Seful Institutului International pentru Finante (IIF), Charles Dallara, a parasit, sambata, Atena, unde a negociat datoriile Greciei in numele bancilor si al creditorilor privati. Plecarea, desi programata, dupa cum sustine IIF, pune in discutie incheierea unui acord voluntar cu creditorii privati care sa duca la restructurarea datoriei Greciei, inaintea reuniunii ministrilor de Finante din Zona Euro, prima din acest an, programata pentru luni, scrie Financial Times. Discutiile recente par sa fi luat o turnura neasteptata dupa ce creditorilor privati li s-ar fi cerut sa isi asume pierderi suplimentare in urma contractarii neprevazut de mari a economiei elene in 2011.

Oficialii eleni incearca sa obtina un acord voluntar cu investitorii privati care sa duca la restructurarea datoriei Greciei. Discutiile vizeaza anularea a circa 100 de miliarde de euro din datoria de 350 de miliarde de dolari a Atenei. Daca vineri seara, partile si-au exprimat optimismul in legatura cu incheierea acordului in decursul acestui weekend, plecarea lui Charles Dallara, inainte de obtinerea unui acord, a fost interpretata ca un semn ca discutiile stagneaza si ca au aparut noi neintelegeri intre creditori si oficialii eleni, potrivit Wall Street Journal.

Institutul International pentru Finante a anuntat sambata ca discutiile vor continua telefonic si prin echipa de negocieri care a ramas la fata locului, negand astfel zvonurile ca discutiile s-ar fi blocat. Oficiali guvernamentali greci au anuntat si ei ca discutiile din Atena urmeaza sa continue. "Negocierile vor continua la telefon", a declarat o sursa din Ministerul grec de Finante, lucru confirmat de purtatorul de cuvant al IIF.

Cu toate acestea, oficiali familiarizati cu negocierile au declarat ca este posibil ca acestea sa nu se incheie inaintea intalnirii ministrilor de Finante de luni, in cadrul careia ar trebui sa fie discutat si un nou bailout al Greciei, esential pentru evitarea unui default dezordonat, explica Reuters. In lipsa unui acord scris cu privire la datoria catre creditorii privati, imprumutul nu poate fi eliberat. Termenul limita pentru prezentarea acordului in fata ministrilor de Finante a fost stabilit chiar de ministrul de Finante elen, Evangelos Venizelos.

"Vor fi contacte telefonice in weekend insa situatia este mai complicata", a declarat un oficial grec in urma plecarii sefului IFF.

Oficiali din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International au cerut, vineri, o rata a dobanzii de 3,5% pentru noile obligatiuni, dupa ce creditorii privati convenisera asupra unei rate de 4%, sustin surse apropiate negocierilor. Surse citate de WSJ sustin ca principalii suporteri ai unei dobanzi mai mici ar fi Fondul Monetar International si Germania.

Un bancher a explicat, pentru Financial Times, ca diferenta ar mari pierderile creditorilor privati de la 68% la peste 70%, "un nivel pe care institutiile nu ar fi, probabil, dispuse sa il accepte de buna voie". Taierea a fost interpretata ca rezultat al impactului unei recesiuni mai puternice decat fusese prognozat in 2011. In acest context, a fost adusa in discutie sustenabilitatea datoriei Greciei in cadrul planului de restructurare actual.

Citeste si: