Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Charles Dallara, seful Institutului International de Finante, a parasit Grecia. IIF anunta ca discutiile privind restructurarea datoriei Atenei vor continua "la telefon"

Institutul International pentru Finante a anuntat sambata ca discutiile privind un acord legat de restructurarea datoriilor Greciei vor continua, precizand ca plecarea din Atena a sefului Institutului International de Finante a fost una programata. Institutul a anuntat ca reprezentantul sau in Grecia, care negociaza datoriile Atenei in numele bancilor si al creditorilor privati, a avut "angajamente personale stabilite de multa vreme". "Discutiile vor continua", precizeaza Institutul, adaugand ca o echipa de experti "ramane in Atena si va lucra cu oficiali guvernamentali." Oficiali guvernamentali greci au anuntat si ei ca discutiile vor continua: "Negocierile vor continua prin telefon", a declarat o sursa din Ministerul grec de Finante, lucru confirmat de purtatorul de cuvant al Institutului International de Finante. Plecarea, desi programata, dupa cum sustine Institutul, pune in discutie incheierea unui acord voluntar cu creditorii privati care sa duca la restructurarea datoriei Greciei, inaintea reuniunii ministrilor de Finante din Zona Euro, prima din acest an, programata pentru luni, scrie Financial Times. Discutiile recente par sa fi luat o turnura neasteptata dupa ce creditorilor privati li s-a cerut sa isi asume pierderi suplimentare in urma contractiei mari pe care economia elena a suferit-o in 2011. Oficialii eleni incearca sa obtina un acord voluntar cu investitorii privati, care sa duca la restructurarea datoriei Greciei. Discutiile vizeaza anularea a circa 100 de miliarde de euro din datoria de 350 de miliarde de dolari a Atenei. Vineri seara, partile si-au exprimat optimismul in legatura cu obtinerea unui acord, insa au precizat ca mai sunt "unele detalii" ce trebuie clarificate cu investitorii privati.

Gazprom grabeste constructia gazoductului South Stream: Lucrarile vor incepe in decembrie 2012

Actionarii South Stream au decis sa accelereze implementarea proiectului, astfel incat constructia gazoductului sa fie demarata in decembrie 2012, nu in 2013, asa cum se stabilise initial, a anuntat Alexei Miller, presedintele Gazprom. Gazprom a decis sa puna bazele South Stream cu scopul de a diversifica rutele de transport al gazelor naturale rusesti destinate Europei de Sud si Centrale. In acest sens, au fost semnate acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria. South Stream este considerat un proiect rival pentru Nabucco. Spre deosebire insa de South Stream, Nabucco pare sa treneze. Nabucco ar urma sa conecteze cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale - Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu - cu pietele din Europa, ocolind Rusia. Conducta ar urma sa faca legatura intre granita de est a Turciei si Baumgarten, Austria, unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala, via Bulgaria, Romania si Ungaria.

Nissan recheama in Romania 144 de masini pentru posibile probleme la calculatorul de directie asistata

Nissan Romania recheama 144 de masini din modelele Qashqai si X-Trail, la care pot aparea probleme la calculatorul de directie asistata. Autoturismele vor sta in service cel mult 90 de minute si, daca va fi cazul, operatiunea va consta in inlocuirea calculatorului de directie asistata. Printre marcile care au mai facut recall in Romania anul trecut se numara Dacia, Renault, Mazda, Mercedes, Fiat, Chevrolet, Ford, Opel, BMW, Mitsubishi si Honda.