Un acord pentru reducerea datoriei Greciei va fi incheiat, probabil, in acest week-end, daca nu chiar azi, a afirmat vineri, la Davos, comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, citat de AFP.

"Suntem pe punctul de a incheia un acord, daca nu va fi astazi (vineri), va fi fara indoiala in acest week-end", a declarat Rehn, in cadrul celui de-al 42-lea Forum Economic Mondial (WEF) reunit la Davos. In orice caz, acest acord ar trebui incheiat de preferinta in ianuarie, respectiv inainte de marti seara, a spus comisarul european.

Dar acest acord trebuie sa fie ambitios si sa asigure faptul ca datoria Greciei va fi adusa la 120% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2020, asa cum "a cerut Fondul Monetar International" (FMI), a avertizat la randul sau ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, care a participat, la Davos, la aceeasi dezbatere ca si Rehn.

Ministrul a precizat ca nu se asteapta la o intrare in incetare de plati a Greciei. Schaeuble nu a precizat insa cum ar putea fi atins acest obiectiv de reducere a datoriei Greciei. Potrivit unor surse apropiate dosarului, propunerea creditorilor privati (banci, fonduri de investitii etc) nu permite decat atingerea unui grad de circa 130%.

In aceste conditii, presedintele Eurogrup, care renuneste ministrii de Finante din Zona Euro, Jean-Claude Juncker, a apreciat ca statele creditoare ar trebui "sa renunte la o parte din datoria greceasca", precum bancile private.