"​Ce faci daca urmand unui soc puternic deficitul se duce catre 3,5% din PIB? Tai cheltuieli aiurea pentru a scapa de sanctiuni? Adica esti prociclic cand economia intra in recesiune? In plus, economii care au potential de crestere semnificativ, cum sunt cele emergente, isi pot permite deficite structurale mai mari de 0,5% din PIB -datoria publica poate creste fara ca ponderea ei in PIB sa se mareasca", a explicat profesorul de economie Daniel Daianu pentru HotNews.ro. Trebuie sa discutam, mai spune el, nu numai despre deficit bugetar, ci mai ales despre structura cheltuielilor bugetare, despre eficienta utilizarii banului public.

"Problemele mari din zona euro sunt legate, in principal, de dezechilibre externe si, apoi de datoriile publice ale unor tari. Aici intervine o chestiune de diagnostic al crizei. In plus, ce faci cu diversitatea foarte mare de circumstante, cu decalajele de competitivitate mari, care nu se pot rezolva cu masuri bugetare. Aceasta diversitate indica ca economiile din UE au cicluri economice nu suficient de sincrone si pot suferi socuri asimtrice foarte puternice", mai arata Daianu.

Fostul ministru de Finante da si un exemplu: "dupa Eurostat, Romania are printre cele mai ridicate investitii publice intre NMSs in perioada 2005-2009, peste 5% din PIB. S-a vazut aceasta oare in infrastructura tarii? Poti sa ai deficite mici si sa ramai o tara mica, daca banii sunt cheltuiti nu cum trebuie. Eu sunt mirat de aceasta citire foarte restrictiva a Tratatului. Oficialii nostri ar trebui sa fie mai atenti la ce spune Mario Monti, care accentueaza problemele care trebuie sa se rezolve prin politici la nivelul UE, nu numai la nivel national. Drept este ca si Traian Basescu a remarcat acest fapt in discursul de azi. Dar in discursul dansului probleme de design defectuos ale zonei euro nu se vad. Totul se rezuma la disciplina bugetara, care nu este intelegerea rotunda, corecta a problemelor", conchide Daianu.