Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat joi ca Zona Euro, puternic lovita de criza datoriilor, da semne timide de stabilizare a activitatii economice, relateaza AFP.

Draghi, care participa la Abu Dhabi la o reuniune a bancilor centrale ale monarhiilor petroliere din Golf, s-a declarat increzator intr-o ameliorare a monedei unice europene, in scadere pe pietele valutare.

"Vedem semne timide de stabilizare a activitatii economice la un nivel scazut" in Zona Euro, a spus Draghi, care a adaugat ca se destinde si climatul de afaceri, dar exista in continuare "riscul unei degradari a situatiei".

"Sunt foarte increzator, euro se va comporta bine in 2012", a adaugat acesta, evocand "progrese in privinta celor doua cauze profunde ale situatiei actuale, lipsa disciplinei fiscale si lipsa reformelor structurale".

Franta si Spania au trecut cu succes joi primul test de anvergura pe pietele financiare, reusind sa se imprumute la dobanzi in scadere.

Dupa ce Standard and Poor's a degradat noua tari europene, moneda unica a pierdut teren in fata dolarului, dar Draghi este optimist.

"Euro nu se va prabusi" si "nicio tara nu va fi constransa sa paraseasca Zona Euro", afirmase marti, la Singapore, presedintele Fondului de Sustinere din Zona Euro (FESF), Klaus Regling.

Miercuri seara, seful ministrilor de Finante din UE, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, avertizase ca Zona Euro este in pragul crizei economice si a solicitat identificarea tuturor mijloacelor de sustinere a cresterii economice.