"Nu am constatat nicio reducere a expunerilor pe care bancile le au pe Romania", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR pentru HotNews.ro. Declaratia vine la scurt timp dupa ce media locala nota ca, potrivit unui raport al Bancii Reglementelor Internationale, bancile straine si-au redus expunerea pe Romania in toamna anului trecut cu 2,6 miliarde de euro. Anterior, CEO-UL unei banci straine locale, declarase pentru HotNews ca nici vorba de reduceri, cifrele din Raportul BRI reprezentand diferente din re-evaluarea conform normelor IFRS a portofoliului de investitii. Oficialii BRD-GSG neaga la randul lor reducerea expunerii pe Romania. “Liniile de expunere in Euro ale Societe Generale pe BRD se mentin", a declarat pentru HotNews.ro Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD-GSG.

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Potrivit lui Cercel, liniile de expunere in euro ale Societe Generale pe BRD raman in cadrul planificarii strategice a bancii, asa cum o cer si reglementarile. "Asemeni majoritatii bancilor - , am initiat demersuri de diversificare a surselor de finantare in valuta: institutii multilaterale, emisiuni de obligatiuni pe care le avem in vedere, consolidarea bazei de savings locala”, mai spune Cercel

Potrivit raportului citat de media locala, expunerea locală a băncilor străine a scăzut în toamna trecută cu 2,6 mld. euro, deşi unii jucători au adus bani în plus. Bancherii austrieci ar fi tăiat expunerile pe România în trimestrul al treilea din 2011 cu circa 1,9 mld. euro comparativ cu nivelul înregistrat la jumătatea anului trecut, sub presiunile de reducere a vulnerabilităţii la risc şi de consolidare a capitalurilor. Astfel, expunerea locală a austriecilor a scăzut la 29 mld. euro, însă nu şi-au pierdut poziţia de principali finanţatori ai României. Grupurile austriece prezente pe piaţa locală sunt Erste – prin BCR, Raiffeisen, Volksbank şi UniCredit Bank Austria – reprezentată de UniCredit Ţiriac Bank.