Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 32,696 miliarde de euro, fata de 33,193 miliarde euro, cat erau la 31 decembrie 2011. Scaderea s-a datorat iesirilor de 1,45 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de banci, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. Intrarile la rezerva, de 955 milioane euro, au constat in principal din alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele, se arata intr-un comunicat al Bancii de emisiune.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,393 miliarde euro. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2012 au fost de 37,089 miliarde euro, fata de 37,251 miliarde euro la 31 decembrie 2011.

BNR şi-ar cheltui echivalentul rezervei de aur într-un singur an, dacă ar fi obligată să acopere deficitul bugetului de asigurări sociale, iar scăderea rezervelor internaţionale ar limita posibilitatea statului de a se împrumuta, a declarat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Corecţiile care se doresc evitate acum prin utilizarea rezervei valutare sunt imposibile şi dacă am avea voie. (...) Statul n-ar mai putea să se împrumute, tocmai pentru acoperirea acestor deficite. Numai deficitul bugetului de asigurări sociale este de trei miliarde de euro, adică toată rezerva de aur a României. Acest deficit este structural, nu temporar. Dacă nu-l corectezi, va trebui să plăteşti în fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru că va creşte. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a spus Isărescu la un seminar destinat utilizarii rezervei internationale.

"Am vazut recent o discutie incipienta, stiu ca se va amplifica, ce face Banca Nationala ca nu mai fructifica rezerva internationala? Asa este. Avem o problema majora, e o problema de costuri in definitiv a bancii centrale, pentru ca o rezerva destul de mare care ne-a ferit de dezechilibre mai mari, de fluctuatii mai mari nu mai aduce la fructificare ce aducea acum 5-6 ani", a mai spus Isarescu.

El a declarat ca BNR nu mai reuseste sa fructifice rezerva internationala nici la 10% din cat o fructifica in trecut.

Platile scadente in luna februarie 2012 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 180,36 milioane euro.