China ar putea sa-si majoreze participarea la fondurile europene de salvare - premierul Wen Jiaobao
"China are in vedere o participare sporita pentru rezolvarea crizei datoriilor europene prin intermediul FESF si MES", a spus seful guvernului chinez, intr-o conferinta comuna de presa cu cancelarul german Angela Merkel, care s-a deplasat la Beijing pentru a asigura China in privinta sanatatii economice a UE.
Wen a precizat ca Beijingul este in curs de evaluare a mijloacelor de realizare a acestei participari sporite, "prin intermediul FMI" (Fondul Monetar International).
In octombrie, guvernul chinez a afirmat ca incearca sa obtina clarificari tehnice legate de majorarea mijloacelor FESF, dupa adoptarea unui plan anticriza de tarile UE.
Presedintele FESF, Klaus Regling, s-a deplasat atunci in China, ceea ce a fost perceput drept un semnal ca Fondul incearca sa obtina sustinerea acestei tari, care dispune de cele mai mari rezerve de devize din lume, in valoare de aproape 3.200 miliarde dolari.
China detine peste 500 miliarde dolari in datorii suverane europene, potrivit estimarilor expertilor, care nu au fost insa confirmate oficial.
Subliniind necesitatea ca tarile europene sa respecte pactul de stabilitate, Angela Merkel a declarat joi, in Beijing, unde a ajuns in cursul diminetii, ca "euro, in calitate de moneda comuna, a facut Uniunea Europeana mai puternica" si si-a exprimat increderea in capacitatea statelor europene de a depasi criza datoriilor suverane.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi