Economia Marii Britanii este primejdios de aproape de o recesiune in W, relateaza Reuters. In acelasi timp, Scotia forteaza obtinerea independentei, iar primul ministru David Cameron s-a indepartat de partenerii sai din coalitia democrat-liberala, prin refuzul semnarii noului pact economic european.

Cu toate acestea, liderul conservator are putine temeri pentru pierderea stabilitatii coalitiei de guvernare. Facand clara determinarea sa de a rezolva deficitul bugetar record al Marii Britanii, guvernantii au reusit sa mentina in continuare ratingul de AAA si ratele dobanzii reduse, spre deosebire de SUA si Franta care au fost retrogradate de catre agentiile de rating.

Cea mai mare provocare pentru anul 2012 a primului ministru Cameron va fi mentinerea Marii Britanii departe de o criza prelungita, chiar daca planul sau de austeritate nu lasa loc pentru cresterea cheltuielilor care sa stimuleze cererea agregata si se bazeaza foarte mult pe capacitatea Bancii Angliei de a mentine economia pe linia de plutire.

Economia Marii Britanii s-a contractat usor mai mult in comparatie cu estimarile analistilor, cu 0,2% in ultimele 3 luni ale anului 2011, si s-ar putea indrepta spre o recesiune tehnica, dupa un an de stagnare si crestere a somajului.

Coalitia spune ca nu programul fara precedent de taiere a cheltuielilor si de crestere a taxelor reprezinta o problema pentru Marea Britanie si sustine ca de vina sunt problemele generate de zona euro si de contextul international. In schimb, criticii spun ca austeritatea sufoca increderea si potentialul de crestere.

Cu ratele dobanzii aflate la un minim record si sub o presiune politica persistenta pentru a tine politica monetara jos, in ciuda iesirii din tinta de inflatie, Banca Angliei a reinceput tiparirea de moneda, in incercarea de a sustine cererea. Totusi, factorii de decizie de la Banca Angliei au avertizat ca acesta este singurul lucru pe care il pot face pentru a stabiliza economia.

Daca zona euro se destrama si schimburile financiare se prabusesc, Marea Britanie se poate confrunta cu o alta recesiune profunda, in contextul in care cea mai mare parte a exporturilor sale este orientata catre pietele europene.

Ministrii vad insa doar o recesiune superficiala, in cel mai rau caz.

Orice criza mai lunga decat se estimeaza poate conduce la un dezastru pentru obiectivul de reducere a deficitului bugetar si poate pune ratigul bun al Marii Britanii din nou la indoiala.

Un element de mandrie pentru David Cameron poate fi regasit in ultimele previziuni ale Fondului Monetar International care, desi aratau o scadere a economiei de 0,6% in anul 2012, considera ca Marea Britanie va avea un parcurs mai bun decat restul tarilor din Europa, inclusiv fata de rivalii sai economici Germania si Franta.