Rezervele internationale ale BNR au scazut usor, dar raman la un nivel mai mult decat confortabil- 37,08 miliarde de euro
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,393 miliarde euro. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2012 au fost de 37,089 miliarde euro, fata de 37,251 miliarde euro la 31 decembrie 2011.
BNR şi-ar cheltui echivalentul rezervei de aur într-un singur an, dacă ar fi obligată să acopere deficitul bugetului de asigurări sociale, iar scăderea rezervelor internaţionale ar limita posibilitatea statului de a se împrumuta, a declarat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Corecţiile care se doresc evitate acum prin utilizarea rezervei valutare sunt imposibile şi dacă am avea voie. (...) Statul n-ar mai putea să se împrumute, tocmai pentru acoperirea acestor deficite. Numai deficitul bugetului de asigurări sociale este de trei miliarde de euro, adică toată rezerva de aur a României. Acest deficit este structural, nu temporar. Dacă nu-l corectezi, va trebui să plăteşti în fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru că va creşte. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a spus Isărescu la un seminar destinat utilizarii rezervei internationale.
"Am vazut recent o discutie incipienta, stiu ca se va amplifica, ce face Banca Nationala ca nu mai fructifica rezerva internationala? Asa este. Avem o problema majora, e o problema de costuri in definitiv a bancii centrale, pentru ca o rezerva destul de mare care ne-a ferit de dezechilibre mai mari, de fluctuatii mai mari nu mai aduce la fructificare ce aducea acum 5-6 ani", a mai spus Isarescu.
El a declarat ca BNR nu mai reuseste sa fructifice rezerva internationala nici la 10% din cat o fructifica in trecut.
Platile scadente in luna februarie 2012 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 180,36 milioane euro.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU