VIDEO Compania aeriana ungara Malev, aflata in faliment, a incetat zborurile dupa 66 de ani de activitate
Furnizorii au început să ceară plăţi în avans pentru serviciile prestate, iar guvernul nu mai poate finanţa compania, măsură interzisă în luna ianuarie de Comisia Europeană.
"Această situaţie a accelerat cheltuielile într-o asemenea măsură încât astăzi situaţia companiei a devenit nesustenabilă. Consiliul de Administraţie a dispus încetarea operaţiunilor pentru a minimiza pierderile", se spune într-un comunicat al Malev. Toate zborurile companiei au fost suspendate începând de la ora 5:00 GMT (6:00 ora locală la Budapesta).
Comisia Europeană a cerut luna trecută Malev să restituie ajutoare de stat în valoare de 390 milioane de dolari, încasate în perioada 2007-2010.
Fondată în 1946, Malev opera deja practic în faliment încă din 30 ianuarie, când guvernul a declarat-o companie cu importanţă strategică, statut care protejează afacerile de creditori, transmite Bloomberg.
Malev generează 40% din rulajul anual al aeroportului internaţional de la Budapesta şi dispune de o flotă de 22 de aeronave pentru pasageri, contractate în leasing.
Guvernul ungar nu a reuşit să privatizeze compania cu 2.600 de angajaţi şi a renunţat din 2010 la această strategie.
Veniturile şi profitabilitatea companiei au fost afectate sever de concurenţa dură cu companiile low cost, precum Wizz Air, situaţie care se va înrăutăţi din primăvară, când Ryanair a anunţat că va relua zborurile la Budapesta după 18 luni de pauză.
Wizz Air a anunţat vineri că oferă pasagerilor Malev blocaţi pe aeroporturi străine tichete speciale la preţ redus până la Budapesta, pentru 9.900 forinţi, echivalentul a 45 dolari SUA.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Asta este rezulktatul in mediul economieie de piata...
La fel, o lectie celor care criticau pe oricine avea tangenta, ca ce prost este administrat TAROM-ul...
Mai bine mic, dar sanatos, poti creste...
Succes TAROM (si toate companiilor romanesti)!!!!
Din surse, care nu contravin directivelor UE.
Din pacate, actionar majoritar e statul ungar, care e bun de plata pentru cel putin 660 milioane dolari, fara a socoti drepturile salariale pt 2.600 angajati care nu pot fi dati afara chiar maine dimineata.
Din cauza gestiunii foarte proaste s-a ajuns aici, a coruptiei si furturilor, a numirilor politice la sefia Malev, etc.
N-a vrut nimeni sa cumpere Malev si Ungaria s-a si incapatanat sa aiba o companie aeriana nationala, semn de mandrie, etc.
Uite ca e inca o dovada ca mandria ungureasca nu produce in final decat falimente..
Chiar daca vand avioanele tot nu scot banii datorati.
Wizz Air si alte companii low-cost private vor profita din plin de recuperarea celor 40% cota de piata.
Inainte sa vorbesti de prostia altora, mai pune tu mana pe o carte de istorie si umple lacunele pe care le ai.
chestia asta e un fel de gluma mai veche de-a noastra si nu numai. Totusi recunosc ca ante-comentatorul tau a pus in plus ultima propozitie. Era ok si fara.
Intre razboaie Ungaria era un regat fara rege condus de un amiral fara flota...
Eu parca asa stiam, poate ma insel, sau poate intre timp s-au mai schimbat lucrurile.
Malevul a fost privatizat in 2007. privatii aia au facut o treaba atat de buna ca in 2010 a fost in faliment si a fost rascumparat de statul maghiar.
EU a zis 'niet', ca doar bancile nemtzesti, britanice, austriece si englezesti pot fi salvate nu niste amarati de est europeni. si i-a obligat pe aia de la Malev sa retunreze banii din 'ajutoare ilegale' date de statul maghiar. (se intelege, banii dati la banci de vestici sunt 'ajutoare legale')
érted?
Asta inseamna sa te pui rau cu inalta poarta. Cine are ochi de vazut , vede.
In timp ce noi facem tot ce putem sa platim, ungurii confisca fonduri private de pensii, dau afara judecatorii de la Curtea Constitutionala si alte magarii.
Asta e problema Ungariei. Ca nu joaca cinstit, iar noi da.
ia uite la manifestanti cum urla ca apucatii de streche,da trebuie sa fii tare prost sa nu vezi ca sunt tot aceiasi si iar aceiasi,ca unul nu striga jos voiculescu si hotia(are proces amnat de 40 de ori )el cumpara de 75 de ori mai ieftin decat noi,si ASTA duce la falimentul nostru,nu?dar vezi vreunul sa manifetste contra lui,sau contra judecatorilor cu sute de milioane salariu si pensie?deci,se vede cine ii plateste,de ce sa ne luam dupa cativa oameni fara minte?In 90 eram sute de mii si Iliescu a raspuns a nu cedeaza la presiunile strazii!
Iaca!
Atunci Tarom a raportat cele mai mari profituri din ultimul deceniu, respectiv 72,68 milioane lei (16,8 milioane euro la cursul actual). În 2006, acest indicator a fost de 43,26 milioane lei, în timp ce în 2005 profitul a fost de 3,84 milioane lei.
Tarom şi-a redus anul trecut pierderile cu 24,16% faţă de anul precedent, de la 332,5 milioane lei la 252,18 milioane lei.
Pentru 2012, pierderea estimată este în scădere, repectiv 187,24 milioane lei, adică 43 de milioane de euro.
Rezultatele succesive înaintate de Tarom la Ministerul Finanţelor arată că pierderile companiei în perioada 2008-2011 se cifrează la 824 milioane lei, respectiv 191 milioane euro.
Compania ar putea avea din nou câştig de abia în 2015.
Estimările sunt că pierderile ar urma să scadă la 122,29 milioane lei în 2013, la 60,58 milioane lei în 2014, potrivit proiectului de buget pentru acest an.
Vanzarea Tarom ar aduce sub 50 de milioane euro, in timp ce pierderile cumulate in ultimii 4 ani (incluzand si 2012) se ridica la 234 milioane euro.
Pana trece din nou pe profit, in 2015, Tarom va acumula circa 280 milioane euro pierderi (Malev a pierdut deja toti banii astia +390 milioane primiti ilegal de la stat), bani ce vor trebui recuperati din profitul anilor urmatori, probabil vreo 8-10 ani.
Alta solutie e vanzarea, dar numai in conditii foarte bune, la un moment cu cerere mare si fara criza internationala.
Cat despre intrebarea ta legat de emigranti, iti raspund eu. Din cei 80 de milioane de cetateni germani, numai 5 milioane sunt emigranti naturalizati. Si de obicei presteaza muncile de jos, n-au fost in stare sa se ridice la nivelul de middle-class german. Fiindca pur si simplu sunt inferiori germanilor. Multi dintre ei, cetateni germani de origine turca, chiar daca sunt la a doua generatie n-au fost inca in stare sa invete bine limba germana. Deh, nu toti au acelasi nivel intelectual...
cati angajati are CN Tarom si la cate avioane stiti ??
Pai tot cam 2500 la 24 aeronave si rate de platit cat casa ...deci ghici cine urmeaza ??
Si tot wizz-ul e cel care musca si din TAROM cum a muscat si din Malev !
Stiti doar s aratati cu degetul cand e mai bine afara, iar cand e mai bine in RO, veniti cu chestii din astea de basicat, lasa ca si in Ro o sa se strice. Ei uite, ca Taromul inca traieste si va trai in continuare...
Eu nu vreau o tara ca afara, pe astia ca voi va vreau AFARA!
tot personalul tehnic la Airberlin se ridica la 1200 de persoane dar la peste 150 avioane in prezent si alte 90 comandate si care urmeaza sa vina in flota. Ce spuneam despre eficienta si costuri ??
Daca 'tatucu' stat este fortat de UE sa nu mai perfuzeze Taromul cu milioane de Euro atunci acesta ia calea Malevului, simplu si pe intelesul tuturor.
tot personalul tehnic la Airberlin se ridica la 1200 de persoane dar la peste 150 avioane in prezent si alte 90 comandate si care urmeaza sa vina in flota. Ce spuneam despre eficienta si costuri ??
Daca 'tatucu' stat este fortat de UE sa nu mai perfuzeze Taromul cu milioane de Euro atunci acesta ia calea Malevului, simplu si pe intelesul tuturor.
Tarom e cu 20 ani peste Malev.
Daca la un an dupa un razboi pierdut si cu tara distrusa, se infiinta o companie aeriana, cum putem defini starea actuala a vremurilor si tarilor in care traim?
..Dezastru..
Ar trebui sa ne uitam in oglinda si sa vedem ca nici Tarom-ul nu merge pe profit de mult timp. Sa nu cumva sa urmam noi.
Ma gandesc si la acei pasageri blocati in cine stie ce tari, care poate au pierdut bani , timp cu acest faliment.
Sper, ca se rezolva situatia lor cu bine.
Deși nu cunosc motivul pentru care ai cumpărat de la o companie străină in loc să cumperi de la una româneasca, mă bucur că ți-au administrat o lecție deși poate singura.
de ce? pt ca ochii sunt pusi de mult pe TAROM. si e al dracu de greu sa justifici privatizarea unei companii cu castiguri mari. (nu merge placa cu 'statul e prost administrator, bla bla'), plus ca daca are castig trebuie baietii destepti sa scoata mai multi bani la cumparare.
deci duduia Ruxandra si-a facut datoria timp de 2 ani si jumatate. cand si-a dat demisia citim asta in presa financiara " După pierderile-record de anul trecut, Tarom a intrat în vizorul autorităților, fiind pe lista companiilor ce urmează a fi privatizate. Până atunci, compania se restructurează, vrea să-și reducă din pierderile istorice și să renunțe la o parte din personal."
AAAAAHAAA. RETETA CLASICA: o falimentezi ca apoi sa o vinzi pe doi lei baietilor destepti
Du-te si il cumpara... daca te utit la datele economice ale TAROM-ului, vei vedea ca dudia asta a facut treaba...
dupa ce a plecat duduia a venit Berceanu si a zis: taromul trebuie privatizat. iti trimit link din presa financiara.
da, si-a facut treaba duduia. a dus TAROMul pe cvasi faliment, pe tava baietilor destepti care au pus-o acolo.
De ce intr-o tara, Romania, care de bine de rau, in ultimii 20 de ani s-a tot dezvoltat iar numarul de romani care folosesc trasnportul aerian a crescut si continua sa creasca, asadar, de ce in atare conditii compania nr. 1 aeriana, adica Tarom, trebuie sa mearga pe... pierderi? Adica piata creste, si tot crete si tu scazi, si tot scazi?
Sunt o multime de raspunsuri, dintre care multe pe forumul de aici si toate corecte in felul lor. Dar parerea mea e ca raspunsul principal e unul singur: MANAGEMENTUL si masura in care un ipotetic management performant ar fi lasat sa-si faca treaba, liber de presiuni politice!
Restul e can-can, tanguieli si victimizari patetice.