Ministerul Muncii a anuntat miercuri, 1 februarie, ca suspenda ajutoarele sociale catre 73.000 de beneficiari din cauza ca acestia nu si-au platit impozitele locale. Practic, acum in toiul iernii, cam 10% din totalul beneficiarilor de ajutoare sociale nu vor mai primi nici un ban de la stat. Ce se va intampla cu aceste persoane in timpul iernii, cand gasirea unui loc de munca in diverse domenii, precum constructiile sau agricultura, pare misiune imposibila? Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, spune ca suspendarea ajutoarelor sociale din cauza neplatii impozitelor "este un act de dreptate pentru oamenii corecti". La randul sau, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania (ACR), Emil Draghici, a afirmat ca beneficiarii au atat drepturi prin primirea ajutoarelor sociale, cat si obligatii. Vezi in text care este pozitia ministrului muncii si a presedintelui ACR fata de suspendarea acestor plati.

Sulfina BarbuFoto: HotNews.ro
  • Sulfina Barbu a afirmat ca aceste persoane isi vor primi in februarie drepturile pe luna ianuarie. Astfel, nu se pune problema sa ramana fara niciun ban toata iarna. Ministrul Muncii considera ca sunt persoane care au drepturi (primirea ajutoarelor sociale), dar si obligatii (plata impozitelor). "Atata timp cat este vorba de bani de la bugetul de stat, eu cred ca este un act de dreptate pentru oamenii corecti, pentru cei care muncesc si isi platesc taxele la  timp".

Ministrul a mai spus ca autoritatile locale au posibilitatea sa faca esalonari la plata impozitelor pentru cetatenii care reprezinta cazuri sociale mai deosebite. "Este un act care intra in atributia autoritatilor locale", a precizat ministrul. Esalonarea la plata a impozitelor poate fi o solutie care poate fi utilizata de autoritatile locale tocmai pentru ca anumite persoane sa-si poata primi in continuare ajutoarele sociale.

Intrebat daca esalonarea la plata este o solutie, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania a spus ca este nevoie de analiza fiecarui caz in parte. Draghici sustine ca in localitatea in care este primar, Vulcana Bai din Dambovita, nu sunt cazuri de neplata a impozitelor.

  • Draghici considera ca orice persoana care primeste ajutor social trebuie sa contribuie si cu plata impozitelor. "Plata ajutorului social, precum orice alta plata, se poate face numai daca ai veniturile realizate. Ajutorul social este un drept, dar are si obligatii. Constituirea fondurilor publice are la baza buna credinta a contribuabililor. Fiecare dintre noi avem acces la servicii pe care le dorim tot mai bune. Ce s-ar intampla daca nimeni nu si-ar plati  obligatiile?", a spus Draghici.

Mai mult, acesta considera ca perioada de la termenul limita pentru plata impozitelor pana la supendarea ajutoarelor sociale ar trebui redusa. Acum, potrivit Legii 416/2001, reactualizata, privind venitul minim garantat, termenele pentru plata impozitelor locale sunt 31 martie si 30 septembrie. Practic, acum au fost sistate ajutoarele pentru cei care nu au respectat termenele de anul trecut. Draghici sustine ca rau-platnicii ar trebui sa nu mai primeasca bani de la stat imediat dupa ce au depasit termenele stabilite prin lege.

Draghici a spus ca este nevoie de masuri pentru constientizarea contribuabililor. "Trebuie sa luam angajamente scrise de la acestia chiar de la primul termen de plata. Aici este nevoie foarte mult de mediatizare prin mass-media", a mai spus primarul.

De cand au inceput sa se resimta efectele crizei economice, Guvernul a luat o serie de masuri pentru restrangerea accesului la ajutoarele sociale. Nu doar cei care nu-si platesc impozitele raman fara ajutoare, ci si cei care refuza un loc de munca sau cei care nu vor accepta sa participe la cursuri de formare profesionala.

De-a lungul timpului, au fost adesea mediatizate cazuri de intreprinzatori, mai ales din domeniul agriculturii, care sunt refuzati sistematic de beneficiarii de ajutoare sociale care nu vor sa renunte la ele pentru un loc de munca. De asemenea, presa a relatat in numeroase randuri ca multi primari, mai ales in mediul rural, au acordat ajutoare sociale contra voturi.