Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Taxa auto de primă vânzare, suspendată de Guvern. Cei care au plătit taxa isi vor primi banii înapoi

Noua varianta a taxei de poluare auto, intrata in vigoare la inceputul anului 2012, va fi suspendata pana la inceputul anului viitor, a anuntat luni Ministerul Mediului. Cei care au apucat deja sa plateasca noua varianta a taxei isi vor primi banii inapoi. Practic, cei care vor sa vanda masini mai vechi de anul 2007, deja inmatriculate in tara, au acum timp sa faca acest lucru pana la 1 ianuarie 2013, fara ca noii cumparatori ai acestor masini sa fie nevoiti sa achite taxa pe poluare auto. Pe de alta parte, programul Rabla va demara in acest an cu o intarziere de 2-3 saptamani fata de planurile initiale, a declarat pentru site-ul 0-100.ro seful Administratiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu. El a precizat ca Rabla 2012 se va desfasura in aceleasi conditii ca anul trecut, doar ca numarul de masini casate va fi mai mic, fiind vorba initial de fonduri pentru scoaterea din uz a 30.000 de automobile mai vechi de zece ani (fata de 110 mii de masini in 2011). Daca anul trecut se vorbea despre demararea Programului Rabla pe 2012 la 1 februarie, modificarea taxei pe poluare auto a dat planurile initiale peste cap.

Lucas Papademos: Grecia va fi fortata sa iasa din zona euro daca creditorii internationali nu ajung la un acord pentru un nou plan de salvare

Grecia se confrunta cu "spectrul falimentului si cu toate consecintele cumplite care rezulta de aici", a avertizat premierul elen Lucas Papademos. El a aratat ca, in cazul in care creditorii internationali ai tarii nu ajung la un acord asupra unui nou plan de salvare, Grecia va fi in imposibilitatea de a-si plati datoriile si va fi fortata sa iasa din zona euro. Pe fondul indoielilor privind disponibilitatea Greciei de a-si reduce cheltuielile si a majora impozitele, Germania a sugerat ca un comisar european sa preia controlul asupra politicii fiscale elene. Evangelos Venizelos, ministrul de finante grec, a respins insa acest plan, declarand ca acest lucru ar submina "identitatea si demnitatea nationala" a Greciei. Philipp Rosler, ministrul economiei germane, a insistat insa ca un control extern asupra politicilor Greciei ar trebui luat in considerare. "Daca grecii nu reusesc sa faca acest lucru ei insisi, conducerea si monitorizarea ar trebui sa vina intr-un mod mai puternic din afara, de exemplu, prin intermediul UE," a spus oficialul german.

Facebook ar putea depune in cateva zile documentatia pentru listarea la bursa

Facebook, cea mai mare retea de scocializare online, intentioneaza sa depuna documentatia necesara pentru listarea la bursa in cateva zile, au declarat doua surse apropiate discutiilor, pentru Bloomberg. Compania discuta despre o evaluare la 75-100 de miliarde de dolari, au precizat sursele citate. Oferta publica ar asigura Facebook fonduri pentru a se extinde in continuare si pentru a respinge competitia din partea rivalilor precum Google si Twitter. Compania a discutat atragerea a 10 miliarde de dolari prin aceasta oferta, a declarat in noiembrie o sursa apropiata situatiei. O oferta de 10 miliarde de dolari s-ar situa pe locul al patrulea derulate de companii americane, dupa Visa, General Motors si AT&T Wireless. De asemenea, aceasta ar reprezenta cea mai mare oferta a unei companii IT, detronand Google, care a atras 1,9 miliarde de dolari in 2004, la o valoare a companiei de 23 miliarde de dolari. Daca in urma listarii, valoarea Facebook se va situa la 100 de miliarde de dolari, ar fi aproximativ la egalitate cu McDonald's si circa la jumatate fata de Google. Reteaua de socializare online a ajuns la peste 800 de milioane de utilizatori, dintre care 500 de milioane se conecteaza zilnic la conturile de Facebook.