Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Coface a mentinut ratingul Romaniei la B

Coface Romania a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a mentinut ratingul tarii noastre la categoria "B", ceea ce inseamna un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac. Rating B inseamna mediu economic si politic instabil care poate afecta comportamentul la plata al companiilor. Ratingul de tara al Coface analizeaza riscul de intrare in incapacitate de plata a companiilor. Ratingul de tara atribuit de Coface reflecta comportamentul de plata al companiilor si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata ale companiilor dintr-o anumita tara. Astfel, acesta este diferit de calificativele pentru riscul suveran acordate de alte agentii de rating, precum Fitch, Moody's sau Standard & Poor's. In decembrie 2004, ratingul de tara acordat Romaniei a fost "B", in iunie 2005 a fost urcat la "B+", pentru ca in decembrie 2005 sa treaca la "A4", unde a ramas pana in octombrie 2007. Sfarsitul de an 2007 a adus diminuarea ratingului pana la "A4-", mentinut pana in primul trimestru din 2009, cand Romaniei i-a fost acordat calificativul "B" de catre Coface.

Guvernul a aprobat vanzarea a 10% din actiunile Hidroelectrica si Nuclearelectrica

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, vanzarea unui pachet de actiuni de 10%, nou emise, rezultate ca urmare a majorarii capitalului social la Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Conform strategiei de privatizare, se va majora capitalul social al societatii prin aport de capital privat si va fi oferit spre subscriere investitorilor un pachet de actiuni nou emise, rezultate ca urmare a majorarii cu 10% a capitalului social existent. Pretul de vanzare al actiunilor nou emise va fi cel putin egal cu pretul de referinta utilizabil in cadrul unui mecanism de determinare a pretului de oferta aprobat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Strategiile de privatizare ale companiilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica au fost elaborate avand in vedere necesitatea atragerii de resurse financiare pentru realizarea proiectelor de dezvoltare si retehnologizare. Capitalul social al Hidroelectrica este detinut in proportie de peste 80% de statul roman prin Ministerul Economiei si in proportie de 19,94% de Fondul Proprietatea. Capitalul social al Nuclearelectrica este detinut in proportie de 90,28% de statul roman prin Ministerul Economiei si in proportie de 9,72% de Fondul Proprietatea.

Standard & Poor's nu va retrograda ratingul Germaniei in acest an

Standard & Poor's nu vede niciun risc care sa duca in acest an la retrogradarea ratingului triplu A acordat Germaniei, chiar daca tara va intra in recesiune, a declarat un analist al agentiei de eveluare financiara, citat de Reuters. "Credem ca Germania este intr-o pozitie solida si ar trebui sa treaca peste o eventuala recesiune in acest an fara a fi retrogradata", a declarat acesta. Germania este singura mare economie din zona euro care mai detine ratingul maxim triplu A acordat de S&P, dupa ce agentia a scazut vineri calificativele Frantei si Austriei. Acest lucru a dus si la retrogradarea ratingului Fondului European pentru Stabilitate Financiara, avand in vedere ca mecanismul este garantat de aceste state. Economia germana a reusit sa evite in mare parte impactul crizei datoriilor din zona euro, exporturile si cererea interna reusind sa duca la o crestere economica de 3% in 2011, in ciuda unei scaderi cu 0,25% a PIB-ului.