China ar putea sa-si majoreze participarea la Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) si la noul fond de salvare intitulat Mecanismul European de Stabilitate (MES) care va inlocui FESF, a anuntat joi premierul chinez Wen Jiabao, citat de AFP.

"China are in vedere o participare sporita pentru rezolvarea crizei datoriilor europene prin intermediul FESF si MES", a spus seful guvernului chinez, intr-o conferinta comuna de presa cu cancelarul german Angela Merkel, care s-a deplasat la Beijing pentru a asigura China in privinta sanatatii economice a UE.

Wen a precizat ca Beijingul este in curs de evaluare a mijloacelor de realizare a acestei participari sporite, "prin intermediul FMI" (Fondul Monetar International).

In octombrie, guvernul chinez a afirmat ca incearca sa obtina clarificari tehnice legate de majorarea mijloacelor FESF, dupa adoptarea unui plan anticriza de tarile UE.

Presedintele FESF, Klaus Regling, s-a deplasat atunci in China, ceea ce a fost perceput drept un semnal ca Fondul incearca sa obtina sustinerea acestei tari, care dispune de cele mai mari rezerve de devize din lume, in valoare de aproape 3.200 miliarde dolari.

China detine peste 500 miliarde dolari in datorii suverane europene, potrivit estimarilor expertilor, care nu au fost insa confirmate oficial.

Subliniind necesitatea ca tarile europene sa respecte pactul de stabilitate, Angela Merkel a declarat joi, in Beijing, unde a ajuns in cursul diminetii, ca "euro, in calitate de moneda comuna, a facut Uniunea Europeana mai puternica" si si-a exprimat increderea in capacitatea statelor europene de a depasi criza datoriilor suverane.