In ciuda protestelor din ultimele 2 saptamani, prima de risc a Romaniei a scazut cu 12,2% de la inceputul anului, insa ramanem pe locul sase in randul celor mai riscante tari din Uniunea Europeana, acelasi loc pe care il ocupam si la inceputul lunii decembrie, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Astfel, daca la sfarsitul anului trecut, valoarea CDS-ului aferent Romaniei era de 449 puncte, vineri aceasta scazuse la 394 puncte, cel mai redus nivel din ultimele doua luni si jumatate. O prima de risc de 394 de puncte inseamna ca asigurarea impotriva riscului de neplata il costa pe investitor echivalentul unei dobanzi de 3,94%.

Exceptand Grecia, tara aflata practic in faliment, dintre cele 22 de tari membre UE pentru care Bloomberg prezinta date, in cazul a 20 de tari prima de risc a scazut, iar in cazul a 2 tari a crescut.

Aceasta scadere a primelor de risc s-a datorat atat unei usoare reveniri a increderii investitorilor in ce priveste rezolvarea crizei datoriilor, cat si faptului ca tari cu probleme precum Spania sau Italia au reusit sa se imprumute mai ieftin in ultimele 2-3 saptamani, dobanzile fiind in scadere.

De pe urma acestui trend, cel mai mult a avut de castigat Franta, a carei prima de risc a scazut cu aproape 25% si a ajuns la 165,7 puncte (in termeni absoluti, cea mai mare scadere s-a inregistrat in cazul Irlandei, respectiv 107 puncte), in timp ce Suedia continua sa fie perceputa drept cea mai sigura tara din Uniunea Europeana, avand o prima de risc de doar 61 de puncte. Norvegia ramane cea mai putin riscanta tara din Europa cu o prima de risc de doar 37 puncte.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.