Nesemnarea acordului poate atrage si mai mult ostilitatea celor din UE asupra noastra, explica intr-o scurta discutie cu HotNews profesorul de economie Cristian Paun. In opinia lui, Tratatul trebuie semnat chiar daca incurajeaza etatismul in defavoarea antreprenorilor privati.

Cristian PaunFoto: Arhiva personala

Rep: Cat de ok este sa semnam Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara?

Cristian Paun: Nu e ok Tratatul in sine dar nici nu putem sa ne dam deoparte. E obligatoriu sa facem ce decid cei de la centru. Asta a insemnat si inseamna participarea noastra la proiectul European.

Rep: Putem sa ne permitem "luxul" de a nu semna? Care ar fi riscurile?

C.P.:Nesemnarea acordului poate atrage si mai mult ostilitatea celor din UE asupra noastra. Politicienii inca nu ne sunt atat de ostili (in totalitatea lor) asa cum sunt oamenii de rand. Riscul e sa nu ne semneze nici ei niste treburi pentru care e nevoie de acordul politic - Spatiul Schengen.

Rep: Pana la urma, o mare parte din probleme au fost generate de sectorul privat (vezi bancile etc). Tratatul pare a adresa mai degraba sectorul public. Este o corecta solutie?

C.P.: Bancile nu sunt afaceri private. Sunt semi-private: private la forma de organizare si publice prin faptul ca opereaza cu banul statului, cu privilegii de la stat (rezerva fractionara, faliment greoi, dobanda aproape de zero etc.).

Rep: In plus, pietele financiare sunt cu mult inaintea mecanismelor greoaie ale politicienilor. Aceasta "distanta" dintre piete si politicieni nu va fi in detrimentul statelor?

C.P.: Eu stiu teza cu pietele ca se misca mai repede decat politicienii. Atentie insa ca piata financiara e una dintre cele mai reglementate piete dintre cele care exista. Ideea e ca solutiile care se prefigureaza, se aplica deja si sunt solutii care salveaza statul, bancile centrale (monedele), bancile comerciale. In detrimentul mediului de afaceri si individului privat. Concluzia: eu nu cred in solutiile care nu aduc liberalizare, reduceri fiscale si incurajarea afacerilor private. Aceste solutii care intaresc statul, interventionismul bancar, bancile comerciale nu vor face decat sa mai inchida o afacere privata in favoarea unei noi sucursale de banca. Pe principiul: economia REA inlocuieste economia BUNA (Legea lui Gresham).