Daca interventiile precedente si pragul stabilit de Banca Elvetiei fata de euro i-a luat oarecum prin surprindere pe investitorii in piata valutara internationala, acum acestia sunt cei ce asteapta ca Banca Centrala sa confirme zvonurile recente. Interventia pare iminenta, iar profitul sigur. Este doar o capcana intinsa speculatorilor?

Banca Nationala a Elvetiei este pregatita sa apere aprecierea francului cu maxima determinare sau “cursul Eur/Chf ar trebui sa ajunga la 1.30 sau chiar 1.40 in viitorul apropiat”, au sunat afirmatiile recente ale oficialilor marilor banci elvetiene, precum UBS.

Investitorii din intreaga lume speculeaza ca interventia este iminenta, in piata existand estimari precum ca SNB si BIS (Banca pentru Reglementari Internationale) vor interveni daca pragul minim stabilit, de 1.20, va fi amenintat.

In Romania, interesul pentru piata valutara a crescut brusc dupa interventiile si speculatiile recente, francul fiind o valuta de mare interes atat pentru speculatori cat si pentru cei care au contractat credite in aceasta moneda”, afirma reprezentantii Admiral Markets in Romania.

Miliardarul american de origine maghiara si totodata cel mai cunoscut speculator valutar, G.Soros, a declarat recent ca nu ar specula impotriva unui franc aparat de Banca Centrala, aflata in prezent in pozitia de a tipari orice suma de care va fi nevoie.

„Banca Elvetiei a ajuns la un nivel ridicat de credibilitate in devalorizarea francului si stabilirea unei limite pe care sunt sigur ca o vor apara, iar in curand vor muta pentru 1.30 si 1.40”, este convins un investitor local, in timp ce altii sunt de parere ca “deocamdata doar vorbesc si privesc daca merge, in caz contrar vor printa franci si cursul va sari imediat. Oricum, de-a lungul istoriei nu a fost o idee prea buna sa tranzactionezi impotriva Bancii Centrale”. De ce este insa interesul atat de mare si ce inseamna pentru investitorii pe piata valutara o fluctuatie a cursului de schimb de cateva procente?

Exemplu: Investitie: 200-500 EUR Risc asumat: 1.000 EUR Profit urmarit: 10.000 EUR

“Sa presupunem ca un speculator cumpara un contract pe Eur/Chf la 1.20, in valoare de 100.000 euro pentru care imobilizeaza o suma (marja sau garantie) cuprinsa intre 200 si 500 euro, in functie de levierul disponibil. Stabileste nivelul Stop Pierdere la 1.19, mizand pe protectia oferita de SNB, astfel asumandu-si un risc de 1.000 de euro in cazul in care cursul evolueaza nefavorabil. Obiectivul urmarit, 1.30, aduce in contul acestuia 10.000 de euro. S-a intamplat de 2 ori in trecutul recent, la paritate si la 1.10, ramane de vazut daca se va mai repeta” explica analistii Admiral Markets intersul imens fata de Eur/Chf.

De ce nu creste cursul din moment ce toti stiu ca nu scade sub 1.20?

“Vanzatorii vor testa determinarea Bancii Centrale, iar cursul nu va creste pana cand nu vom vedea cel putin o tentativa de revenire sub pragul 1.20, absorbita imediat, acela fiind semnalul de cumparare. Trebuie mentionat ca nici SNB nu vrea sa piarda, ceea ce s-ar intampla in cazul unei interventii la momentul nepotrivit. SNB vrea sa elimine ordinele de vanzare si in nici un caz sa faca jocurile speculatorilor, pentru ca profitul acestora reprezinta pierderea bancii. Cine are rabdare castiga, cine se grabeste risca, este un joc psihologic care trebuie inteles” precizeaza analistii Admiral Markets.