business?

  • Dragos Rosca

   Personal, eu cred in zona euro si intr-o integrare mai puternica a spatiului european. Din pacate insa sunt tensiuni extrem de puternice care s-au cumulat in economiile europene, iar actiunea politica este oarecum confuza.

   Nu sunt un expert in macroeconomie, insa stiu ca o criza este adeseori generata de lipsa de reglementare si control, atat intr-o firma cat si la nivelul unui stat sa al unei uniuni de state. Pentru a depasi criza actuala e nevoie de mai multa reglementare la nivel european in domeniul serviciilor financiare, al cheltuielor bugetare si al controlului si sanctiunii efective pentru cei ce abuzeaza.

 • Întrebarea nr. 8 vivianne

  Cum credeti ca poate RBLS sa adreseze problemele de pe piata muncii? Ma refer la rigiditate, productivitate samd.
  Pana acum au oferit diverse solutii plauzibile si FIC siAMCHAM dar degeaba. Care este atuul Dv ?

  • Dragos Rosca

   In calitate de oameni implicati in economie suntem preocupati de cresterea nivelului profesional al fortei de munca in Romania. In prezent suntem in faza identificarii unuia sau mai multor proiecte punctuale in care sa ne implicam, inclusiv in implementarea lor, pentru a avea un rezultat palpabil, pentru a arata ca se poate. Deci vrem sa iesim din sfera recomandarii si sa trecem la actiune. Colegii mei din grupul de lucru pe Educatie si cel de Cultura Antreprenoriala pregatesc in prezent astfel de proiecte.

 • Întrebarea nr. 9 draconic

  Ar fi utopic ca legislatia fiscala sa fie facuta de o comisie formata majoritar din oameni de business, supravegheati pentru a nu se inregistra derapaje de Finante si/sau o organizatie independenta?

  • Dragos Rosca

   Da, cred ca ar fi putin utopic. Pe de alta parte insa, nu ar fi deloc utopic ca cei ce lucreaza in domeniul legislatiei fiscale (MFP), sa tina cont (si nu doar sa mimeze ca tin cont) de sugestiile profesionistilor din domeniul fiscal privat (ex firme de consultanta fiscala) si ale grupurilor profesionale ale oamenilor de business (RBLS, FIC, AMCHAM, asociatii patronale, asociatii profesionale).

 • Întrebarea nr. 10 acelasi

  Avand in vedere perspectivele de crestere economica ale Romaniei, care ar fi sectoarele cele mai atractive pe termen mediu si lung dupa parerea Dvs. Care sunt criteriile principale dupa care evaluati atractivitatea unui sector sau al unei companii?
  Multumesc.

  • Dragos Rosca

   Turismul este un sector intreant, insa trebuie investit in infrastructura publica (drumuri, aeroporturi) si in profesionalizarea personalului din domeniul serviciilor turistice.

   Un alt sector interesant este cel al serviciilor (servicii publice si servicii B2B), unde exista foarte mult spatiu de crestere.

   Domeniul IT este de asemenea interesant si competitiv. Trebuie insa sa dezvoltam mult capacitatea de comercializare la nivel competitiv pe pietele internationale.

   Punctual anumite sectoare manufaturiere au de asemenea potential, de exemplu industria alimentara (si acolo ar trebui sa punem un accent mai puternic pe export si pe profesionalizare).

   Nu in ultimul rand, agricultura are un potential important in Romania.

 • Întrebarea nr. 11 daniel

  Cat costa de fapt Statul iresponsabil si cum pot fi ele cuantificate?

  • Dragos Rosca

   Am incercat sa raspund anterior la o intrebare similara.

 • Întrebarea nr. 12 stabil

  Ce parere aveti de actualele proteste? Ati fost in Piata Universitatii? Ameninta ele stabilitatea economiei?

  • Dragos Rosca

   RBLS este o asociatie fara afiliere sau implicare politica, in consecinta nu pot sa va raspund la intrebarile dumneavoastra in spatiul public.

 • Întrebarea nr. 13 Wingman

  Domnule Rosca, eu sunt de parere ca statul nu poate pretinde disciplina fiscala cata vreme isi bate joc de cetatean. Sigur, puteti intreba ce a fost mai intai, oul sau gaina (disciplina fiscala sau buna guvernanta) insa eu va spun ca Romania nu a dus lipsa de resurse. "Domnii" care se afla la guvernare (prin rotatie) de 22 de ani au avut la dispozitie sume enorme de bani din "privatizari", banci (la inceput, de exemplu Bancorex) si multe imprumuturi externe insa si-au batut joc de acesti bani. Adica, in loc sa utilizeze banii pentru punerea la punct a bunei guvernante si organizarea tarii, i-au facut sa dispara. Toata lumea zice ca "romanii sunt corupti dom'ne, rai si greu de guvernat" si ca nu-si platesc taxele si impozitele, insa as dori sa va reamintesc ca sunt milioane de romani care lucreaza in tari straine iar acolo isi platesc, la fel ca si ceilalti, taxele si impozitele. Insa pe acolo se mai vad si rezultate: exista o oarecare demnitate - cum se zice - de la vladica pana la opinca.

  Dumneavostra ce parere aveti: are "clasa" "noastra" "politica" vreun ascendent moral sa solicite disciplina din partea cetatenilor? Ce rol credeti ca au reperele morale in toata aceasta problema si in buna functionare a societatii in general?

  • Dragos Rosca

   Reperele morale sunt foarte importante si cred ca fara ele nu vom putea sa facem nimic.

   Referitor la ce s-a intamplat in Romania postcomunista, aveti partial dreptate. Insa ca un roman ce am trait aici tot timpul si inainte de 1989 si dupa aceea va pot spune ca exista si multe lucruri pozitive. Iar progres a existat permanent si astazi in Romania e mai bine decat in 1990, decat in 1997 sau 2003. Exista si regres, iar criza economica are un impact important in acest regres.

   Si eu sunt frustrat ca se face prea putin cu banii pe care romanii ii pun la dispozitia guvernantilor in fiecare an, prin impozitele pe care le platim. Insa cred, ca sta in puterea noastra sa facem ceva, unii mai mult, altii mai putin, pentru Romania. Iardaca facem pentru Romania, facem si pentru noi si copii nostrii.

 • Întrebarea nr. 14 Cobai

  Dupa 22 de ani de la Revolutie, puterea de cumparare a romanilor este cea mai mica din Uniunea Europeana. Politicul si justitia (controlata de politic) sunt principalii vinovati pentru acest lucru deoarece au patronat marea coruptie care a daunat grav liberei concurente si spiritului antreprenorial.
  S-au privatizat societati comerciale pe preturi de nimic dupa ce in prealabil au fost capusate si falimentate. Au fost date legi "cu dedicatie" pentru clientela politica. S-au dat contracte de stat fara licitatie. S-au facut licitatii trucate. CA-urile companiilor de stat si regiilor autonome au fost populate de profitori incompetenti cu salarii invers proportionale cu pregatirea lor profesionala. Etc.
  Datorita veniturilor mici a romanilor, piata de desfacere din Romania este si ea una mica (cu exceptia pietei produselor de lux, formata in principal din profitorii sistemului).
  Intrebare: "Cat costa un stat iresponsabill?"

  • Dragos Rosca

   Am incercat sa rapund anterior la aceasta intrebare.

2277 vizualizari

 • intrebare (Joi, 19 ianuarie 2012, 6:29)

  ionut [anonim]

  Cat costa un stat iresponsabil si cum pot fi facute asemenea calcule in mod riguros? Multumesc
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 14:14)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionut

   Nu cunosc o formula de calcul specifica acestui subiect. Insa in mare, e vorba de diferenta dintre ce ar trebui sa coste un serviciu public si cat costa el de fapt. Sau de diferenta intre cat costa in Romania si cat costa intr-un stat eficient (sa zicem un stat din Europa de nord).
   De exemplu, in Suedia costa aproape nimic sa faci o declaratie fiscala in calitate de persoana fizica. In Romania cheltui bani pe transport sa mergi la administratia fiscala, consumi timp, consumi hartie, platesti salariul unui functionar public de la ghiseu, chiria sau amortizarea unei cladiri unde se afla sediul administratieofiscale respective, etc. Si toate acestea pentru ca nu se doreste implementarea unor sisteme eficiente de raportare online.
 • pt dl invitat (Joi, 19 ianuarie 2012, 6:31)

  mariana [anonim]

  Ce inseamna de fapt buna guvernanta? Cine o aplica in acest moment? Cat timp dureaza pregatirea si asumarea ei?
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 14:24)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariana

   Buna guvernanta inseamna sa ai grija de cetatenii propriei tari. Adica sa le faci viata cat mai buna. Sa investesti banii pe care cetatenii ii dau sub forma de impozite in mod responsabil in proiecte care aduc maximum de valoare adaugata si efecte pozitive pentru cat mai multi dintre cetateni. Sa cheltui banii din bugetul tarii cu grija si atentie, negociind la maxim preturile pentru achizitii publice. Inseamna sa ceri sericii de calitate de la furnizorii guvernamentali si sa oferi servicii bune propriilor cetateni. Sa incurajezi competitia si inovatia. Adica lucruri pe care le vedem ca sunt aplicate in tarile cu demcratii solide.

   Implementarea bunei guvernante este un proces continuu si treuie sa fie in atentia fiecarui guvern sau autoritate publica. Si ar trebui sa fie prioritatea principala a acestora iar asumarea ei trebuie sa fie in fisa postului oricarui functionar public.
 • intreb (Joi, 19 ianuarie 2012, 6:33)

  Ioanid [anonim]

  De imbunatatit disciplina fiscala au incercat mai toti cei care s-au perindat pe la MFP s-o faca. Probabil si din motive politice, probabil din alte cauze, nu s-a intamplat. Care ar fisolutiile? E posibil in Romania? Gradul de conformare ramane scazut cu toate eforturile autoritatilor
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 14:31)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioanid

   Nu sunt un expert in fiscalitate, sunt insa un contribuabil. Si potsa va spun ca marea majoritate a contribuabililor romani sunt contribuabili onesti. Sunt insa cteva probleme. Una dintre el este numarul enorm de taxe, despre caaeseori nu ai cunostinta. Se vorbeste de foarte mult timp de consolidarea acestora si reducera numarului lor. Nu se intamplainsa in mod efectiv acest lucru. Pe de o parte se incearca reducerea lor, pe de alta parte apar altele noi permanent. Acest lucru indica "proasta guvernare" la nivelul MFP. Adica, nu exista o coordonare si un mecanism real de implementare a proiectului de reducere a numarului de taxe in MFP. Altfel, ar trebui sa se vada rezultate pozitive, nu doar vorbe.
 • intrebare (Joi, 19 ianuarie 2012, 6:35)

  Marian Ionescu [anonim]

  Aveti o buna experienta in firmele private. De ce toate recomandarile pe care diferitele organizatii-AMCHAM, FIC samd nu sunt luate in considerare de autoritatile romane? Buna guvernanta nu de aici trebuie sa inceapa?
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 14:40)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian Ionescu

   Intr-adevar, buna guvernare se regaseste inclusiv in dialogul cu diversi parteneri din zona non-guvernamentala, in implicarea lor efectiva in deciziile de guvernare si in mecanismele de elaborare si implementare legislativa. Un anumit nivel de dialog exista, insa pentru a obtine rezultate, probabil ca este nevoie de mai multa presiune din partea celor care fac recomandari pentru a putea obtine rezultate. Buna guvernare nu aduce benficii imediate guvernantilor (spre deosebire de proasta guvernare). Asa incat, in lipsa unui factor de presiune, e mai usor sa aplici o decizie de proasta guvernare decat una de buna guvernare.
 • intrebare (Joi, 19 ianuarie 2012, 8:13)

  ionel ancuticai [anonim]

  E adevarat ca principalele probleme din Romania le constituie coruptia, birocratia, lipsa infrastructurii si logistica slab dezvoltata? E adevarat ca daca s-ar imbunatatii (in sensul bun!) macar pe jumatate cei 4 indicatori de mai sus ar rezulta un profit brut ce ar permite chiar dublarea salariilor in consonata cu cresterea profitului net al companiilor?!
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 14:49)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionel ancuticai

   Cred ca daca in Romania se pune mai mult accent pe competenta celor din administratia publica, pe aplicarea unui presiuni continuee in vederea diminuarii coruptiei si pe o responsabilizarea mai mare in cheltuirea banilor publici, atunci vom avea si infrastructura, si educatie si servicii de sanatate mai bune.
 • pt invitat (Joi, 19 ianuarie 2012, 8:14)

  reggie [anonim]

  Sunteti pentru sau impotriva privatizarilor unor companii de stat. credeti ca e ok sa le privatizam acum? s-ar gasi cumparatori?

  Care sunt principalele zone de business in care ar fi preferata Romania in privinta ISD?

  multumesc
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 14:59)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui reggie

   Romania are inca foarte multe domenii unde este nevoie de privatizare. In general, experienta ultimilor 20 de ani a aratat ca daca privatizarea se face in mod responsabil (cu mecanisme de creare a unui cadrul competitional, cu reglementare si control public) atunci rezultatele sunt pozitive. Daca insa se face pe criterii clientelare, si fara a lua in calcul impactul asupra cetatenilor, atunci avem si cazuri nefericite.

   Oricum, companii precum Oltchim, CFR Marfa, sau Antibiotice Iasi trebuiau si puteau sa fie privatizate demult. Faptul ca ele sunt inca in proprietatea statului nu e un semn de buna guvernare.
 • intrebare (Joi, 19 ianuarie 2012, 8:16)

  dumitru [anonim]

  As dori sa aflu parerea Dvs despre viitorul economic al zonei euro si impactul asupra Romaniei pe termen scurt, mediu, lung.

  De la ce vine criza: de la lipsa de responsabilitate? Cat o sa ne mai coste? Cat de importanta este cerinta de a fi responsabil in business?
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 15:04)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui dumitru

   Personal, eu cred in zona euro si intr-o integrare mai puternica a spatiului european. Din pacate insa sunt tensiuni extrem de puternice care s-au cumulat in economiile europene, iar actiunea politica este oarecum confuza.

   Nu sunt un expert in macroeconomie, insa stiu ca o criza este adeseori generata de lipsa de reglementare si control, atat intr-o firma cat si la nivelul unui stat sa al unei uniuni de state. Pentru a depasi criza actuala e nevoie de mai multa reglementare la nivel european in domeniul serviciilor financiare, al cheltuielor bugetare si al controlului si sanctiunii efective pentru cei ce abuzeaza.
 • intrebare (Joi, 19 ianuarie 2012, 8:17)

  vivianne [anonim]

  Cum credeti ca poate RBLS sa adreseze problemele de pe piata muncii? Ma refer la rigiditate, productivitate samd.
  Pana acum au oferit diverse solutii plauzibile si FIC siAMCHAM dar degeaba. Care este atuul Dv ?
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 15:16)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui vivianne

   In calitate de oameni implicati in economie suntem preocupati de cresterea nivelului profesional al fortei de munca in Romania. In prezent suntem in faza identificarii unuia sau mai multor proiecte punctuale in care sa ne implicam, inclusiv in implementarea lor, pentru a avea un rezultat palpabil, pentru a arata ca se poate. Deci vrem sa iesim din sfera recomandarii si sa trecem la actiune. Colegii mei din grupul de lucru pe Educatie si cel de Cultura Antreprenoriala pregatesc in prezent astfel de proiecte.
 • . (Joi, 19 ianuarie 2012, 8:18)

  draconic [anonim]

  Ar fi utopic ca legislatia fiscala sa fie facuta de o comisie formata majoritar din oameni de business, supravegheati pentru a nu se inregistra derapaje de Finante si/sau o organizatie independenta?
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 15:20)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui draconic

   Da, cred ca ar fi putin utopic. Pe de alta parte insa, nu ar fi deloc utopic ca cei ce lucreaza in domeniul legislatiei fiscale (MFP), sa tina cont (si nu doar sa mimeze ca tin cont) de sugestiile profesionistilor din domeniul fiscal privat (ex firme de consultanta fiscala) si ale grupurilor profesionale ale oamenilor de business (RBLS, FIC, AMCHAM, asociatii patronale, asociatii profesionale).
 • intreb (Joi, 19 ianuarie 2012, 8:20)

  acelasi [anonim]

  Avand in vedere perspectivele de crestere economica ale Romaniei, care ar fi sectoarele cele mai atractive pe termen mediu si lung dupa parerea Dvs. Care sunt criteriile principale dupa care evaluati atractivitatea unui sector sau al unei companii?
  Multumesc.
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 15:27)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui acelasi

   Turismul este un sector intreant, insa trebuie investit in infrastructura publica (drumuri, aeroporturi) si in profesionalizarea personalului din domeniul serviciilor turistice.

   Un alt sector interesant este cel al serviciilor (servicii publice si servicii B2B), unde exista foarte mult spatiu de crestere.

   Domeniul IT este de asemenea interesant si competitiv. Trebuie insa sa dezvoltam mult capacitatea de comercializare la nivel competitiv pe pietele internationale.

   Punctual anumite sectoare manufaturiere au de asemenea potential, de exemplu industria alimentara (si acolo ar trebui sa punem un accent mai puternic pe export si pe profesionalizare).

   Nu in ultimul rand, agricultura are un potential important in Romania.
 • intrebare (Joi, 19 ianuarie 2012, 8:27)

  daniel [anonim]

  Cat costa de fapt Statul iresponsabil si cum pot fi ele cuantificate?
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 15:40)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

   Am incercat sa raspund anterior la o intrebare similara.
 • 1 (Joi, 19 ianuarie 2012, 8:27)

  stabil [anonim]

  Ce parere aveti de actualele proteste? Ati fost in Piata Universitatii? Ameninta ele stabilitatea economiei?
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 15:29)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui stabil

   RBLS este o asociatie fara afiliere sau implicare politica, in consecinta nu pot sa va raspund la intrebarile dumneavoastra in spatiul public.
 • O parere... (Joi, 19 ianuarie 2012, 8:57)

  Wingman [anonim]

  Domnule Rosca, eu sunt de parere ca statul nu poate pretinde disciplina fiscala cata vreme isi bate joc de cetatean. Sigur, puteti intreba ce a fost mai intai, oul sau gaina (disciplina fiscala sau buna guvernanta) insa eu va spun ca Romania nu a dus lipsa de resurse. "Domnii" care se afla la guvernare (prin rotatie) de 22 de ani au avut la dispozitie sume enorme de bani din "privatizari", banci (la inceput, de exemplu Bancorex) si multe imprumuturi externe insa si-au batut joc de acesti bani. Adica, in loc sa utilizeze banii pentru punerea la punct a bunei guvernante si organizarea tarii, i-au facut sa dispara. Toata lumea zice ca "romanii sunt corupti dom'ne, rai si greu de guvernat" si ca nu-si platesc taxele si impozitele, insa as dori sa va reamintesc ca sunt milioane de romani care lucreaza in tari straine iar acolo isi platesc, la fel ca si ceilalti, taxele si impozitele. Insa pe acolo se mai vad si rezultate: exista o oarecare demnitate - cum se zice - de la vladica pana la opinca.

  Dumneavostra ce parere aveti: are "clasa" "noastra" "politica" vreun ascendent moral sa solicite disciplina din partea cetatenilor? Ce rol credeti ca au reperele morale in toata aceasta problema si in buna functionare a societatii in general?
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 15:39)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Wingman

   Reperele morale sunt foarte importante si cred ca fara ele nu vom putea sa facem nimic.

   Referitor la ce s-a intamplat in Romania postcomunista, aveti partial dreptate. Insa ca un roman ce am trait aici tot timpul si inainte de 1989 si dupa aceea va pot spune ca exista si multe lucruri pozitive. Iar progres a existat permanent si astazi in Romania e mai bine decat in 1990, decat in 1997 sau 2003. Exista si regres, iar criza economica are un impact important in acest regres.

   Si eu sunt frustrat ca se face prea putin cu banii pe care romanii ii pun la dispozitia guvernantilor in fiecare an, prin impozitele pe care le platim. Insa cred, ca sta in puterea noastra sa facem ceva, unii mai mult, altii mai putin, pentru Romania. Iardaca facem pentru Romania, facem si pentru noi si copii nostrii.
 • "Cat costa un stat iresponsabill?" (Joi, 19 ianuarie 2012, 10:27)

  Cobai [anonim]

  Dupa 22 de ani de la Revolutie, puterea de cumparare a romanilor este cea mai mica din Uniunea Europeana. Politicul si justitia (controlata de politic) sunt principalii vinovati pentru acest lucru deoarece au patronat marea coruptie care a daunat grav liberei concurente si spiritului antreprenorial.
  S-au privatizat societati comerciale pe preturi de nimic dupa ce in prealabil au fost capusate si falimentate. Au fost date legi "cu dedicatie" pentru clientela politica. S-au dat contracte de stat fara licitatie. S-au facut licitatii trucate. CA-urile companiilor de stat si regiilor autonome au fost populate de profitori incompetenti cu salarii invers proportionale cu pregatirea lor profesionala. Etc.
  Datorita veniturilor mici a romanilor, piata de desfacere din Romania este si ea una mica (cu exceptia pietei produselor de lux, formata in principal din profitorii sistemului).
  Intrebare: "Cat costa un stat iresponsabill?"
  • r (Joi, 19 ianuarie 2012, 15:41)

   Dragos Rosca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cobai

   Am incercat sa rapund anterior la aceasta intrebare.
 • Cat (ne) costa un stat iresponsabil !? (Vineri, 20 ianuarie 2012, 14:21)

  Mihai K. [anonim]

  Intrebarea corecta ar fi mai de graba : Cat NE costa un stat iresponsabil !?
  Este vorna de noi toti, cei care suferim din cauza unor iresponsabili, caci de stat nu mai poate fi vorba.
  Mai poate fi numit stat acest perimetru geografic unde economia a fost distrusa, resursele vandute aiurea iar cei care se joaca de-a statul au facut averi imense din afaceri dubioase.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by