Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Producatorul de electrocasnice De'Longhi va cumpara fabrica Nokia din Romania

Producatorul italian de electrocasnice De'Longhi va cumpara fabrica Nokia de la Jucu, judetul Cluj. Cele doua companii au semnat un acord in acest sens, iar tranzactia urmeaza sa fie supusa aprobarii autoritatilor, a anuntat Nokia. Se estimeaza ca tranzactia se va finaliza in primul trimestru al anului, iar partile au convenit ca termenii acordului sa ramana confidentiali. Conform anuntului, De'Longhi intentioneaza sa integreze facilitatea de productie, ca parte cheie, in cadrul strategiei sale de dezvoltare. Dupa ce in septembrie anul trecut, Nokia si-a anuntat intentia de a opri productia de terminale mobile la Cluj, compania a cautat potentiali cumparatori pentru halele de productie, cu sprijinul autoritatilor locale si nationale din Romania. Grupul italian De'Longhi, listat la bursa din Milano, este unul dintre liderii globali pe piata aparatelor electrocasnice; compania detine fabrici in China, Rusia si Italia si are numar mediu de angajati de aproximativ 7.000 de persoane. Conform rezultatelor preliminare, De'Longhi a avut afaceri de circa 1,8 miliarde euro anul trecut, in crestere cu peste 10% fata de anul anterior.

Ford vrea sa produca 60.000 de masini la Craiova in 2012

Ford estimeaza ca va produce in acest an 60.000 de masini la Craiova. Directorul fabricii din Oltenia a declarat ca in 2013 productia se va dubla. Oficialul a precizat ca aproximativ 60% din valoarea masinii este facuta in Romania, ca in prezent se lucreaza in doua schimburi la Craiova si in curand se va trece la trei schimbri. Ford a inaugurat in septembrie 2009 uzina de la Craiova, iar de atunci a produs sub 20.000 de utilitare Transit Connect. Compania anunta in vara lui 2010 ca decaleaza cu un an intreg calendarul de productie, astfel că si modelul B-Max a iesit mai tarziu pe piata decat se anuntase initial. In iunie anul trecut, Ford anunta un amplu plan de productie in care comunica si faptul ca in afara de B-Max, la Craiova urmeaza a fi produs inca un model de clasa B.

Reforma in normele UE privind protectia datelor personale: "Dreptul de a fi uitat" in cazul datelor postate online si amenzi de pana la un milion de euro pentru companiile care incalca regulile

Comisia Europeana a propus o reforma a normelor din 1995 privind protectia datelor personale. Printre principalele modificari se numara introducerea "dreptului de a fi uitat", care le da utilizatorilor posibilitatea sa isi stearga datele online care ii privesc, in cazul in care nu exista motive intemeiate pentru pastrarea lor. Pentru companiile care incalca aceste norme, amenzile propuse sunt de pana la un milion de euro. Executivul European sustine ca cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au pus in aplicare in mod diferit normele existente; legislatia unica va elimina fragmentarea actuala si sarcinile administrative costisitoare, conducand la realizarea de economii de catre firme de aproximativ 2,3 miliarde euro pe an, sustine Comisia Europeana. Printre modificari se numara faptul ca persoanele vor putea sa transfere datele cu caracter personal de la un furnizor de servicii la altul cu mai mare usurinta. Datele cu caracter personal includ orice informatie privind o persoana, indiferent daca se refera la viata privata, profesionala sau publica. Acestea pot avea diverse forme, precum un nume, o fotografie, o adresa de e-mail, datele bancare, contributiile facute pe site-urile de socializare in retea, informatiile medicale sau adresa IP a calculatorului utilizat. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevede ca orice persoana are dreptul la protectia datelor cu caracter personal. Propunerile Comisiei vor fi transmise Parlamentului European si statelor europene in vederea dezbaterii. Propunerile vor intra in vigoare la doi ani dupa adoptare.

Banca Mondiala acorda imprumuturi de 27 miliarde dolari tarilor din Europa de Est si Asia Centrala pentru a face fata efectelor crizei din zona euro

Banca Mondiala a anuntat ca va pune la dispozitia tarilor din Europa de Est si din Asia Centrala fonduri de 27 de miliarde de dolari, pe o perioada de doi ani. Motivul acordarii acestor imprumuturi este de a ajuta statele din aceasta regiune sa faca fata efectelor crizei din zona euro. Institutia arata intr-un comunicat ca, din cauza "legaturilor stranse" dintre aceste regiuni si zona euro, economiile lor vor fi puternic afectate de criza. In previziunile economice publicate la mijlocul lunii ianuarie, Banca Mondiala se asteapta la o temperare a cresterii economice in Europa de Est si in Asia Centrala, la 4,4% in 2012, de la 4,7% anul trecut.