¬Guvernul a aprobat un proiect de hotarare pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor privind venitul minim garantat, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului si alocatia pentru sustinerea familiei. In privinta ajutoarelor sociale ramane o singura lista de bunuri care duce la excluderea unor beneficiari. Nu vor putea primi ajutoare cei care detin bunuri precum: biecte de arta, bijuterii si metalele pretioase de peste 100 de grame, obiecte de cristal si portelan de mare valoare, blanuri de valoare mare, obiecte de colectie.

In acest fel, se simplifica procedura de acordare a ajutoarelor sociale. Beneficiarii de venit minim garantat, care vor iesi din plata pentru ca nu si-au platit impozitele, nu mai pot fi obligati sa munceasca in folosul comunitatii.

Au mai fost aprobate si noi reguli pentru acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei.

Copiii in varsta de pana la 18 ani, care urmeaza o forma de invatamant in strainatate, vor fi luati in calcul la stabilirea alocatiei de sustinere a familiei, daca si numai daca respectivele unitati de invatamant, prezinta dovezi privind frecventarea cursurilor scolare peste hotare.

Tinerii in varsta de pana la 18 ani, care termina cele 10 clase obligatorii de invatamant, vor fi luati in calcul, la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, ca membri ai familiei.

Pentru a primi ajutoare sociale, beneficiarii sunt obligati sa-si plateasca impozitele locale, respectiv impozitul pe imobile, terenuri si autoturisme/autovehicule.

Venitul minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si indemnizatia de crestere a copilului raman la nivelul actual.