"In discutiile cu investitorii pe durata seminariilor cele mai multe intrebari pe care le-am auzit, au fost: "Se va dezmembra Zona Euro?", "Italia va intra in insolventa?", "Sectorul bancar poate sa evite un colaps?", "SUA va veni cu un plan pentru deficit, inainte de alegeri?" sau "Ce se va intampla in lume, daca bula explodeaza in China?". Aceasta nu este, cu siguranta, o lista completa a intrebarilor, dar este totusi una semnificativa; au fost relativ putine intrebari legate de riscurile asociate pretului petrolului care atinge 200$/baril, de exemplu, se arata in Raportul "Perspective asupra anului 2012", al Citibank.

Vezi in atasament editia in limba romana a Raportului

  • Incertitudinea economica si politica va domina, ceea ce arata o lipsa totala de incredere

Aceasta simpla observatie este reprezentativa pentru un context foarte provocator acum, la inceputul anului 2012. Incertitudinea economica si politica va domina, ceea ce arata o lipsa totala de incredere. Partea buna este ca investitorii si observatorii sunt mult mai constienti de riscuri decat la inceputul anului 2011, cand consensul pietelor era deosebit de entuziast.

Agenda politica promite sa fie din ce in ce mai dificila in 2012 pe masura ce presiunea de a gasi solutii fiscale durabile in Zona Euro si in SUA va creste in contextul alegerilor prezidentiale, atat in Franta, cat si in SUA, respectiv al alegerilor legislative din Germania in 2013.

Dupa ultimul summit al UE din decembrie 2011, analistii Citi observa ca, in mod similar cu summit-urile anterioare, s-au facut pasi mici in directia buna. De asemenea, acestia cred ca viteza cu care este abordata criza ramane mult prea mica si ca disensiunile dintre interesele nationale ale liderilor UE sunt foarte mari. Este clar ca Uniunea Fiscala este subiectul principal, insa analistii Citi se intreaba in ce masura Presedintele Frantei, Sarkozy, va fi evaziv cu privire la chestiunea suveranitatii fiscale cu cateva luni inainte de alegeri sau cancelarul Merkel va aborda dezbaterea solidaritatii fiscale intr-un an pre-electoral. Evident, soarta recenta a guvernelor lui Papandreou, Berlusconi si Zapatero nu este incurajatoare. Similar, in SUA, analistii nostri considera ca probabilitatea unui acord intre Republicani si Democrati cu privire la un program fiscal de anvergura intr-un an de alegeri prezidentiale, este aproape nula. Tina Fordham, analistul politic al Citi, subliniaza faptul ca in timp ce liderii nationali trebuie sa-si faca curaj in fata provocarilor, creste riscul de a fi prea tarziu, crescand astfel si costurile unei eventuale solutii, precum si riscul unor erori de politica.

  • Dupa 30 de ani de crestere continua a datoriilor, eforturile din ultimii 4 ani au redus intr-o masura nesemnificativa volumul ridicat al datoriilor acumulate

Se estimeaza ca activitatea economica globala va scadea, influentata de reducerea gradului de indatorare continuu in sectorul privat si de programul de reducere a deficitului in sectoarele publice. La nivel international, analistii Citi estimeaza o crestere economica modesta caracterizata de o divergenta majora intre diferitele regiuni economice mari si o dependenta crescanda de China. Previziunea este de 2,5% crestere a PIB-ului economiei globale in anul ce vine, adica o incetinire modesta a ciclului de mijloc, mai degraba decat o recesiune internationala. Analistii Citi admit ca riscurile sunt mari, mai ales daca criza UE va duce la o raspandire necontrolata, insa cred ca riscul unei crize globale ramane relativ scazut.

Dupa explozia bulei datoriilor in 2008, atat gospodariile cat si companiile de pe pietele dezvoltate au inceput sa-si scoata din bilanturi datoriilor excesive. Cu toate acestea, dupa 30 de ani de crestere continua a datoriilor, eforturile din ultimii 4 ani au redus intr-o masura nesemnificativa volumul ridicat al datoriilor acumulate. De exemplu, in ceea ce priveste raportul datoriilor sectoarelor private si nivelul PIB-ului, Marea Britanie si unele tari din zona Euro se afla in aceeasi situatie sau putin mai sus decat nivelul de la inceputul anilor 90 in Japonia, care a fost urmat apoi de 10-15 ani de reducere a gradului deindatorare si slabire a economiei. Analistii Citi estimeaza ca aceasta aplecare catre economii particulare si reducerea gradului de indatorare din sectorul privat va continua sa limiteze consumul, generand o perioada prelungita de recuperari fara precedent in ceea ce priveste cheltuielile consumatorilor si investitiile private, in raport cu ciclurile anterioare.

Pe partea publica, guvernele tarilor dezvoltate se afla prinse intre nevoia de a sprijini cresterea economica in vederea generarii de locuri de munca, reducerea datoriilor si imperativul imbunatatirii structurale a bilanturilor fiscale. Cu deficite de aproape 9% in SUA si Marea Britanie, 11% in Japonia si 4,5% in Zona Euro, analistii Citi considera ca guvernele vor fi nevoite sa actioneze atat asupra cheltuielilor cat si asupra veniturilor. Intr-un context de austeritate generala in sectorul public, dar si in cel privat, analistii Citi nu prevad miracole in cazul tarilor dezvoltate in 2012. Ei prevad o crestere a PIB-ului de 1,9% in SUA, 0,5% in Marea Britanie si o scadere de 1,2% in Zona Euro.

  • Cererea anemica din tarile dezvoltate si riscurile de creditare din China ameninta cresterea economica de pe pietele emergente, insa inflatia scazuta face loc sprijinului monetar

Analistii Citi considera ca, desi echilibrul fiscal mai puternic si raportul mai scazut datorii-PIB protejeaza pietele emergente de dezvoltarea unei crize a titlurilor de stat, acestea nu sunt complet imune. Nu numai ca exporturile din pietele emergente sufera de pe urma incetinirii cererii globale dar, in vremuri de recesiune si crestere a aversiunii fata de risc, pietele emergente care au avut acces la oportunitati de finantare in "vremurile bune", pot sa se afle brusc in situatia in care fluxurile financiare sunt mai rare, independent de bazele economiei locale si pe masura ce strainii se grabesc sa gaseasca locuri sigure. De asemenea, analistii Citi admit ca riscurile sunt mici in China unde indatorarea guvernamentala pare excesiva si unde caderea inceata din sectorul proprietatilor imobiliare continua sa alimenteze preocuparea. Totusi, analisii Citi considera ca acest stat dispune de un set rezonabil de masuri pentru a face fata acestor riscuri.

Odata cu incetinirea cererii globale, presiunile inflationiste se vor reduce in pietele emergente, ceea ce va face mai mult loc pentru acomodarea monetara, acolo unde este cazul. Concluzionand, analistii Citi prevad o crestere de 5,1% in 2012 pentru pietele emergente, de 5 ori mai mult decat in tarile dezvoltate.

Citeste in atasament documentul integral